Üç Aylar Orucu İçin Nasıl Niyet Edilmelidir?

Müslüman alemi için en kutsal zaman dilimlerinden birisi olarak anılan üç aylar nafile ibadetler için en önemli süreçler arasındadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) tarafından da nafile oruç ile geçirilen üç aylar yaklaştıkça bununla alakalı pek çok soru işareti doğabiliyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içerisine alan üç ayların son ayı zaten on bir ayın sultanı olarak anılan Ramazan ayıdır. 

Ramazan ayında ergenlik çağına erişmiş olan Müslümanlar için oruç tutmak farzdır. Ancak Recep ve Şaban aylarında da oruç tutmanın peygamber sünneti olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Salih amellerini arttırmak isteyen Müslümanlar için üç aylar önem teşkil eder. Fakat üç aylarda tutulan nafile oruçlar için tüm ayı Ramazan ayında olduğu gibi oruçlu geçirmek önerilmez.

Çünkü peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) yalnızca Ramazan ayını tümüyle oruçlu geçirirdi. Zira üç ayların diğer ayları olan Recep ve Şaban aylarında belirli günlerde oruç tutmak daha faziletlidir. Üç aylar geldiğinde Allah’ın ayı olarak anılan Recep ayı ile başlayan süreçte peygamberimiz ‘’Recep ve Şaban ayını geçirerek Ramazan ayına ulaşmayı bize nasip et’’ diye dua ettiği sahih kaynaklarda görülebiliyor. 

Üç aylarda yapılabilecek ibadetler ile ilgili en merak edilen nokta ise tutulacak olan nafile oruçların ne zaman ve hangi şartlarda tutulması gerektiğidir. Bu konuyla alakalı tüm soru işaretlerin ise İlahiyatçı Adnan Şensoy yanıtlıyor. 

Üç Aylarda Oruç Tutmak İsteyenler Nasıl Niyet Etmeli?

Normal şartlarda ibadetlerimizden önce niyet ederek samimi bir biçimde içimizden geçenleri Allah (c.c)’e iletiriz. Bu bağlamda oruç niyeti Ramazan ayında da alışık olduğumuz için bize her zamanki gibi gözükebilir. Fakat bu bir nafile orucu olduğundan dolayı sahur yaparak bir sonraki günün orucunu tutmaya hazırlandığımızda ‘’Niyet ettim Allah’ım yalnızca senin rızanı kazanmak için yarınki nafile orucumu tutmaya’’ demeliyiz. 

Ayrıca Ramazan ayından kalma ve geçmişten gelen kaza oruçlarımız varsa fazileti bakımından önce kaza oruçlarını tutmamız gerekir. Dolayısıyla üç ayların mübarekliğine dayanarak kaza oruçlarını Recep ve Şaban ayında tutmak isteyenler niyet ederken kalan Ramazan ayının son kaza orucunu tutmaya niyet edebilirler. 

2022’de Üç Aylarda Oruç Zamanı Ne Zaman?

Üç aylar yaklaştığında özellikle Salih amellerini önemseyen Müslümanlar bu faziletli dönemi ibadet ile geçirmek ister. Dolayısıyla tarihler her sene merak konusu olabiliyor. Diyanet her sene olduğu gibi bu sene de dini günlerle alakalı olarak tarihleri Miladi takvime uygun şekilde paylaştı.

Buna göre üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Recep ayı 2 Şubat 2022’de başlıyor. Akabinde ise Recep ayında yer alan Regaip kandili hemen 3 Şubat 2022’de kutlanacak. 

Şaban ayının 15.gününün önemli bir anlam ifade ettiğini söylemeden geçemeyiz. Miladi takvime göre Şaban ayının 15.gecesi için takvim 17 Mart 2022’yi gösteriyor. Ayrıca 27 Şubat 2022 Miraç Kandili iken 17 Mart 2022’de Şaban ayının 15.gecesinde Berat kandilini kutlayacağız. 

On bir ayın sultanı olan ve farz oruç ibadetimizi yerine getireceğimiz Ramazan-ı şerif ise 2 Nisan 2022 tarihinde başlıyor. Nafile oruçlarla Ramazan ayına kadar Salih amellerimizi arttırıp sonrasında farz oruçlarımızı tutmak için mükemmel zamanların içerisindeyiz. 

Üç Aylarda Orucun Fazileti Nedir?

Nafile oruç tutmak için özellikle üç ayları tercih eden peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) her zaman ashabına da bunu önermiştir. Öyle ki Said İbn Cü-beyr rivayetinde ‘’Muhammed (SAV) Recep ayında bazen çok oruç tutardı ve tüm ayı tutacak zannederdik. Bazen ise neredeyse hiç tutmazdı’’ şeklinde bir ifade var. 

Bir başka rivayet ise Şaban ayı ile ilgilidir. Hz. Aişe tarafından nakledilen rivayette ‘’Muhammed (SAV) en çok orucu Şaban ayında tutmuştur. Hatta Şaban ayından daha fazla oruç tuttuğu bir ayı ben hiç bilmem’’ der. Bu bağlamda bakıldığında hem Recep ayını hem de Şaban ayını belirli sürelerde oruçlu geçirmenin peygamber sünneti olduğu aşikârdır. 

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in hadis-i şerifinde ‘’Şaban ayının fazileti amellerin Allah (c.c)’e arz edilmesindendir. Şüphe yok ki ben amellerimin oruçluyken arz edilmesini isteyenlerdenim’’ buyurmuştur. Şaban ayında tutulan orucun Müslümanlar için farz olan Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olması bundan kaynaklanmaktadır. Ebu Hüreyre rivayetinde de ‘’Geçmiş günahlarını bağışlatmak isteyen varsa kalbiyle inansın, tevekkül içerisinde Allah’tan beklesin ve Ramazan’da orucunu tutsun’’ buyruluyor. 

Ayın 13, 14 ve 15. Günlerinde Oruç Tutmak Neden Önemli?

Özellikle Recep ve Şaban ayının 13, 14 ve 15.günlerini oruçlu geçiren Müslümanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bu yüzden peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV)’in hadis-i şeriflerinden olan Ebu Zer rivayetine odaklanmak gerekiyor. Peygamberimiz diyor ki ‘’Eğer ki ayın üç gününü oruçlu geçirecekseniz bu üç günün birisi 13, diğeri 14, diğeri ise 15.günleri olsun’’. Bu yüzden Recep ve Şaban ayının 13, 14 ve 15.günlerinde oruç tutmak hem tamamını oruçlu geçirmeyerek peygamber sünnetini uygulamak hem de faziletini arttırmak için tercih edilmektedir.