Sağlık Sektöründe Kullanımda Olan Teknolojik Aletler Nelerdir?

Bugün sağlık alanında çok sayıda teknolojik alet kullanılmaktadır. Bunların önemli bir kısmı ise uzay teknolojisi için geliştirilip sağlık sektörüne geçişiyle tamamlanmış ve büyük faydası olmuştur.

Bu makalede ve Sağlık Sektörü Teknolojik Aletler Sağlık Teknolojileri Medikal Cihazlar Sağlıkta Dij detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Eski ve yeni teknolojiyi karşılaştırdığımız zaman aslında ne kadar da şanslı olduğumuzu anlıyoruz. Önceden basit bir hastalık bile teknolojik yoksunluktan dolayı teşhis edilemiyor ve iyileşebileceği halde birçok genç hayatını kaybediyordu. Eski verilere baktığımızda çocuk ölümlerinin de sayısının çok fazla olduğunu görürüz. Eskiden ortalama yaşam süresi 40’lardayken bugün 78’e kadar yükselmiştir. Bunda sağlık hizmetlerine ulaşım ve hastalıkları teşhis, tedavi yöntemlerinin gelişmesi önemli rol oynar.

Sağlıkta Kullanılan Teknolojik Ürünler

Röntgen: Kemikler ve dokular bu teknoloji sayesinde incelenerek teşhis edilir.

Tansiyon aleti: Hastaların tansiyon ölçümü için kullanılır. Çok yüksek seyretmesi beyin kanaması ve felç gibi tehlikelerle sonuçlanabilir.

Stetoskop: Doktorlar ile bir bütün olmuş, hastaların içini dinlemeye yarayan bir alettir. Genelde kap, sırt gibi bölgeler dinlenir.

İşitme cihazı: Duyma bozukluğu çeken kişilerin pille çalışan, hastaların duymasını sağlayan bir cihazdır.

Ateş ölçer: İnsanın vücut ısısı ortalama 36,5 olarak kabul edilir. Çok düşük ve yüksek olması çok tehlikelidir, bu alet sayesinde ölçümü yapılır.

Diyaliz Cihazı: Böbrek hastalıkları olan kişilere nakil gerçekleşene kadar bağlanan cihazdır. Böbreğin işlevini yerine getirir.

Kan ölçen cihazlar: Kan değerleri, sağlık durumumuz hakkında net bilgiler verir. Evlerde kullanılanlar şeker oranını ölçmek içindir, diyabetliler kullanır.

Tomografi: Röntgenin gelişmişidir diyebiliriz. Beyin, ciğer, kalp.. Vücudun neredeyse tamamındaki sorunların elektronik olarak görüntülenmesine yarar.

Ultrason: İç organlardaki hastalıkları tespit için kullanılır. Vücuda jel sürülür ve ultrason cihazıyla bakılır. Böbrek, safra kesesi taşları, idrar yolları sorunlarını tespit edebilir. Özellikle gebelikteki takip için sıkça kullanılır.

MR: Tomogrofinin farklı bir versiyonudur. Çalışma prensipleri farklıdır. MR manyetik alanla vücudun resmini çeker ve hastalıkları tespit edilir. Tomografide ise radyasyon kullanılır.

EKG ve EMG cihazları: Beyin, sinir ve kas rahatsızlıkların tespiti için kullanılır. Genelde Nörologların kullandığı cihazlardır.

Göz tarama cihazları: Gözdeki hastalıkları tespit etmek için kullanılan alettir.

m97f4Z0V

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir