Sonbahar Mevsimi Ne Zaman? Özellikleri Neler?

Türkiye 4 mevsimi bir arada yaşayan bir ülkedir. Sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz mevsimidir. Sonbahar hem yazın bitişi hem de kışın yaklaştığını bize hatırlatır. Güz mevsimi adının yanı sıra haz ve Bağ bozumu da denilmektedir. Türkiye’nin coğrafi konumu gereği sonbahar ayları Eylül ile başlar, Ekim ile devam eder ve Kasım ile sona erer. Eğer tam tersi bir konumda olsaydık ilkbahar ayları bizim için sonbahar olurdu.

Bu yazıda ve Sonbahar Mevsimi Sonbahar Ne Zaman? Sonbahar Özellikleri Mevsimler Sonbaharın Başlangıcı Sonbahar konusunda detaylar bulabilirsiniz.

Sonbahar mevsimi Eylül’de başlar diyoruz ama düşündüğünüz gibi 1 Eylül itibariyle başlamaz. 23 Eylül Sonbaharın başlangıcı 21 Aralık ise bitişidir. Yani 21 Aralık’tan sonra kış geldi demektir.

Sonbaharla birlikte artık yazın gelen uzun günler azalmaya gece vakitleri ise artmaya başlar. Güneş eskisinden daha az etkilidir, aydınlatması da ısıtması da düşük güç modu gibidir. Havalar yumuşar ve yağışlar etkisini göstermeye başlar.

Tablolarda gördüğümüz, yerlerin sapsarı yapraklarla kaplı, ağaçların yarı yeşil yarı sarı hali, otların sarıya dönmesi sonbaharın habercisidir. Tabii, bazı ağaç türleri her mevsim yeşil yapraklara sahiptir.

Bütün mevsimlerin oluşumu dünyamızın güneş etrafında düzenli olarak dönmesinden kaynaklanır. Bulunduğumuz yörünge, dünyamızın şekli mevsimleri meydana getirir. Kuzey Yarım Kürede yer alan bir ülke olduğumuz için Eylül, Ekim, Kasım aylarında sonbahar yaşıyoruz, Güney Yarım Küredekiler aynı aylarda ilkbaharı yaşamaktadırlar.

İster ilk ister sonbahar olsun bu ayların önemi geçiş ayları olmasıdır. Sonbahar ardından gelen kış her tarafı buz gibi yaparken ilkbahardan yaza geçiş de kura, sıcak günlerin habercisidir. Tabii, her ilimiz için sıcaklık ve yağışlar değişmektedir.

Sonbahar Mevsiminin Ne Gibi Özellikleri Vardır?

  • Sonbahar ana değil ara mevsimlerden biridir.
  • Arada olduğu için; soğuk, sıcak, yağmur, güneş karmakarışık şekilde görülebilir.
  • Yazın sıcaklıkların azalmasıyla birlikte sonbahara geçişte yağmurlar çoğalır.
  • Sonbaharın belirgin özelliklerinden biri de ısı kaybının yaşanmaya başlamasıdır.
  • Hazan mevsiminde gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı da artmaktadır.
  • Güz mevsiminde basınçlar da sürekli değişmeye başlar.
  • Bağ bozumu zamanı hayvanlar farklı bölgelere göçe başlarlar.
  • Sonbaharda ağaçların yaprakları sararak düşer ve dalları çıplak kalır.
  • Bu mevsimde yağışların düzenli olduğu söylenemez, kimi zaman çok kimi zaman az, zamanı da net belli değildir.

 

 

 

oJBsKjPk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir