Rüya, Keşif Ve İlham Niçin Bilgi Kaynağı Olarak Kabul Edilemez?

Rüya, keşif ve ilham neden bilgi kaynağı olarak kabul edilmemektedir? Bunların bilgi kaynağı kabul edilmesinde ne tür sakıncalar bulunmaktadır sorularının yanıtları hakkındaki bilgileri sizler için hazırladık.

Bu içerikte ve Rüya Keşif İlham Bilgi Kaynağı Kabul Edilemez Bilgi Kaynak Bilimsel Yö konusunda detaylar bulabilirsiniz.

İslam dininde rüya ile amel edilmemesi gerektiği şeklinde hadisler bulunmaktadır. Rüya ile amel edilmemesinin yanında bazı bilgi ve esasların rüya yoluyla alimlere bildirildiği ve onların keşfi ile günümüze kadar ulaşıp bunlarla amel edildiği bilinmektedir. Bu konuda ayrım nedir sorusunun yanıtı ise rüya konusunda bu alanda uzman olan ve rüya yorumları yapabilen keşfi açık kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin en önemli özellikleri gaybi imanları çok güçlü ve Allahu Teala’yı görür gibi amel etmeleridir. Rüya konusunda bu kimseler kendilerine izin verildiği kadar yorumlama yapabilmenin yanında keşiflerinin açık olduğunu ve bazı bilgileri keşif yani kalbe gelen ilham ile aldıklarını insanlara bildirmemektedir.

 

Rüya, Keşif Ve İlhamın Gerçek Bilgi Sayılmamasının Nedenleri

 

  • Rüya görme ve keşif ile edinilen bilgiler tamamen subjektif olarak değerlendirilmektedir. Kişi gördüğü rüya veya keşfi kötü niyetle veya kötü niyet kastı olmadan zararlı neticeler doğurabilecek bir zan ile ifade edebilmektedir.
  • Rüya gören kişinin ahlaki özelliklerinin yanında uzun yıllar süregelen bir yaşamda yalan konuşmaması ve keşif iddiasında kesin ve net olması alim ve zahid olmadığı sürece mümkün olmamaktadır.
  • Rüya ve keşif ile yapılan amellerin gerekli özellikleri taşımadığı sürece fesada ve insanlar arasında faklı bidatlerin çıkmasına zemin hazırlaması nedeniyle bilgi kaynağı olarak kabul edilmemektedirler.
  • Rüya ve keşif ile bilgi aldığını söyleyen kişilerin eğer amellerine bakılmadan karar verilirse bunun zararlarının oldukça fazla olduğu kabul edilmektedir.
  • Allah’u Tealanın bilgi vermek için Peygamberler ve Kitaplar göndermesi rüya ve keşif ile bilgi edinme yolunun gerekmedikçe kullanılmamasını ifade etmektedir.
  • Rüya yoluyla elde edilen bilginin doğruluğu sorgulanamayacağı ve bu konuda amel edilmemesi gerektiği bildirildiği için rüya ile amel edilmemesi gerektiği hadislerde bildirilmektedir. Burada incelenmesi gereken bilgi kaynağı olabilmesi için rüyayı kimin gördüğü ve keşif ve ilhamın kime geldiğidir.

1eLY9kqf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir