Osmanlı’da Surname, Paşmaklık ve Surre Alayı Ne Demektir?

Osmanlı İmparatorluğu’nda, Surname, surre alayı ve paşmaklık gibi terimler vardır. Tabii, bunların hepsi bir olay simgelemektedir. Şimdi anlamlarına Birlikte göz atalım.

İçeriğimizde ve Osmanlı Surname Paşmaklık Surre Alayı Osmanlı’da gelenekler Osmanlı törenleri Osman detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Surname Ne Demektir?

Surname bir tür yazılı belge, eser olarak tanımlanabilir. Osmanlı zamanında, Padişahların oğulları sünnet olacağı zaman düzenlenen törenler ve kızlarının evlilik törenlerini anlatan kaynaklardır. Türk edebiyatı içinde şenliklerle ilgili kaleme alınan edebi metinlere verilen isimdir. Bu tür törenler; manzum, mensur veya ikisinin karışımı şeklinde yazılabilir ve ismine de Surname denmektedir.

Surre Alayı Ne Yapar?

Osmanlı zamanında, Hicaz’a belirli aralıklar yardım gönderilirmiş. Bu yapılan yardımın ismi ise surre idi. Tabii, günümüzdeki gibi araçlara yüklenip hemen gönderilmez, öncesinde bir tören düzenlenirdi. Törenler uğurlanan bu grubun ismine de Surre Alayı denmektedir. Uzun adıysa Surre-i Hümâyûn Alayı’dır. İstanbul başkent olduktan sonra birçok hediye bu alaylarla gönderilmiştir.

Paşmaklık Nedir?

Paşmaklık aslında bir tür topraktır. Osmanlı İmparatorluğundaki kadın sultanlara bahşedilen topraklara verilen addır. Bu sultanlar padişahın kızı, annesi veya karısı olabilir. Diğer ismiyle arpalık olarak bilinir. Miri araziler kategorisinde yer almaktadır. Özellikle 1600 ve 1700’lü yıllarda çok fazla uygulanmıştır.

 

cNrtq0SC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir