Nar İshale İyi Gelir Mi? Nar Yemenin Zararları Neler?

Nar en sağlıklı meyveler arasında sayılır. Hatta bu yüzden vitamin deposu taze sıkılmış meyvelerden oluşan karışımlarda en çok portakal, greyfurt ve nar ile karşılaşırız. Son derece lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda içerdiği bileşenler sebebiyle de müthiş etkilere yol açabilir. Faydaları bakımından nar tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Nar içerdiği vitamin ve mineraller ile gündelik hayatımızda daha dinç olmamıza sebep olur.

  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Demir
  • Magnezyum
  • Karbonhidrat
  • C Vitamini
  • B1 Vitamini
  • B2 Vitamini
  • B3 Vitamini
  • B6 Vitamini
  • B9 Vitamini

Ayrıca narın ne kadar faydalı olduğuna ilişkin yapılan araştırmalar sağlık açısından da pek çok açıdan pozitif sonuçlarla karşılaşmamızı sağlıyor. Örneğin nar kan basıncını düşüren sağlıklı bir gıda olmakla beraber kötü kolesterolü düşürüp dengeleme noktasında da son derece önemlidir.

Hatta kansere karşı tüketilmesi önerilen gıdalar arasında yer almaktadır. Maryland Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi tarafından yapılan deneyler neticesinde tansiyon hastalarının düzenli olarak nar suyu tüketmesi üzerine sonuçlar toplandı. Bu sonuçlar gösterdi ki tansiyon hastalarının ilaçlarını tükettikten sonra nar suyu içmesiyle birlikte hipotansiyon riski ortaya çıktı. Yani normalde hipertansiyon hastası olan bir bireyin ilaçlarıyla beraber nar suyu içmesi tansiyonunun aşırı derecede düşmesiyle sonuç buldu.

Tabii ki narın faydaları saymakla bitmese de riskli olan pek çok durumu da tetikleyebilir. Örneğin diyabet hastalarının uzak durması gereken meyvelerden birisidir. Kalori olarak bakıldığında bir bardak taze sıkılmış nar suyunda 134 kalori bulunduğunu bunun ise 31,5 gram şekere tekabül ettiğini ortaya koyuyor. %50 glikoz, %50 ise fruktozdan oluşan bu şekerin diyabet hastaları için çok riskli olduğu aşikâr.

Narın zararları arasında en sık rastlanan sonuç ise alerjendir. Pek çok kişi farkında olmamakla beraber nara alerjisi olduğunu görebilir. Alerjen belirtileri arasında kurdeşen, egzama, nefes darlığı, ishal, kusma, bulantı, ciltte oluşan kaşıntılar, burun akıntıları, burunda tıkanıklık ve ağızda hissedilen karıncalanmalar ve hissizlik bulunur. Asidik gıdalardan birisi olan narın pH değeri 3’tür ve bu yüzden gaz sorunlarına yol açabilir.

Gaz problemlerinin yanı sıra nar intoleransı saptanmış kişilerde midenin durumuna bağlı olarak kabızlık, ishal, şişkinlik ya da gaz sancılarına sebep olabilir. Lifli meyveler özellikle şişkinlik yaşayanlar ve mide sorunları olanlara sıklıkla önerilir. Örneğin erkeklerde günlük 38 gram olan besin lifi ihtiyacı kadınlarda 25 gram seviyesindedir. Lif içinse kuru meyve, elma, nar, kivi, armut, nektar, şeftali gibi gıdalar önerilir. Ancak sürekli nar tüketmek pek çok sağlık sorununa da yol açabilir.

İshale karşı etkisi ise en bilindik faydalarından birisidir. Ancak burada da metabolizma dengeleri ortaya çıkıyor. Örneğin bazı insanlarda nar ishale iyi gelirken, bazılarını ishal yapabiliyor. İşte bu yüzden alerjenler ve kendi vücudunuza dayalı olan durumları saptamanız önem arz ediyor.

Fitoterapi uzmanı Gülten Şenşafak yazdığı kitabında narı ishale iyi gelen yiyecekler arasında listeliyor. Ancak insanların bazılarında da ishale veya kabızlığa yol açması metabolizma farklılıklarından kaynaklanıyor diye not düşülüyor. Yine nar ile ilgili halk arasında en büyük yanlış tüketimlerin birisi yeni doğumların ardından yapılıyor.

Yeni doğmuş bir bebeğe henüz anne sütü verilmeden evvel birkaç damla nar suyu içiriliyor. Bunun bebeğin gaz sorunu yaşamaması için yapıldığı öne sürülse de çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı doktor Murat Aydın böyle bir şeyin olmadığını dile getiriyor.

Ayrıca insanların ameliyat olacakları tarihten geriye dönük olarak 14 gün boyunca asla nar yememesi, nar suyu içmemesi konusunda da uyarıyor. Bu kan basıncı değerinde yaşanacak düzensizlik ile beraber komplikasyonlara neden olabiliyor.

54731