İslam’a Uygun Şekilde Kurban Nasıl Kesilir? Kurban Kesilirken Okunabilecek Dualar?

Kurban bayramı Müslümanlar için en kutsal zamanlardan birisidir. Ramazan gibi Kurban da beklenen mukaddes bir dini bayramdır. Zaman yaklaştıkça da insanların aklına Kurban kesimi ile ya da kurban kesilirken yapılacak ibadetlerle ilgili sorular takılabiliyor.

Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan ibadetlerden birisi olan kurban kesmek aynı zamanda fakir fukaraya dağıtılan et, yardımlaşma gibi durumlar neticesinde de oldukça faziletlidir. Kurban bayramının ilk gününde ve bayram namazının hemen akabinde kurban kesim işlemi gerçekleştirilir.

Günümüzde genellikle daha steril ve belirli tesisler aracılığıyla kurban kesilmesi yaygınlaşmıştır. Fakat halen daha evinin bahçesinde de İslami koşullara uygun şekilde kurban adak edenlere rastlanabilir. Kurban kesimi sırasında en dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi kesilen hayvana can çekiştirilmemesidir. Aynı zamanda Allah rızası için kesilen kurban için besmele çekilerek başlanan kesim işleminde eğer ki bile isteye besmeleden çıkılırsa o kurbanın etiyle ilgili soru işaretleri oluşabilir.

Örneğin besmeleden bile isteye çıkılması durumunda Hanefi mezhebine göre o kurbanın eti yenmemektedir. Şafi mezhebinde ise besmele çekilmiş olması, besmele çekilmemiş olması ya da besmele çekilip sonrasında terk edilmiş olması kurban etinin yenmemesi için bir sebep değildir. Kurban kesimine başladıktan sonra 3 kez ‘’Bismillahi Allahu Ekber’’ denmesi gerekir. Aynı zamanda kurban kesimi esnasında okunabilecek bazı dualar olduğunu da söylemek mümkün.

Kurban Kesildiği Sırada Okunabilecek Dualar? Kurban Nasıl Kesilmelidir?

Kurban kesimi tamamıyla bilinçli bir biçimde yapılmalıdır. Hem dini kurallara uygun şekilde kurban edilmeli hem de acı çekmeden, can çekişmeden kurban edilmesi için titiz çalışılmalıdır. Kurbanlığın genellikle bu aşamada gözleri bir tülbent ile bağlanır. Bu ölüm korkusunu hissetmemesi açısından önemlidir.

Genellikle kurbanlık hayvanlar bağlı bir şekilde bekletildiğinden mütevellit huysuzlanır ve kurban edilmek üzere yatırıldıklarında yerlerinde durmazlar. Bu temel bir içgüdüdür ve çözmek için sağ arka ayağı serbest kalacak şekilde diğer ayakları bağlanabilir.

Ayakları da bağlanmış vaziyette kurbanlık hayvan sol tarafına doğru yatırılır ve bu esnada yüzü kıbleye dönük olmalıdır. Sol tarafına doğru yatırılan kurbanlık hayvanın kesimi başlanırken tekbir ve tehliller söylenmeye başlanır.

Kurbanın kesilmesi esnasında acı çekmemesi ve can çekişmemesi için kesim işlemi boyundan yapılır. Soluna doğru yatırılmış olan hayvanın boynuna ‘’Bismillahi Allahu Ekber’’ denilerek bıçak darbesi vurulur. Yatay bir biçimde kesilmesi ile beraber yemek borusu, soluk borusu ve şah damarında yaşamasını sağlayan ve kan akışını besleyen iki ana damar kesilmiş olur. Şah damarından akan ve dolaşımda olan kanın akması için beklenir. Aynı zamanda bu bekleme vücudu halen daha sıcak olan kurbanlığın soğuması için de gereklidir.

Kurban kesmek isteyen bir Müslüman eğer ki kesim işlemini yapabilirse bu mendup davranışlar arasındadır. Yani kurban kime aitse onun kesmesi yapıldığında sevap kazandırır. Ancak kurban kesemeyecek olanlar için de bir günahı yoktur. Bu durumda Müslüman olan bir başka kişiye kestirilmesi uygundur. Akan kanın ve kurbanlığın soğumasının ardından sağ bacağından ipe asılabilir. Bu sayede derisini yüzmek daha kolay olacağı gibi kalan kanın akması ve kesim işlemi de kolaylaşmış olur.

Kurban kesimi sırasında okunabilecek dualar içinse Enam suresi tavsiye edilir.

Enam Suresi 79.Ayetin Arapça Latince Okunuşu

“İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”

Enam Suresi 79.Ayetin Türkçe Anlamı

Benim yüzümü, tüm bu gökleri, yerleri ve her şeyi yaratan Allah’a yüzümü döndüm. Ben Hanif olarak o müşriklerin arasında değilim.

Enam Suresi 162.Ayetin Arapça Latince Okunuşu

“İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn.”

Enam Suresi 162.Ayetin Türkçe Anlamı

Yaptığım tüm ibadetler ve kıldığım namaz, yaşamım ve ölümüm tümüyle Allah’adır.

Duaları aynı zamanda Kurban bayramı arefe günü kılınacak olan sabah namazından itibaren başlamak üzere okuyabilirsiniz. Kurban bayramının 4.gününün ikindi namazına kadar 23 farz namazın peşinden okumak vacip kılınmıştır. Kurbanın faziletini arttırmak ve ibadetin sevabının ecrini yükseltmek için bu önemlidir.

52097