İskoprit Nasıl Bir Balıktır

Scorpaenidae familyasından bir tür olan iskorpit balığının adı Rum balıkçıların kullanmış oldukları Yunanca skorpidi kelimesinden Türkçeye geçmiştir. İskorpiti..

Scorpaenidae familyasından bir tür olan iskorpit balığının adı Rum balıkçıların kullanmış oldukları Yunanca skorpidi kelimesinden Türkçeye geçmiştir. İskorpitin kafası fazlasıyla büyüktür ve neredeyse gövdesinin yarısı kadarını kaplamaktadır. İskorpitin kafası girinti ve çıkıntılardan oluşmaktadır. Gövdesinin renginde farklılıklar olabilir. Göğsünde yuvarlak ve geniş bir biçimde yüzgeci bulunmaktadır. Yüzgeçlerinin bir kısmı zehirli olabilmektedir. Sırtındaki yüzgeçlerinde on bir adet, anüsünde bulunan yüzgeçlerinde üç adet ve karnında bulunan yüzgeçlerinde ise bir adet zehirli diken oluşumu gözlenmektedir. İskorpit balığı halk dilinde çarpan adıyla da bilinmektedir.

Özellikleri Nelerdir?

 İskorpitin eti oldukça lezzetli olsa da bu balığın dikenleri çok zehirlidir. Dikenlerin insan vücuduna temas etmesi durumlarında deride şişme ve kızarma meydana geldiği belirlenmiştir. Yüzgeçlerindeki zehrin etkisi ise uzun süreli olabilmektedir. İskorpit balığı tehlike sezdiği anlarda dikenlerini kabartır ve temas edeceği ilk yere de dikenlerinin ucunda yer alan kanallardan zehrini aktarmaya başlayacaktır. İskorpit balığı tarafından zehirlenmiş olan kişi büyük ve keskin bir acı hissedecektir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken ilk şey ise iskorpitin dikeninin batmış olduğu yere temiz bir bıçakla kesik atılır ve zehir bitene kadar emilip tükürülmelidir. Yaradan zehrin çıkarılmasından sonra üzerine amonyak sürülürse hissedilen ağrı hafifleyecektir.

Nerelerde Yaşarlar

İskorpit balığı genellikle kıyıdan yem yardımıyla tutulabilen bir balık türüdür. İzmarit avcısı balıkçıların genellikle mevsimlerinde oldukça fazla karşılaştığı bir balık olmaktadır. İskorpit genellikle yaz aylarında, özellikle Ağustos ayı civarında bolca görülen bir balıktır. Kumluk bölgelerde iskorpite daha çok rastlanmaktadır. Balıkçılar iskorpit balığını genellikle kırlangıç balığıyla karıştırdıkları için de zehirli iğnelerine çokça temas etmektedirler. İskorpit balığının avlanması ise dört şekilde yapılmaktadır. Bunlar; trol, uzatma ağları, ığrıp ve oltayla avlamaktır. En çok işe yarayan yöntem ise olta yardımıyla avlanmasıdır. İskorpit balığı yakalanıp sudan çıkarıldıktan sonra ağzını açar ve hareketsiz bir şekilde durur. Açık olan ağza baş parmak sokulur ve işaret parmağı ile alt çeneden kavranır. Bu şekilde tutulduğu zaman iskorpit balığı kıvrılamaz ve tamamen zararsız hale gelir. Dikenlere temas edilmediği sürece herhangi bir tehlike arz etmeyecektir. 1756