Gözdeki Çapaklanmanın Olası Sebepleri

Gece uyurken yaşanan gözdeki sulanma sabaha kadar kurur ve çapaklanmaya neden olur. Bu durum geneldir, herkeste yaşanabilir, bazen ise gün içerisinde alerji veya enfeksiyon gibi durumlardan dolayı da çapaklanma oluşabilir.

Çapak Nedir


Gece uyurken yaşanan gözdeki sulanma sabaha kadar kurur ve çapaklanmaya neden olur. Bu durum geneldir, herkeste yaşanabilir, bazen ise gün içerisinde alerji veya enfeksiyon gibi durumlardan dolayı da çapaklanma oluşabilir.

Çapak; akışkan, sümük renginde olan, zamanla renk değişimi ve kurumasıyla görmeyi bile engelleyebilecek bir sorundur. Bazı kişilerde çapaklar gözün bütün çevresine yayılarak kötü bir görünüme de sebep olur.

Gözde Çapaklanma Neden Oluyor?


Göz yaşları zamanla kurur, kirpiklerde ve göz kapağında çapaklanmalar görülür. Gün içerisinde tekrar etmiyorsa sorun yoktur, iş ve sosyal yaşamı etkileyecek, rahatsız edici bir boyuta gelecek kadar sürekliyse Doktora başvurmak gerekir.

Gözdeki çapaklanmanın ana nedeni tozlar (mikroplardır). Özellikle rüzgarlı günlerde bu sorunu yaşıyorsanız göz içerisine toz kaçmasından ötürü çapaklanmalar yaşanır.

Alerji konusunda hassas bireylerde çapaklanmalar daha sık yaşanır. Gözleriniz yeteri kadar sıvı üretemiyorsa göz içini temizleyemez, bu durumda da çapaklanma meydana gelir.

Çapaklanmada Hangi Belirtiler Varsa Dikkatli Olunmalıdır?


Çapaklanma sadece günün ilk saatlerinde değil her saatlerinde devam ediyorsa,
Akıntının zamanla koyulaşması ve yeşilimsi bir renk alması durumunda,
Gözün bütün çevresini sararak görme yetisini ve göz açma kapamayı engelleme durumunda,
Çapakların zamanla göze acı vermesi, kızarıklıklar ve şiş oluşması,
Akıntının çok yapışak olması, deride pullanma ve kepekler oluşması,
Lens ve benzeri ürünlerin kullanımında zorluklar yaşıyorsanız mutlaka bir Doktora görünmeniz gerekir.


Göz Çapaklanmaları Hangi Hastalıkların Nedeni Olabilir?


Çapaklanmadaki hastalıklar; gözdeki mikrop-iltihaplanmalar, alerjik reaksiyonlar, göz yaşlarının yeteri kadar olmaması, korneada ülser veya kuruluk, göze toz veya mikrobik bir maddenin kaçması rahatsızlıklarıdır.

Konjonktivit (Göz İltihaplanmaları)


Gözlerimizin beyaz bölümünde koruma amaçlı ince bir zar yer alır. Mevsimsel, çevresel ve genetik olarak bu zarda iltihaplanma meydana gelir.

Bakteri-virüs sebebiyle yaşanan iltihaplanmalarda sıvının rengi sarımsı olur. Bu sıvı, kirpikleri ve göz kapağı etrafını sarar, kuruma sonucu da göz hareketlerinde kısıtlanma yaşanır.

Her tedavide antibiyotik kullanmak doğru değildir. Virüs sebepli yaşanan iltihaplarda antibiyotik tedavisi yeterli gelmez.

Bakteriler sonucu oluşan akıntılar için antibiyotik hap ve benzeri ilaçları Doktor tavsiyesi ile kullanarak yarar sağlayabilirsiniz.

Kanal Tıkanıklığı


Gözümüzdeki kanallar sıvı üreterek gözlerin nemli kalmasına yardımcı olur. Bu sayede göz açıp-kapamamız rahat olur, kornea tabakasının yaralanması da önlenir.

Ayrıca bu yaşlar dışarıdan gelen tozları, mikropları yok ederek gözün korunmasına da sağlar.

Gözdeki kanallarda tıkanma yaşanırsa sıvılar birikir, gözlerde şiş ve iltihaplanma görülür. Gözün buruna yakın kısmında şişlik, çapaklanma, sulanma, kızarıklık, acı ve ağrı belirtileri arasındadır.

Göz Kuruluğu ve Alerjileri


İnsan vücudu bazı yabancı maddeleri tehlike olarak gördüğü için savunmaya geçer. Bu gibi durumlarda alerji ortaya çıkar.

Bahar aylarında polenler, sonbaharda tozlar veya kozmetik ürünlerin yan etkileri bu tür alerjilere sebep olabilir. Alerji sonucu; gözde sulanma ve çapaklanma, kızarma-yanma, kaşıntı ve şişlik gibi hastalıklar baş gösterir.

Göz yaşları yeteri kadar üretilmezse gözleri kırparken acıma hissi, göz içinde kızarma ve kaşıma isteği, sümüksü bir sıvı ve lens takamama gibi sorunlar da göz kuruluğunun belirtileri arasındadır.

Kornea Ülseri


Gözün yukarı bölümünde bulunan ve gözü tehlikelerden koruyan kornea üzerinde çeşitli nedenlerle yaralar oluşabilir.

Göze bir cisim batması,
Gözdeki kuruluk nedeni ile yara oluşumu,
A vitamininin yetersiz alınması,
Hijyenik olmayan lens kullanımları,
Göz kapağındaki rahatsızlıklar kornea ülserine neden olabilir.
Çocuklarda (Bebeklerde) Çapaklanma Neden Olur?


Çocuklardaki çapaklanma sebebi genelde kanal yolu tıkanıklığından kaynaklanır. Gözyaşlarının görevini yaptıktan sonra dışarı akmayıp genize doğru giderek birikir, sonrasında biriken alanda bakteri ve virüsler ile beraber çapaklanma üst seviyede olabilir.

Bu durumda iki gözde de çapaklanma olur, göze bir şeyler kaçtıysa çapak tek gözde görülür.

Bakterilerde yeşilimsi, virüste beyazımsı akıntılar görülür. Çapak tedavisi için ilaç kullanmak istemiyorsanız masaj yolu ile birkaç ayda sorunu çözüm üretebilirsiniz.

Eğer bu durum süreklilik arz ediyorsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz.

95023