Gözde Çapaklanma Neden Olur?

Vücudumuzda değiştiremeyeceğimiz, kesinlikle en iyi bakılması gereken organlarımızdan birisi gözlerimizdir. Bu yönüyle göz sağlığının ne kadar mühim bir konu o..

Vücudumuzda değiştiremeyeceğimiz, kesinlikle en iyi bakılması gereken organlarımızdan birisi gözlerimizdir. Bu yönüyle göz sağlığının ne kadar mühim bir konu olduğu ortadadır. Her ne kadar küçük yaştan itibaren çapaklarla uyanmaya alışık olsak bile her seferinde bir tedirginlik oluşturabilir. Genellikle göz çapakları oluşum süresi olarak gece saatlerini tercih ederler. Çünkü gözün en az nefes aldığı dönem bu dönemdir. Haliyle göz pınarlarından sızan her bir damlanın kendi başına kurumasıyla beraber katılaşmış olan çapaklar gözümüzün üzerinde ve kirpiklerimizde yerleşik düzene geçer. Sabah uyandığımızda bazen gözümüzü açamayız ki bu durum daha da ileri boyuta taşınabilir. Kirpiklerinizi yapıştırabilecek kadar yoğun bir göz çapaklanması risk taşıyabilir. Zira göz çapağına neden olan etkenler arasında birçok detayı es geçmemek gerekiyor. Bazen göze temas eden bir şey çapağa sebep olabilirken bazen bir enfeksiyon riski taşıyabiliyor. Bu yüzden uzun süreli ya da yoğun bir çapaklanma ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir göz doktoruna görünün. Bunu aksatmanız daha büyük enfeksiyonlara sebebiyet verebilir.

Gözde Çapak Oluşumunun Nedenleri?

Kişinin kendi yaşam koşullarına, sosyal ortamına ve sağlığına bağlı olarak farklı sebepler ortaya çıkabilir. Örnek vermek gerekirse göz kuruluğu problemi yaşayanlarda daha sık görülür. Kornea problemleri yine tetikleyici unsur olarak görülür. Bazı hastalıklar ve hormon değişimleri yine çapaklanmayı arttıran detaylar arasındadır.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu tamamen gözyaşı üretim oranıyla alakalıdır. Gözlerimizin ıslak kalması sağlığı açısından önemlidir. Bu doğal suyu yani göz yaşımızı ise belirli oranda vücut değerlerimiz ortaya çıkarır. Doğal olarak bazı insanların göz kuruluğu sorunu yaşaması vücutlarının yeteri miktarda üretmediğini gösterir. Bu kişilerin sıkça yaşadığı sorunların başında da kornea ve görüşü sağlayan kısımların kuruluğundan kaynaklanan çapaklanma vardır.

Gözyaşı Kanalları

Gözyaşı üretimi gözlerimizin kenar kısımlarında, göz kapağına hemen bitişik bir biçimde yapılmaktadır. Haliyle biz büyüdükçe bu gözyaşı kanalları büyüyerek gözümüze uygun şekilde yerini alır. Fakat şöyle bir durumu es geçmemek gerekiyor. Bazı durumlarda doğuştan, bazı durumlarda ise kişisel gelişime dayanan göz kanalı gelişmeme sendromu gözlemlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda göz kuruluğuna, göz kuruluğu ise haliyle çapaklara sebep olacaktır.

Konjonktivit

Herhangi bir bakteri, virüs ve buna benzer zararlı organizmanın gözünüzde yer etmesiyle beraber farklı konjonktivitler görülebiliyor. Bu daha çok ve daha koyu kıvamlı çapak oluşumlarını beraberinde getiriyor. Çoğunlukla ise kontakt lens kullananların şikâyetçi odluğu bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Kornea Ülseri

En hassas zeminlerden birisi olarak düşünülen kornea tabakası gözümüze kaçan cisimlerin etkisiyle esnekliğini ve işlevini kaybedebilir. Ağrı, bulanık görme ve benzeri enfeksiyon belirtilerini hissettiğinizde hemen doktora başvurmalısınız. Bu belirtilerin arasında elbette ki sabah uyandığınızda yoğun, katılaşmamış fakat sıvıda olmayan yapışkanımsı çapaklanma da bulunuyor.

Göz Alerjisi

Gözlerimizde bizimle birlikte farklı özelliklere sahiptir. Örneğin bahar geldiğinde, polenlerden, sıcak havadan, aşırı kokudan alerjik bir durum doğabilir. Bu durumun gözlerimizi maruz bırakacağı etkinin ise çapak olarak karşılığını alabiliriz.

Göz İltihabı

Herkesin göz nezlesi olarak bildiği durum aslında bir iltihaplanmadır. Göz kapaklarınızın birbiriyle yapışacak kadar sıkı sıkıya çapaklanması, tüm göz çevrenizi kaplayacak kadar yoğun çapak bu noktada belirleyici unsurlardır. Anında müdahale oldukça önemlidir.

Göz Çapaklandığında Ne Yapılır?

Göz çapağına yapılabilecek eylemler arasında kesinlikle soğuk olmayan bir sıvı kullanılarak masaj yapılmalıdır. Genellikle bu tarz uygulamalar evelden beri çayla yapılmaktadır. Sıcaklığını kaybetmeye başlamış fakat soğumamış olan ılık bir çaya bandırılan pamuk göz üstünde gezdirilir. Bunu sıcak suyla yapmakta mümkündür. Sıvının etkisiyle çözülen çapakların ise gözden ayrıldığını söylemek mümkün. Göz kapaklarınız kapalıyken uygulamayı sınırında yapmak, çok fazla bastırmadan gözünüz üzerinde gezdirmek işe yarayacaktır. Tabi bu normal bir çapaklanma için çözüm önerisi olabilirken bir enfeksiyon ya da konjonktivit için işe yaramayacaktır. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekir. Olası bir şüphelenmede doktorunuza başvurarak kirpiklerinize süreceğiniz bir kristalize merhem ile göz damlası kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar vesilesiyle de göz çapaklanması problemini uzunca bir süre yaşamak zorunda kalmazsınız. 31708