Eyyam-ı Biyd Orucu Nedir? Aydınlık Günler Orucu Tutmanın Faziletleri Nelerdir?

Eyyam-ı Biyd, diğer adıyla aydınlık günler orucu, Hicri aylarda 13-14-15.günlere tekabül etmektedir ve faziletleri de oldukça fazladır. Sadece 3 günlük oruç tutan kişiler, bir yılı oruçlu geçirmiş gibi sevap kazanırlar ki bu güzel haberi Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) ümmetine vermiştir. Eyyam-ı Biyd orucunun sırları, faziletlerini sizler için hazırladık.

Aydınlık günler orucu tutmanın ne kadar büyük sevaba, fazilete sahip olduğu bir hadisi şerifte bizlere verilmiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v): Hicri aylardan herhangi birisinin; 13-14-15. Günlerini, Eyyam-ı Biyd orucu tutarak yaşayanlara, Rabbimiz, ilk gün 10 bin yıllık, 2.gün 100 bin yıllık, 3.gün 300. Bin yıllık ecir ile ödüllendirilir.

Bir rivayette anlatıldığına göre: ALLAH’ın Resulü yaşamı boyunca 4 şeyden vazgeçmemiştir. Aşure orucu, Zilhicce’nin 10 günü boyunca oruç, ve hicri aylardaki 13-14-15.günü oruç tutmak. Ayrıca, sabah namazının farzını kılmadan evvel 2 rekât namaz kılardı. Örnek almamız gereken Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in yaptıkları ile amel defterimizi iyilikler ile doldurabiliriz. Ecirden faydalanmak için bu oruç günleri kaçırmamamız gerektiğini unutmayalım.

Her ayın 13-14-15. Gününde oruç tutulmasının tavsiye edilmesinin nedeni de o günlerin, Dünya’nın uydusu olan Ay’ın çok net ve ışıltılı olmasından kaynaklandığı düşünülür. Bu yüzden de diğer adı aydınlık günler olarak tabir edilir. ALLAH’ın Resulü de ümmetine bu zamanlarda orucu önermiştir. Bütün seneyi oruçlu gibi sayan ve sevap yazan bu oruç sağlımız için de faydalı olacaktır.

İlahiyatçı Mustafa Karataş Aydınlık Günler orucunu şöyle değerlendirmiştir: Bu orucun sevabı 30 günlük orucun sevabından fazladır.

Ayda 3 gün oruç sizler için zorlayıcı olmaz ama her gün de oruç tutayım diye bir şey mümkün değildir. Çünkü ALLAH’ın Resulü ümmetine her günü oruçlu geçirmeyi önermiyor. Bir rivayette: Ashablardan birisi fazla oruç tutmaya karar verdi. ALLAH’ın bütün günlerinde oruç tutuyordu. O kişinin babası da evladının sürekli oruçlu olması, geri kalan zamanda da Kur’an-ı Kerim’i okumasından dolayı ALLAH’ın Resulüne durumu iletti.

Bunun üzerine, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: Ey Abdullah! Ayın bütün günlerinde oruç tutmana gerek yok, üç gün kafidir. O da olmazsa Davud gibi sen de tut. Bunu kabul etti ama hayatımın son anına dek keşke ALLAH’ın Resulü ile pazarlıkta bulunmayıp 3 günü kabul etseydim. Yaşı ilerleyince oruç tutamaz hale gelince bu durumda üzüntü duydu.

Nafile ibadetlere baktığımız zaman 1 sevap için 1 hasene kayıtlara geçiyor. 1 hasene ise on misli sayılmaktadır. Her oruç için on gün, 3 oruç için 30 günlük sevap kazanılır. Pazartesi ve Perşembe günü tutulan nafile oruçları da dahil edilince 30 gün içinde 7 sefer oruç tutulmuş olur. Böylece 30 günlük sevabı geçen oruç tutmuş olunur.

2022 Yılında Eyyam-ı Biyd Günleri Hangi Zamana Denk Geliyor?

2022 yılında mübarek üç aylar 2 Şubat itibariyle başladı. Recep ayı için Aydınlık Günleri 14-15-16 Şubat’tır. Bazı kaynaklarda geceleri olarak geçmektedir.

Bir rivayette anlatıldığına göre: Eğer ki ayın üç günü oruç tutacaksınız 13-14-15. Günleri tutmak gerekir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), henüz Ramazan aylarında oruç tutmanın farz sayılmadığı zamanlarda Eyyam-i Biyd zamanları oruçlu olurmuş. Sonradan Ramazan farz sayılsa da adet haline getirdiği orucunu devam ettirmiştir.

3 Aylar Geldiğinde Oruç Tutmanın Faziletleri ve Sırları

ALLAH’ın Resulü, sadece Ramazan ayında değil, Recep Şaban’da da tutmaya gayret ederdi ki bununla ilgili bir kaynakta şöyle geçer: ALLAH’ın Resulü, Recep ayının kimi senelerinden oruç tutmaya başlardı, O’nu görünce biz herhalde bir daha ağzına lokma koymayacak sanırdık. Kimi zaman da öyle yer içerdi ki bir zannederdik ki bir daha oruçlu olmayacak.

Peygamberimiz (s.a.v)’in oruçlu olduğu zamanlarla ilgili çeşitli rivayetler vardır. Kimi kaynaklar, Ramazan dışında hiç 30 gün tutmaz derken bazı kaynaklar Şaban ayını da tam olarak oruçlu geçirdiğini rivayet etmektedir. Bazıları ise, Ramazan gelmeden evvelki 15 gün önce, yani Şaban Ayının ortasından başlayarak tutardı ki Ramazan ayında da vücudu zorlanmasın. Konuyla ilgili net bilgiyi, Diyanet Alo 190 hattını arayarak ya da yakınızdaki bir imamdan öğrenebilirsiniz.

2069