Evlilikten Önce Zina Yapan Kişi Bunu Eşine Söylemeli mi?

Zina, en büyük 3 günahtan biridir. Zamanında bir hataya düşülmüş ve böylesine büyük bir hata yapıldıysa, o kul bir daha böyle bir şey yapmayacağına dair Rabbine tövbe ettiyse evleneceği kişiye bu durumu söylememelidir. Zira böylesi bir günaha başka birini de katmak mantıklı değildir aksine günahları kapatmak lazım. Konuyla ilgili Hz. Ömer döneminde bir konuyu sizlere aktaracağız.

Rabbimiz, kullarını öyle sever ki bir de buna en merhametli olan yönü de eklenince yaptığımız yanlışların affedilmesi de mümkün hale geliyor. Bazen kullar olarak öyle kötü yollara sapıyoruz ki bizden iflah olmaz artık derken Rabbimiz bizleri her seferinde bağışlayacağını ayetlerde ve hadislerde buyurmuştur. Rabbimiz ilk olarak şirk hariç tüm günahların affedilmesi için tevbeye açıktır. Tabii, kul hakkı için karşı taraftan helallik almayı da unutmamak gerek.

Bu yaşananlardan ötürü kalbi iman dolu olan kişi hem Rabbinin gazabından korkmalı hem de yüreği umut dolu olmalıdır. Tövbe sonrası Yüce Mevla’ya iltica edebilmek en güzel ibadettir. Evli olmadan evvel, özellikle de genç yaşlar, şehvetin tavan yaptığı zamanlardır. Bu gibi durumlarda ALLAH’ın Resulü ümmetine evlenmeyi tavsiye etmiştir. Ekonomisi yeterli olmayanların da oruç tutmasını istemiştir. Tabii, nefis öyle bir şey ki insan her zaman kontrol altında tutamıyor. Evlenmeden önce yapılan bu hatayı anlayıp tövbe etmek ve evlendikten sonra da tekrar etmemek gerekir. Zira evliyken yapılan zina ile bekârken yapılan zina arasında dağlar kadar günah farkı vardır.

Evli olduğu kişiye karşı kendini sorumlu hisseden, bir şeyler sakladığı için rahatsızlık duyan kimse zina suçunu eşi dâhil kimseyle paylaşmamalıdır.

Eğer gerçekten yürekten yaptıkları için pişmansa içten bir şekilde Nasuh Tövbesi ile günahlarının affın isteyebilir.

Evlenmeden Evvel Yapılan Zina Eşe Neden Söylenmemeli?

İslam dinini tam olarak anlamamış ya da anlasa da nefsine yenik düşüp zina yapan kimse bunun evlendiği kişiye söylemek zorunda değildir. Eğer böyle bir olayı anlatırsa fitne-fesat gibi durumlar ortaya çıkabilir ki bu da evliliğin kötüye gitmesine ya da boşanmaya neden olur. Eşine zina hatasını anlatmadığından ötürü de eşi o kişiye haram değildir. Günahlardan yalnızca zina değil, küçük büyük hiçbiri anlatılmamalıdır.

Öyle ki Rabbiniz bu günahın açığa çıkmasını istese bunu yapardı, yapmadıysa saklı tutmak en iyisi olacaktır.

Hz. Ömer Döneminde Zina Suçunu İşleyen Gencin Sırrının Öğrenilmesi

O dönemlerde Hz. Ömer’e birisi gelir ve bir problemi olduğu ama gideremediğini, yardım edip demeyeceğini sorar. Kabul eder ve olayı söylemesini ister. Adam: Ben kız evlat sahibiyim. Cahiliye zamanları canlı şekilde toprağa gömdüm. Dayanamadım ardından hayatını kaybetmeden geri çıkarttım. Aradan biraz zaman geçti ve büyük bir hata yaparak zina günahını işledi.

Hatasının farkına vardı ama dertler onu bırakmadı, canına son vermeye çalıştı, kurtarmayı başardık. Evladım bu olayın ardından tevbesini ederek tam anlamı ile Rabbinin yoluna girdi. Şu an da kızımla birisi evlenmek ister. Lakin zina dâhil yaşanan hiçbir olayı bilmiyorlar. Ya Hz. Ömer! Bu durumda ne yapmam gerekir? Evlenecek kişiye bu olay söylenmeli söylenmemeli mi?

Hz. Ömer ise bu problemin ardından, özellikle de yapılan hatanın başkasına söylenmesine biraz sinirlenerek şunları söyledi: Be adam! Rabbinin gizlediği, kimselere duyurmadığı olayı sen mi herkese söyleyeceksin? Rabbime ant olsun ki eğer bu ağzından dökülenleri yerine getirir de evladının günahını duyurursan, seni diyarda yaşayan herkese rezil rüsva ederim. Kız evladın hiçbir şey yaşamamış gibi onu evlendir. Evlilikte zina eşe neden söylenmemeli yanıtını da en güzel açıklayan kıstas budur.

24469