Büyük Abdest Sonrası Temizlik Nasıl Yapılmalı? Taharet Dinimizce En Uygun Nasıl Alınır?

Tuvalet sırasında temizliğe dikkat etmek İslam dininde çok önemlidir. Sadece büyük tuvalette değil, küçük abdest sırasında da temizlik önemlidir. Temizlik imandan gelir sözü boşa değildir, hatta müminlerin imanlarının yarısına tekabül etmektedir. Zira bizim örnek alacağımız Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) vücudunun temizliğine çok dikkat etmiştir. Taharet ne anlama gelir? İslam’a en uygun taharet nasıl alınır? Hem büyük hem küçük abdest ardından yapılması gereken temizlikleri sizin için hazırladık.

Bir rivayette anlatıldığına göre, ALLAH’ın Resulü söyle demiştir: Temizlik imanın yarısıdır. Hadis bizlere gösteriyor ki mümin kişilerin vücutlarının temizliğine maksimum derecede önem göstermelidir. Çok küçümseyeceğimiz şeyler belki de bizim için en büyük sınav olabilir. O yüzden bu konuyu küçümsemeyin.

Tuvalet mecburidir ve ne yazık ki çok temiz şeyler değildir. Yenilen içilen şeyler sindirilerek çıkar ve mikrop yuvasıdırlar. O yüzden tuvaletlerden sonra arınmak gerekir. Eğer ki idrar sonrası arınmaya dikkat edersek bunun ismine istibra denir. Büyük tuvalet ardından taharetlenme ise istinca denir. Tuvalet sonrası arınmanın adabı nedir? Bireysel temizliklerde nelere önem verilir?

İslam’da Tuvalet Adabı Nedir? Tuvalet Sonrası Temizlik

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), temizliğin bizler için elzem bir şey olduğunu dile getirmiş ve pisliklerden uzak olunması gerektiğini bizlere söylemiştir. İslam dininde tuvalet adabıyla ilgili ALLAH’ın Resulü bizlere öğütler vermiştir. Ümmetine birçok şeyi öğrettiği gibi tuvalet adabını da anlatmıştır.

Rabbimizi her daim dilimizden, gönlümüzden düşürmemeliyiz ama tuvalet bunun istisnasıdır. Çünkü orası şeytanın evi gibidir, iblis kulları hep burada rahatsız eder. Rabbimize sığınarak şeytanının vesvese ve şerrinden sakınmalı ve girmeden evvel besmeleyi ihmal etmemeliyiz. Tuvalet yaptığımız yerler bizim avret bölgelerimizdir ve ne zaman açık olsa üç harfliler ve iblis o kula gözlerini diker. Bunu önlemek için tuvalet girdiğimiz sırada besmele çekersek Rabbimiz o alanı kapatır ve kötü varlıklar da avret bölgelerini göremezler.

Tuvalet adabıyla ilgili dikkat edilecekleri sizler için listeledik.

  • Büyük ya da küçük tuvalet girme sırasında besmele sonrası “Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis” demeliyiz. Anlamı: Rabbim! Tüm pis şeylerden, üç harflilerden ve iblis gibi kötü yaratıklarından bir tek Sana iltica ederim.
  • Eğer ki bir mümin, tuvalete gidecekse, o sırada üstünde ALLAH’ı simgeleyen hiçbir şey bulundurulmamalı ve Yüce Kitabımızdaki ayetlerin kaleme döküldüğü kâğıt ve benzeri şeyler ile girilmemelidir. Eğer ki üzerimizde buna benzer şeyler varsa kıyafetlerimizin görünmeyen yerlerine konulmalıdır. Eğer ki dini bir kolye sahibiysek gözükmemeli, kıyafetin altında olmalıdır.
  • Bir yerlere girerken sağ ayak çok önemlidir ama tuvalet için tam tersi solla girilmeli çıkarken sağ ile çıkılır.
  • Tuvalet girdiğiniz andan itibaren zikirle ilgili her şeyi dilinizden silin. Aile, arkadaş biri sizi görür de selam verirse karşılık verilmez. Eğer ki kişi o an hapşırırsa sesli değil, içten Elhamdülillah der.
  • Tuvalet yapıldığı sırada yönümüzde kesinlikle kıble olmamalı, sadece ön bölgemiz değil, arkamız da buna dâhildir.
  • Tuvalet tamamlandıktan sonra arınmak için pis bölge parmak ile temizlenir ve el komple su ile arındırılır.
  • Taharet, erkek ve kadında farklıdır. Erkek müminler, temizliğe en arka bölümden başlar ve öne doğru temizler. Kadınlar da durum tam tersidir.
  • Özellikle erkekler, idrar sonrası akıntılarına dikkat etmeli, gerekirse peçete ve pamuk kullanmalı, bir damla idrar akıntısı kalmamalı. Kadınların bunu yapmasına gerek yoktur. İstibranın tamamlanması için biraz yürümek, öksürerek kalan damlaları atmak ya da sol bölüm eğilerek yapılabilir.
  • Tuvalette işimiz bittikten sonra ellerin dikkatli ve özenli şekilde, suyu da israf etmeden iyice temizlenmesi gerekir.

Taharet Ne Anlama Gelir, Nasıl Alınır? Büyük Abdest Ardında Taharet Yapmak

Taharet kelime anlamı olarak arınmak, temizlenmek demektir. Tabii, taharet almanın bazı adapları vardır. Tuvalet yapıldıktan sonra tuvaleti tamamen temizlemek gerekir. Kendi yaşadığınız yerde buna ne denli önem veriyorsanız halka açık tuvaletler de de buna dikkat etmek bizim görevimizdir.

Eski dönemlerde her noktada su bulmak imkânsızdı. Şu an bu konuda biraz daha rahatız. Ola ki yolculukta tuvaletiniz geldi, temizlemek için suyunuz yok, peçete gibi şeyler yoksa o zaman temiz bir taş bularak temizlik işlemi yapılabilir.

Eğer su ile taharet yaptıktan sonra peçete bulamazsanız suyu iyi hapseden bir bez de kullanabilirsiniz. Tuvalet esnasından, zorunlu  değilseniz bir kelime dahi etmeyin, hiçbir yere tükürmeyin ve sol elinizi kullananın.

Küçük Tuvalet Nerelerde Yapılmaz?

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), duş aldığımız, yıkandığımız yerlerde küçük tuvaletimizi yapmayı uygun görmemiş ve ümmetini ikaz etmiştir. Bir hadiste: İçinizden herhangi birisi, banyo yaptığı noktalarda küçük tuvaletini yapıp da orada temizlenmeye devam etmesin. Zira vesveselerin çokluk kısmı bundan ibarettir.

Diğer hadiste ise: Eğer ki yemek öncesi sofra kurulmuşsa ve tuvaletinizi tutamayacak kadar sıkışmışsanız namaz kılmamalıdır.

50658