Adet Döneminde Saç Boyanır mı? Saç Boyama Gusle Engel mi?

Regl dönemi tamamen bittikten sonra gusül almak gerekir. Bu dinen bir zorunluluktur. Adetliyken saçların boyatılması suların tamamen kafa derisine değip değmemesinden tereddüt edilir bu yüzden de çok sorulur. Ayrıca, hayız zamanı saçların rengini değiştirmek caiz mi sorusu da önemli. Cünüp durumda saç boyatma doğru mu? Abdeste engel mi? Gibi soruların yanıtlarını sizler için hazırladık. 

Adet zamanı geldiğinde bazı ibadetleri yerine getirmek kadınlara helal değildir. Bu dönemlerde namazın farz olmadığı ve kaza edilmemesi gerektiğini bilinir. Ayrıca Ramazan ayı regl döneminde oruç tutulmaz ama kazasının yapılması gerekir. Gusül olmadığı için de kesinlikle yüce Kitabımıza dokunmamak, ayetlerden okumamak gerekir. Dua niyetli olan surelerin okunmasında sakınca yoktur. Bu dönemde ibadet etmek isteyenler: Faziletli zikirleri tekrar edebilirler, istedikleri duayı Rabbine iletebilirler, din ile ilgili muhabbetleri dinlemenin de sakıncası yoktur. Regl sonlandığı andan itibaren gecikmeden gusül alınması gerekir. 

Vücudun hiçbir noktasında kuru yer kalmayacak. Deriye suyun geçmesini engelleyen maddelerin bedende bulunmaması gerekir. Tabii, bazı iş erbapları, meslek gereği çeşitli maddeler kullanır ve bunlar bedenlerine işler, kolay kolay da çıkmaz. Bu gibi durumlarda gusül abdestine engel bir durum yoktur. Keyfi olarak yapılmış şeylerin vücuttan çıkarılması gerekir. Özellikle kadınların iyi görünmek amaçlı taktıkları ürünler gusül öncesi çıkmalıdır. 

Adet Döneminde Saç Boyanır mı? Boy Abdestine Mani Olur mu?

Kadınlar belirli bir yaştan sonra saçlarını boyatmaya başlar. Özellikle aynaya baktıklarında kendilerini iyi hissetmeleri, eşlerine de daha bakımlı görünmek için saç boyanır. Tabii, boya nedeniyle boy abdestine mani olur mu olmaz mı konusu da önem kazanıyor. Bu konu hakkında çeşitli rivayetler var, farklı dini bilgiler verilmiştir. 

Bir rivayete göre: Hem namaz için alınan normal abdestte hem de gusül yani boy abdestinde eğer saçta boyu mevcutsa su geçmeme ihtimalinden dolayı abdest kabul olmaz. 

Gusül alırken vücudun her yerine su değmeli, erkekler için sakalların arasına kadar su girmelidir. Kadınlarda da saçların ve kaşların diplerine değin su inmelidir. Bazı kaynaklar saçı çok uzun olan kadınların diplerden uzak kısımlarının suya ihtiyacı olmadığını iddia ederek guslün kabul olabileceğini söylemektedir. 

Lakin derileri komple boyayla kaplanan kadınların saç diplerine kadar su ulaşmayacağı için abdest kabul olmayacaktır. Adet döneminde kullanılan saç boyalarının su geçirme özelliği olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Cünüp Durumunda Saç Boyamak Caiz mi? Boya Sonrası Gusül Kabul Olur mu? Boyanın Bitkisel Olması Bir Şey Değiştirir mi?

Her üründe olduğu gibi saç boyasında da çeşitli markalar, üretim yöntemleri vardır. Bazı boyalar kalıp gibi olduğundan bu tür ürünleri kullanmak boy abdestine engeldir. Cünüpken saç boyatma bu yüzden uygun değildir, çünkü temizlenmek mümkün değildir. Onun için ürünlerin arkasındaki içeriğini okuyun, satın aldığını yerde konuyla ilgili bilgi alın. 

Bitkisel olanlarda bir sıkıntı yoktur. Çünkü töremizde düğün zamanı kullanılan birçok bitkisel ürün vardır, özellikle kına yakmak buna bir örnektir. Kına gibi saça yapılabilen boya türleri su ile temasının ardından akıp gider ve sadece renk bırakır. O yüzden hem boy hem normal abdeste mani değildir. 

87831