Regl Döneni ve Cünüpten Sonra Boy Abdesti Nasıl Alınır? Kadın ve Erkekte Gusül Almak

İslam’da her iki cinsiyet için de gusül, diğer adıyla boy abdesti almamız şart olan haller mevcuttur. Tabii, gusül için dinimize uygun şekilde almalıyız ki sünneti de yerine getirelim. Özellikle kadınlar Regl döneminde mutlaka almalıdır. Kadın ve erkeklerde cinsel ilişki sonrasında gusül abdesti almak şart koşulmuştur. Gusül gerektiren bütün durumları ve her iki cinsiyet için de abdest nasıl alınır? Sorularının yanıtlarını derledik. 

Gusül abdesti almak dini temizlik açısından şarttır. Ekonomik veya ruhani arınma yolları Müslüman olanlar için kaçınılmaz olmalıdır. Bununla ilgili ayetler önemini bizlere aktarmaktadır. 

Nisa Suresi 43. Ayette Der ki: Ey inananlar! Sarhoşken, ne dediğinizin farkına varıncaya kadar, ne de kirli (cünüp) haldeyken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Fakat eğer hastaysanız, yolculuktaysanız veya rahatlamışsanız veya hanımlarınızla yakınlık kurduysanız ve su bulamıyorsanız, yüzlerinizi ve ellerinizi meshederek temiz toprakla kendinizi temizleyin.  Allah çok bağışlayandır, çok affedendir.

Maide Suresi 6. Ayette Der ki: Ey inananlar! Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı mesh edin ve ayaklarınızı bileklere kadar yıkayın. Ve eğer tam kirlilik durumundaysanız, o zaman tam yıkanın. Fakat eğer hasta iseniz, yolculukta iseniz veya rahatladıysanız veya hanımlarınızla yakınlık kurduysanız ve su bulamıyorsanız, yüzlerinizi ve ellerinizi meshederek temiz toprakla kendinizi temizleyin.  Allah size bir yük vermek değil, sizi arındırmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak içindir, belki şükredersiniz.

Bakara Suresi 222. Ayette Der ki: Ey Peygamber sana hayızdan soruyorlar. De ki: “Onun zararından sakının! O halde uzak durun ve âdetleri süresince temizlenene kadar hanımlarınızla cinsel ilişkiye girmeyin.  Onlar temizlendiklerinde, Allah’ın belirlediği şekilde onlara yaklaşabilirsiniz. Şüphesiz Allah, kendisine tevbe edenleri ve temizlenenleri sever.

Gusül Abdesti Gerektiren Durumlar

Regl, yukarıdaki adı geçen hayır dönemi için kullanılır. Hastalık sonrası gusül şarttır. 

Hamilelik sonrası halk arasında lohusa, dini terim olarak nifas geçer. Bu süreden sonra da gusül alınmalıdır. 

İlişki sonrası cünüp olunduğunda hem kadın hem erkek gusül almak zorundadır. İlişki olmadan her iki cinsiyetten de meni gelirse yine gusül gerektiren bir durumdur. 

Gusülden Önce Normal Abdest Almak Gerekir mi?

Gusülde tam bir yıkanma olduğu bizler genelde abdest almıyoruz. Lakin bir rivayete göre Hz. Aişe annemiz ALLAH’ın Resulünün gusül şeklini anlatmıştır. Orada önce namaz öncesinden gibi abdestini tamamlar, sonra parmaklarına suya değirip kafasının diplerini ıslatır ve ardından kafasını 3 avuç su ile yıkar ardından bütün bedenine su değmesini sağlardı. 

Regl Döneni ve Cünüpten Sonra Boy Abdesti Nasıl Alınır? Kadın ve Erkekte Gusül Almak
Regl Döneni ve Cünüpten Sonra Boy Abdesti Nasıl Alınır? Kadın ve Erkekte Gusül Almak

Kadın ve Erkek Gusül Abdestini Nasıl Almalıdır?

Hem kadınlar hem de erkekler gusle başlaman evvel Euzü Besmele çekmeyi ihmal etmemeli. Ayrıca, duş alacağınız yere mutlaka sağ ayakla girmelisiniz. Kadınlar, süslenmek için tırnaklarında veya vücutlarında suyun geçişini engelleyecek her şeyden arınmalıdır. Yıkamaya ellerden başlanılmalıdır. İkinci aşamada avret bölgeleri temizlenmelidir. Ardından vücudun her bir zerresine su değmelidir. Bütün işlerde olduğu gibi gusül abdesti için niyet edilir. Şafilerde her işe niyetle başlamak farz sayılır. 

Niyetin ardından ağzımıza ve burnumuza üçer kere su alıp kafamızı kaldırıp gargara yapıp suyu tükürmeliyiz. Hanefilerde ağızda gargara ve buruna su çekmek farz sayılır. 

Abdestin tamamlanmasının ardından ilk olarak sağ ardından da sol omuza üçer defa su dökülmelidir. Bedenimizin her bir noktasına su değmelidir. Hanefilerde bu farz olarak geçer. 

Çıkmadan önce ayaklara da su dökeriz, bu son aşamadır. Hatta Peygamber Efendimiz (s.a.v) ayağına soğuk su dökermiş.

Kadın ve erkekte gusül farklı mıdır? Sorusunun yanıtı da hayırdır, aynıdır. 

Boy Abdesti Almanın Farzları Nelerdir?

Boy abdestine ağız burun yıkamak farzdır. Bunların hepsini birer kere yapmak bazı mezheplerde farz kabul edilir. Birer kere: Gargara, buruna su almak, vücudu tam anlamıyla suyla yıkamak farzdır. 3 defa yapmak Hanefilerde farzken diğer mezheplerde fazladan yapılanlar sünnet olarak geçmektedir. 

Boy Abdesti Almanın Sünnetleri Nelerdir?

  • Gusül öncesi Euzü besmele çekmek ve her işe niyet ederek başlangıç yapmak sünnettir. Hanbebilerde  bu durum zorunluluktur. Maliki ve Şafiilerde ise farz kılınmıştır. 
  • Eller ile avret bölgelerine su tutmak,
  • Vücudun hangi noktasında bulunursa bulunsun kirlerden arınmak,
  • Gusül öncesine abdestle başlamak,
  • Yıkanan yer su ile doluyorsa son olarak ayakları temizlemek,
  • İki omuza da üçer defa su dökmek ve bedenin her noktasını ovmak,
  • Vücuttaki bütün organları en az üçer defa temizlemek,
  • Suyu boşa harcamamak,
  • Mümkünse avret bölgelerinin kapalı olarak yıkanılması,
  • Gusül alırken bir şeyler söylememek,
  • Gusül bittikten sonra gecikmeden kıyafetleri giymek. 

 Gusül Abdesti Aldıktan Sonra Namaz Kılınır mı?

Hayır, gusül abdesti bütün vücudun yıkandığı, temizlendiği bir abdest şeklidir. Yani abdeste göre daha çok bölgemize su değdiği için abdesti bozan şeyleri yapmadığınız sürece direkt namazlarınızı kılabilirsiniz. 

Kadınlar Adetten Sonra Ne Zaman Gusül Almalı?

Kadınlar, belirli bir yaşa girene kadar regl dönemini yaşar. Bu süre kimisinde ayda bir olurken bazılarında daha kısa ya da uzun olabilir. Kişilere göre değişir. Regl üzerinden yaklaşık on gün geçince koyu bir leke gibi kanlar gelir. Bu süreçle birlikte gusül almak şarttır. 

Bir kadın adetin bittiğini gelen beyaz akıntı sayesinde anlayabilir. Beyazın ardından tekrar hafif koyu akıntı gelip gelmemesi önemli değildir. Bununla ilgili bir rivayete göre: Hayız, yani adet dönemi sona erdikten sonra farklı renkte gelenleri hayıza dahil etmedik.