Namaz Hangi Vakitlerde Mekruh Sayılır? Kaza ve Nafile Namazları Ne Zaman Kılınamaz?

Allah (c.c) namaz kılmayı Müslümanlara farz kılmıştır. Aynı zamanda namaz vakitleri günde 5 kez olmak üzere belirlidir. Bunun dışında da nafile ve kaza namazları vardır. Nafile namaz tamamıyla Allah’a yönelmek için kişinin iç huzurunu yükseltmek ve dini bağlılığını arttırmak için kıldığı namazdır. Kaza namazı ise bir sebepten ya da durumdan ötürü kılınamayan, kılınmış olsa dahi geçersiz olan bir namazın kazasını eda etmektir.

Ancak nasıl ki namaz kılmaya uygun zamanlar belliyse bazı zamanlarda da namaz kılmak mekruh sayılmaktadır. Mekruh sayılan zamanlarda namaz kılmak hoş karşılanmaz. Bunlara en sabit örneklerden birisi Mecusilerin ibadet zamanlarıdır. Mecusi ateşe tapınanlara denir ve onlar ibadet ederken namaz kılmak mekruhtur.

Yine günün bazı zamanlarında namaz kılmayı, cenaze defnetmeyi peygamber efendimiz(SAV) mekruh kılmıştır. Rivayete göre Hz. Muhammed ‘’Güneş doğup yükselene kadar, güneş tam tepe noktasındaki zevalinde ve güneş batmaya başlayınca namaz kılmak mekruhtur’’ buyuruyor.

Bunu bir başka hadis-i şerifte ‘’Sabah namazı vaktinden sonra güneş doğana kadar başka namaz kılınmaz. İkindi namazının ardından da güneş batana kadar namaz kılınmaz’’ buyurarak açıklıyor.

Namazın Mekruh Sayıldığı Zamanlar

Güneşin doğduğu an, güneşin tam tepeye yerleştiği an ve güneşin batmaya başladığı an namaz kılmanın mekruh sayıldığı zaman dilimleri olarak İslam dininde öne çıkıyor. Bu zaman dilimlerinin mekruh kabul edilmesinin ana nedeni ise ateşe tapan Mecusilerin ibadet zamanları olmasıdır. Müslüman bir kimse ateşe tapınan Mecusiler ibadet ederken ibadet etmekten kaçınır.

Güneşin Doğuşuna Kadar

Sabah namazı kılındıktan sonra güneş doğmaya başlayıp yükselirken yaklaşık olarak 45 dakikalık bir süreç vardır. Bu süreç içerisinde kerahat çıkar ve aynı zamanda 45 dakika sonrasında kuşluk vakti olur. Bayram namazları bu zaman kılınır.

Güneşin Tepe Noktası

Tam öğle vaktinde güneş tam tepeye yerleşir. Bu süreçte de namaz kılmak mekruhtur.

Güneş Batana Kadar

Güneşe bakarken gözlerimizin kamaştığı öğle vaktinden sonra güneş kırmızılaşıp batana kadar olan süreçte namaz kılmak mekruhtur. Bu süre zarfında yalnızca ikindi namazının farzı kılınmalıdır.

Farz namazlar dışında nafile ve kaza namazları bu üç zaman diliminde kılınmamalıdır.

Nafile Namaz Ne Zaman Kılınamaz?

Nafile namaz kılmanın çok faziletli bir ibadet olduğu bilinmektedir. Ancak Müslümanlar nafile namaz kılarken de bazı zaman dilimlerini gözetmek zorundadır. Bu zaman dilimlerinde kılınacak olan nafile namazların geçerliliği olmaz. Beklenen o fazileti ise hiç olmaz.

Nafile namaz kılınmayan vakitler imsak vaktinin gelmesiyle başlar. İmsak vakti ile sabah namazını kılacağınız vakit arasında nafile namaz kılamazsınız. Sabah namazını kıldıktan sonra da güneş doğuncaya kadar geçen sürede nafile namaz kılmak mekruhtur.

Sabah namazının farzını kıldıktan sonra güneşin doğuşuna kadar sünnetinin kılınması bile doğru bulunmaz. İkindi namazının farzının ardından, akşam namazının farzını kılıncaya kadar geçen sürede de nafile namaz kılınması önerilmez. Bayram namazlarında, Cuma namazlarında, Cuma hutbesi esnasında ya da Bayram namazından önce ya da sonra da nafile namaz kılmak mekruhtur. Cemaat ile kılınan namazlarda bu daha barizdir. Ancak bayram namazı öncesi veya sonrasında evde nafile namaz kılınabilir.