Kurban Kesmek Dinimizce Farz Mıdır? Faziletleri Nelerdir?

Her anlamda sağlıklı olan, ekonomik gücü yeten Müslümanların kurban kesmesi vaciptir. Öyle ki, kesenin sevap sayıları oldukça artacaktır. Zira bunun ilgili ALLAH’ın Resulü bir hadisi şerifinden ne kadar büyük sevap olduğunu bizlere iyi haber olarak vermiştir. Kurban kesmek farz mıdır? Faziletleri, faydaları nelerdir? Nasıl pay edilmelidir?

Rabbimiz için kurban kesmek Hanefilere göre vacip olarak geçmektedir. Farz değildir ama ona çok yakındır. Şafii mezhebinde ise sünnet olarak yapılmaktadır. Hanefilerde: Karı ve kocanın ikisinin de yeteri kadar ekonomik gücü iyi, malları mevcutsa kadınların da ayrıca kurban kesmeleri gerekir. İslam dininde erkekler eve bakmak zorunda olduğu için bütün giderleri karşıladıktan sonra hala parası varsa kesmelidir. Kadınlarda bu yükümlülük yoksa ki o dönemde olmadığından maddi durumu iyi kadın eşler ayrıca bu görevi yerine getirmelidir. Vekâlet vererek de yaptırmaları mümkündür.

Kurban etinin birilerine verilmesi konusunda ekonomik durumla ilgili ayrım yapılmamıştır. Hatta dininin bile önemli olmadığı söylenir. 1/3’lük kısmı kurban kesenin evinde, diğer 1/3 konu komşuya, kalanı da maddi durumu yetersiz olanlara verilir.

Bir hadisi şerifte: Hangi mümin, gönül rızası, mutluluk içinde, iyi amellerini Rabbinden ümit ederek kurban kesmeyi başarırsa, o kul için o kurban cehennem alevlerine perde görevi görür.

Başka bir hadisi şerifte: Mübarek kurban zamanı geldiği zaman kulların gerçekleştireceğiz en erdemli şey kurban kesimi olacaktır. Kuşkusuz ki kaçınılmaz gün geldiği zaman o kurban; tüyleri, toynakları ve varsa boynuzları ile sevap haline dönüşecektir. Kurban kesildiğinde, henüz kanı tam yere değmeden evvel, Rabbimiz nezdinde amel defterine sevap olarak yazılır. Bunun farkına varın ve nefsinizi bu sayede arındırın.

Kurban Kesmenin Sevap Olma Nedeni Nedir? Diğer Faziletleri Nelerdir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v), bir kurban bayramında, cennetle müjdelenen en ufak evladı Hz. Fatıma’ya şöyle demiştir: “Ey Fatıma! Doğrul ve kesilecek kurbanın dibine git, aklında bulundur ki, o kurbanın birinci damlası yere değdiği andan itibaren Rabbin bütün hatalarını bağışlar. Kesilmesinden evvel de şu şekilde Rabbine duada bulun: “Kıldığımız namazlarım, yaptığım ibadetlerim, yaşamım ve son nefesim, hepsi her şeyi yaradan ALLAH içindir. Rabbimin bir ortağı daha bulunmaz. Bana buyrulan buydu ki ben de Müslüman olanlardanım””

Bu sırada ALLAH’ın Resulünün yakınında bulunan sahabeler içerisinde birisi dedi ki: “Ey Resulullah (s.a.v)! Bahsettiğin affedilmeler ve kazanılan iyi ameller sadece Sana ve soyuna, yanında olanlara mı özgüdür yoksa bütün müminler için benzer midir?” ALLAH’ın Resulü bu soruya yanıt olarak bütün Müslümanlar için benzer sevap yazılır buyurmuştur.

Rabbimizin rızası adına kestiğiniz kurbanlar için yazılacak iyi ameller için ALLAH’ın Resulü: “Kurban ki, atanız sayılan İbrahim (as)’in sünnetidir. O dönemlerden bu dönemlere süregelen ibadettir.”

Tabii, bu anlatıların ardından sevabın derecesi merak konusu olmuştur ve Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e: Kurbanın sevabı nedir, ne kadardır? Diye sorulmuştur. Öyle büyük sevap ki o kurbanın üzerindeki kılın tanesine bir sevap yazılır. Bunun üzerine hayvanın türü değişirse sevap nasıl değişecek sorusu gelmiştir. O zaman da bir adet tüye, yüne bir sevap kayıt edilir.

Kurban Etini Dağıtırken Nelere Dikkat Etmeli? Kimler Dağıtmamalıdır?

Eğer, kurban kesen kişi ucu ucuna denk getirdiyse, ekonomik durumu yeterli değilse, evladının sayısı da çoksa kurban etini dağıtma gibi bir zorunluluğu yoktur.

Günümüzde bazı kişiler derin dondurucu satın alarak bütün etleri buzluğa atıp bir yılda tüketmeye çalışıyor. Bunu tabii yapabilirsiniz ama gerekli koşullarda paylaştırmayı, dağıtmayı unutmayın.

  • Kesilen kurban 3 eşit parçaya ayrılır ve bunun bir parçası garibanlara sadaka amacıyla dağıtılır.
  • İkinci parçası kurban bayramı için el öpmeye gelenlere, misafirlere yemek olarak dağıtılır.
  • Kalan son parçası da evde kalır. Evlatlarla, aileyle birlikte zamanla tüketilir.
28305