Şehit Kimlere Denir ve Mertebeleri Nelerdir? Şehitlikle İlgili Hadisler

Şüphesiz ki Rabbimizin nezdinde en değerli kişiler Peygamberlerdir. Onlardan sonraki en yüksek mertebeler içerisinde şehitlik yer alır ve herkes bu şerefe nail olmak ister. Şehitlik ile birçok büyük, küçük günahlar affedilmektedir. Peki, şehit nedir, kimlere denmektedir? Şehitliğin mertebeleri nelerdir?

Dinimizde herkes şehit olarak ölüp Rabbinin yanına en iyi derece gitmek ister. Zaten ALLAH yolunda savaşıldığı için burada şirk koşma mümkün değildir. İkinci büyük günah olan kul hakkı dışında hataların bağışlandığı bilinmektedir. Tabii, her şehidin farklı mertebeleri bulunmaktadır. Bununla ilgili ayetler ve hadisler de bulunmaktadır.

Şehitliğin ne derece önemli olduğu İmran Suresi 169-170-171. Ayetlerde şöyle geçmektedir: Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanma. Şüphesiz onlar diridirler ve Rableri katında rızıkları vardır. Allah’ın lütfundan kendilerine ihsan ettiği şeylerden dolayı sevinç içindedirler, kendilerine katılmayıp da geride bırakılanlar için sevinirler. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir. Allah’tan gelen bir nimetin ve lütfun müjdelenmesi ve Allah’ın mü’minlerin mükâfatını zayi etmemesi ile teselli edilirler.

Şehit İsimleri Kimlere Verilir? Mertebeleri ve Özellikleri Nelerdir?

Şehitlik öyle bir mertebedir ki birçok din âlimleri bile bu mertebeye kavuşmak için can atarlar. Tabii, böylesi yüce bir makamı ALLAH herkese nasip etmez. Bir rivayette şöyle geçmektedir: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), namaz kıldırdığı esnada mümin bir kişi yanaştı. Safa geldiğinde; Rabbim, bu kuluna salih kullarına nasip ettiğinin en faziletlisini nasip et der. ALLAH’ın Resulü namaz tamamlandıktan sonra o duayı eden kişiyi merak eder ve kim olduğunu sorar. Kendisi de benim, ALLAH’ın Resulü der. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) ise ona: Senin bindiğin at düşecek ve Rabbin uğruna şehit edileceksin. Bu dünyada ve ahirette şehit olarak geçen Müslümanlara şehid-i kamil denmektedir. Bunun için de altı farklı özellik bulunmaktadır.

Şehit olacak kişinin Müslümanlığı benimsemiş olması, aklı başında olması, ergenlik çağına gelmiş olması, gusül abdestli olmak, regl döneminde ya da nifas durumunda olunmaması gerekir.

Uhrevi Şehit Nedir?

Şehitlikte savaş sırasında darbe alıp o an hayatını kaybetmiş olmak gerekir. Eğer ki kişi, yara aldıktan sonra karnını doyurmayı sürdürür, iyileşmesi için tedavi yapılır, yaralandığı bölgeden farklı bir noktaya götürülür, üstünden de 1 namaz zamanı kadar süre geçerse o kişi uhrevi şehit sayılır.

Fani dünyada yaşadığı müddetçe şehit sayılmayan ve temizlenmesinin ardından kefeni ile birlikte gömülmüş ama ahirette şehit sayılacak kişi için de şehid-i uhrevi ismi verilir. Ahiret şehidi sayılacak kişiler şunlardır:

Hayatını boğularak kaybedenler, alevler içerisinde kalarak yaşamını yitirenler, depremler veya başka nedenler enkazda ölenler, ülke veya dünya genelinde yayılan hastalıktan yaşamını kaybedenler. Ayrıca: Baş ve karın ağrısı, iş kazası, doğurma sırasında ya da lohusalık sırasında, iş kazası neticesinde ve Cuma gecesi ölenler de buna dahildir. Zehirli hayvanların sokması sonucu ölenler de ahiret şehidi sayılabilmektedir.

Şehit Olan Kişinin Bütün Günahları Bağışlanır mı? Kul Hakkı da Affedilir mi?

Şehit kişilerin günahlarının bağışlanmasıyla ilgili bir hadisi şerif bulunmaktadır. Bir gün Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) ashabı içindeyken oturduğu yerden doğruldu ve şöyle dedi: Rabbiniz uğruna cihad edip O’na imanda bulunmak salih amellerin en erdemlisidir. Bu sözün ardından bir kişi doğrdu ve şu soruyu sordu: ALLAH’ın Resulü! Eğer, Rabbimizin yolunda hayatımı kaybedersem, yaptığım hatalar da affedilir mi? Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle yanıt verdi: Evet, eğer sabırlı olur ve ecrini yalınızca Rabbinden beklersen, savaş sırasında cephede kaçmaya çalışmadan düşmanlarla mücadele eder, Rabbin yolunda yaşamını yitirirsen günahların affolur. Zira borçlar istisnadır. Bu bilgiyi de kendisine Cebaril’in ilettiğini söyler.

Şehitlik kul hakkı günahlarına keffaret olur mu? Sorusuna da şu hadisi şerifle yanıt vermek gerekir: Şehit olan kişinin kul hakkı hariç tüm günahlarını Rabbi bağışlar.

Şehit Olmak İsteyen Bir Kişi Hangi Duayı Etmeli?

Şehitlik mertebesinin bize nasip edilmesi için bir dua vardır ve anlatılanlara göre Hz. Ömer şu şekilde dua etmiştir.

Şehit Olmak için Duanın Arapça Latince Okunuşu

“Allahumme inni eseluke fi sebilike ve vefaten bi beledi resulike.”

Şehit Olmak için Duanın Türkçe Meali Anlamı

Rabbim! Senin uğruna, yoluna şehid olmak, Senin Resulünün yaşadığı bölgede ölmeyi istiyorum.

Eğer ki bir kul; yürekten, cani gönülden şehitlik mertebesini isterse, Rabbi o kulunu huzurlu şekilde yattığı yerde bile yaşamını yitirse şehit mertebesine ulaştırır.

Şehitlikle Alakalı Hadisi Şerifler ve Ayetler Nelerdir? Şefaat Hakları Bulunur mu?

Şehitlikle ilgili Hadisi Şerifler

Rabbimizin de müsaadesiyle, ahiret zamanı şefaat ile alakalı, şehitlerin böyle bir haklarının bulunup bulunmadığı sorusuna ALLAH’ın Resulü’nün bir hadisi ile yanıtlamak en güzeli olacaktır.

Şehit bir kişi, kendi ailesi içinden 70 şahsa şefaat etme hakkına sahiptir ve bu da kabul buyrulur.

Ayrıca şehitlerin borç dışındaki günahlarının da bağışlanacağı bilinmektedir.

Bir rivayette de şehitlerin 5 kısımdan oluştuğu anlatılmıştır. Rabbi yolunda hayatını kaybedenler, salgın hastalık, ishal gibi ağrı şikayeti ile ölen, boğulanlar ve doğal afet sonucu göçük içinde vefat edenlerdir.

Şehitlikle ilgili Ayetler

Şehitlikle ilgili Nisa Suresi 74. Ayette der ki: Bu hayatı ahiret için feda edenler Allah yolunda savaşsınlar. Kim Allah yolunda savaşırsa, ister şehadet ister zafer kazansın, biz onları büyük bir mükâfatla şereflendiririz.

Muhammed Suresi 4. Ayette der ki: Savaşta kâfirlerle karşılaştığınız zaman, onları ezinceye kadar boyunlarını vurun, sonra esirlerinizi sımsıkı bağlayın. Sonra onları hakkınız var ya lütuf yoluyla ya da fidye karşılığında savaş bitene kadar serbest bırakın. Bu senin yapman için. Eğer Allah dileseydi onlardan intikamını bizzat kendisi alırdı. Fakat bunu kiminizi kiminiz ile imtihan etmek için yaptı. Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların işlerini asla zayi etmeyecektir.

55447