Saç Ektirmek Caiz Mi? Protez Saç Gusüle Engel Olur Mu?

Saçlarımız kişisel anlamda bizi yansıtan en önemli noktalardan birisi olup dış görünüşümüzü tamamlayıcı bir unsura dönüşmüştür. Aynı zamanda hem kadınlarda hem de erkeklerde en çok özenilen noktaların başında gelir. Saç dökülmesi ise estetik açıdan bakıldığında hoşa gitmeyen bir görünüme sebep olabilir. Kadınlarda nispeten daha az görülmesine karşılık erkekler bu dertten fazlasıyla muzdarip.

Sayısız bakım ürünü, çeşitli kimyasallar yardımıyla saç dökülmesine karşı sonuç almak ya da doğal ve organik kürlerle fayda görmek isteyen insan var. Buna karşılık saç dökülmesinin önüne geçen ya da saç çıkmasını hızlandıran bir sonuç almak kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. İşte tam bu noktada da teknoloji devreye giriyor ve iki farklı alternatif sunuyor. Bunlardan birisi kişinin kendi kıl köklerinin alınarak saçın döküldüğü alanlara enjekte edilerek saç ekme işlemini yapmak.

Bir diğeri ise saç protezi kullanmak. Tabii ki insanlar bu çözüm yollarına yönelmeden hemen önce bunun dini açıdan nasıl bir sonuç doğuracağını merak etmekte özgür. Teknolojinin getirisi olan bu yöntemlere karşın hadis-i şeriflerde ekleme saçlarla alakalı bir ifade ise yer alıyor. Ensardan olan bir cariye İslamiyet döneminde geçirdiği bir hastalık sebebiyle tüm saçlarını kaybettiğinde onun için saç ekleme işleminin yapılmasının uygun olduğu düşünülmüştür. Rivayete göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), ailesinin kızlarının saçına ekleme yapmak istemesi üzerine ‘’Saç ekleyene de, ekletene de Allah tüm lanetini göstersin’’ buyurmuştur.

Bu doğrultuda da teknik olarak saç eklettirmenin caiz olmadığı düşüncesi direkt olarak kalıplaşmış bir biçimde karşımıza çıkıyor. Fakat burada teknolojinin gelişimi, o dönemde saç eklemenin başkasının saçıyla yapılabiliyor olması gibi durumlar göz önüne alınmalıdır. Zira çeşitli yün, iplik ve benzeri materyallerle üretilmiş protezlerin, kendi saç kökleriyle yapılacak olan saç ekiminin Müslüman için herhangi bir günah oluşturmayacağı fakihlere göre kabul edilmiştir. Bu fakihler arasında ‘’Kâsânî, Bedâi’, V, 125 v.d.; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 107; İbn Nüceym, el-Bahr, VI, 133’’ şunlar yer almaktadır.

Saç Ektirmenin Dinde Yeri Var Mı?

Saç ekimi günümüzde gelişmiş olan teknolojiyle beraber tamamıyla profesyonel bir biçimde yapılabiliyor. Aynı zamanda İslamiyet döneminde bir başkasının saçıyla yapılan saç eklemelerine karşı çok net bir tutum söz konusu iken, günümüzde bizzat kendi saç köklerinden yeni saç oluşumu mümkün hale getiriliyor. Böylece dökülen kısımlar yine kendi saçlarınızla eklenmiş oluyor. İşte bu yüzden saç ektirmek dinde caiz olarak kabul ediliyor.

Saç ektirmenin dışında peruk üzerine de pek çok söyleme rastlamak mümkün. Özellikle peruk kullanımının İslam’da hoş karşılanmamasının altında iki farklı temel yatıyor. Tabii ki insan mükemmel yaratılmış ve herkesin kendisine ait bir takım özellikleri bulunduğuna inanılmıştır. Bu bağlamda birinin saçının alınarak peruk haline getirilmesi ve adeta hasarlı bir parçayı onarırmışçasına başkası tarafından kullanılması hoş görülmez.

Bir diğer ana unsur ise karşıdaki kişiyi kandırmaya yönelik bir eylem olmasıdır. Normalde saçlarının öyle olmamasına rağmen bir başkasının saçıyla adeta kendi saçıymış gibi gözükmesi İslam’a aykırı kabul edilir. Fakat ne saç ektirmek ne de peruk takmak haramdır diye bir ifade kullanmak kesinlikle yanlıştır. Çünkü dinde temel anlamda buna dair çok ince bir çizgi belirlenmiştir. Günümüzde de teknoloji vasıtasıyla bu çizginin üstünde yürümek mümkündür.

Aynı zamanda saç ektirme işlemi bizzat saç köklerinizin yani kıl kök hücrelerinin bir noktadan alınarak farklı noktaya enjeksiyonunu kapsar. Dolayısıyla saç ektirmek abdeste engel olmadığı gibi standart olarak normal saçlarınızdan farklı bir yapıda olmayacaktır. Bu açıdan bakıldığında da dini yönden bir sakınca görülmemektedir.

Protez Saç Günah Mı?

İnsanların yaratılışı saçları da dâhil olmak üzere özenerek gerçekleştirilmiş ve Allah’ın en büyük kudretlerinden birisi olarak görülmüştür. Dolayısıyla insan saçı kullanılarak peruk yapılması, birinin bir başkasına ait saçla dolaşması kesinlikle kabul edilmemektedir. Ancak yine de günümüz şartlarında bunun profesyonel olarak çok sayıda materyalle üretilmesine şahit olduğumuz gibi geçmişte de örneklerine rastlamak mümkündür.

Örneğin İbni Abidin V 239’a göre ‘’insan saçı dışında herhangi bir şeyle peruk takılmasında sakınca yoktur’’ ifadesi bulunur. Çünkü o dönemde de deve tüyü başta olmak üzere suni malzemelerden peruk yapılarak hastalananlara sunuluyordu.

Protez Saç İle Abdest Mümkün Mü?

Protez saç günah mı sorusu ise bunun bir adım sonrası olarak görülebilir. Çünkü peruk ile protez saç aynı noktada değerlendirilmediği gibi kullanım açısından da farklılıklara sahiptir. Peruk dilediğiniz zaman çıkarabildiğiniz ve bu sayede abdest alırken derinin altına su geçmesine olanak tanıyan bir kullanıma sahiptir. Protez saç ise kullanılmaya başlandığında herhangi bir çıkarma eylemine olanak tanımaz. İşte bu yüzden protez saç abdest noktasında var olan bilinmezlikleri ve engelleri sebebiyle Müslümanlar tarafından çok tercih edilmemektedir.

Fakat saçın dökülme kısmı çok az ise, abdest alırken mesh edeceğiniz zaman başınızın dörtte birlik kısmını protez saça rağmen mesh edebiliyorsanız problem teşkil etmez.