Gusül Abdesti İle Namaz Abdestinin Farzları Nelerdir?

Dinimiz her daim insan odaklı bir din olmuş ve insanlara kolaylık sunmak üzere tasarlanmıştır. Öyle ki peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV)’in en önemli hadislerinden birisi ‘’Ben ki size mevcut olan en kolay din ile gönderilen peygamberim’’ şeklindedir. Rabbimize ibadet etmeden evvel abdest almak ise Müslümanların temizliğinden, Rablerinin karşısına pür pak çıkmalarından kaynaklanmaktadır. Normal namaz abdesti dışında gusül abdesti de bazı kriterlerde temizlenmenin ana formu olarak ele alınabilir.

Temizlik bir insanın sağlığını korumak, daha dinç olması ve hem kendine hem de çevresine daha yararlı olabilmesi için en temel kriterler arasındadır. İşte bu yüzden peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV)’in ‘’Öleceğiniz zaman gelecek olan Azrail’e karşı abdestli olmak şehit sevabı almak ile eşdeğerdir’’ buyurmaktadır. Abdest bu bağlamda aslında zorunlu kılınarak hem temizlik daha genelleştirilmiş hem de ibadetler için bir kıstasa dönüştürülmüştür.

Abdest almayan birisinin namaz kılamayacağı, hacca gidip Kabe’yi tavaf edemeyeceği gibi Kuran-ı Kerim’e dokunup okuması bile yasaklanmıştır. Yine de her şeyi insan odağıyla düşünen bir din olan İslam insanlara ibadet etmede çeşitli kolaylıklar sağlar. Yaşlananlara, abdest alamayacak kadar hasta olanlara mest üzerine mesh edilerek alınacak abdest sayesinde ibadetlerini yerine getirme şansı sunar. Geri kalan ve ergenliğini aşmış olan her birey içinse abdestin farzları bellidir. 

Abdestin Farzları Nedir?

Abdestin farzları ve aynı zamanda sünnetleri vardır ve bunları uyguladığımız takdirde aslında abdest almış oluruz. Abdest almanın en önemli kıstaslarından birisi bu farzları ve sünnetleri yani abdesti hangi kurallara göre alacağımızı bilmek ve bunları uygulamaktır. 

Abdestin Sünnetleri Nelerdir?

  • Abdest almadan önce niyet etmek
  • Besmele çekmek
  • Ellerimizi bileklerimizin başlangıcına kadar 3 defa yıkamak
  • Ağza ve burna su vererek güzelce çalkaladıktan sonra temizlemek
  • Dişleri fırçalamak ve ağız temizliğini yapmak (Daha da faziletlisi peygamber sünneti olan misvak kullanmak)
  • Sakala her zaman suyla temas etmesini sağlayarak sıvazlamak
  • Parmak aralarının iyice temizlenebilmesi için elleri birbirine geçirerek ovmak 
  • Başı ve boynu mesh etmek
  • Abdest esnasında her zaman önce sağ el, önce sağ ayak, önce sağ kulak gibi sağ taraflardan başlamak 

Abdestin Farzları Nelerdir?

  • Yüzü bir kez yıkamak
  • Elleri dirseklerle beraber bir kez yıkamak
  • Başı mesh etmek (Başın en az dörtte birini kapsayacak şekilde)
  • Ayakları topuklar dahil olacak şekilde bir kez yıkamak

Abdestin rükünları ve sünnetleri haricinde bazı mezheplerde farklı kurallara da rastlamak mümkündür. Şafi mezhebine göre niyet rükünlar içinde önemli olup ayrıca abdest alırken sıranın asla bozulmaması gereklidir. 

Abdest Duası Nedir? Abdest Alırken Dua Okumak 

Bazı dualar okunacağı zaman ile ya da o durum ile ilgili olarak bize fazlasıyla Salih amel olarak geri döner. Abdest duası olarak bilinen Kadir suresi ise bunlardan birisidir. Hadis-i şeriflere baktığımızda peygamber efendimiz(SAV) ‘’Hanginiz abdestini aldıktan hemen sonra Kadir suresi okursa sıddık olur. Eğer ki abdestten sonra Kadir suresini iki kez okursa şehitler gibi görülür. Kadir suresini abdestten sonra üç kez okuyanlar ise Allah(c.c) huzurunda tüm peygamberlerin cem ettiği makamın bir parçasına dönüşür’’ buyurmaktadır.

Kadir Suresi Arapça Latince Okunuşu

1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

2- Ve ma edrake ma leyletülkadr

3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

5- Selamün hiye hatta matle’ılfecr

Kadir Suresi Türkçe Anlamı 

1- Kuran-ı Kerim’i Kadir gecesinde indiren bizleriz

2- Sen Kadir gecesinin ne olduğunu onun faziletini ne bilirsin?

3- O gece ki bin aydan daha faziletlidir 

4- Kadir gecesi geldiğinde melekler ve ruh elbette ki Allah(c.c) izniyle kulların amelleri için inip inip dururlar 

5- Gün ağrıyana kadar esenlik, selamet ve rahmet dağıtırlar 

Kuran’da Geçen Abdest Ayeti 

Kuran-ı Kerim’de pek çok hususla alakalı ayete rastlamak mümkündür. Abdest ile ilgili ayetler söz konusu olduğunda ise en önemlilerinin başında Maide 6.ayeti gelir. 

Maide suresinin 6.ayeti ‘’İman edenler, ne zaman ki namaz kılacaksanız kalkın ve yüzünüzü yıkayın. Ellerinizi yıkamaya başlayın ve dirseklerinize kadar her iki kolunuzu da yıkamayı unutmayın. Başını mesh edin ve sonra ayak topuklarınızı da ovalayarak her iki ayağınızı da yıkayın.

 Eğer ki cünüplük varsa boy abdesti alarak bunu üzerinizden atın. Seferi iseniz ve su bulamıyorsanız gerek cinsel temasta bulunmanız gerekse abdestinizin olmadığı durumlarda teyemmüm abdesti alın. Temiz toprak sizin için su kadar kudretli olacaktır. Yine temiz toprakla yüzünüzü, ellerinizi dirseklere kadar ve ayaklarınızı güzelce temizleyin. Unutmayın ki Rabbiniz size her zaman bir kolaylık bahşeder. Size sunacağı tüm nimetler için temizlenmeniz gerekir. Tüm o nimetler için de şükredecek olan sizlersiniz’’ buyuruyor. 

Hanefi Mezhebinde Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?

Mezhepler arasında bazı ibadetlerde olduğu gibi abdest için de farklılıklar söz konusu olabiliyor. Bu Hanefi mezhebinde boy abdesti yani gusül abdesti için de geçerlidir. Hanefiler gusül abdesti alacakları zaman şu farzları uygulamak durumundadır. 

  • Ağza su aldıktan sonra suyu boğaza kadar indirerek güzelce çalkalayıp tüm ağzı temizlemek
  • Burna su çekerek burnun içini ve olası pislikleri tümüyle temizlemek
  • Vücudun tamamını kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak 

Burada gusül abdestinin en önemli kriteri vücutta toplu iğne başı kadar bile kuru yer kalmamasıdır. Hanefilerde de bu önemlidir. 

18624