Elektrik Çarparsa Ne Yapılır?

Elektrik Çarparsa Ne Yapılır? Elektrik madde ki elektriksel yüklerin akışıyla meydana gelen fiziksel enerji türüdür. Maddenin içinde artı ve eksi parçacıklar b..

Elektrik Çarparsa Ne Yapılır?

Elektrik madde ki elektriksel yüklerin akışıyla meydana gelen fiziksel enerji türüdür. Maddenin içinde artı ve eksi parçacıklar bulunur.

Elektrik meydana gelirken oluşan bu akışta artı yönden eksi yöne doğrudur. Elektrik çarpması da artı yönden eksi yöne doğru hareket ederek akımını tamamlamaya çalışan elektriğin vücut içerisinden geçmesiyle olur.

Akımın alternatif ya da doğru olduğu fark etmeksizin iki türü de vücut ile temasta canlıya zarar verir. 20 ve ya 30 volt gibi düşük akımlarda çarpılma hissedilmeyebilir.

Örneğin pil ve otomobil aküsü gibi doğru akımla çalışan düşük voltaj taşıyan ürünlerde 30 voltajın altında çarpılma kendini belli etmez. Evlerde kullanılan akım türü alternatif akımdır. Alternatif akımda 15 voltun üstü çarpılmaya neden olur. Akımın voltajı ve süresi artıkça hissedilen elektrik akımı daha büyük olacaktır.

Yüksek voltta elektrik çarpması vücutta büyük hasarlara yol açmaktadır. Elektrikle temas eden noktalar arasındaki mesafenin kısalması voltajın artması hasarı daha da artırabilir hatta ölümle sonuçlanmalar bile olabilir. Elektrik çarpmasının en fazla görülen sonucu yanıklardır.

Elektrik akımıyla temasa göre yanık yaraları farklı dereceler gösterebilir. Yanıkların dışında kas kramplarıyla birlikte gelen çarpma, kırık, sinir felci, solunum yolu felci de olabilir. Elektrik çarpması sırasında akım kalbin üzerinden geçerse kalpte sinirsel ileti kaybı olur ve kalp durur.

Evlerimizde kullandığımız alternatif akıma dikkat edilmezse çarpılmak çok kolaydır. Aktif kutba dokunduğumuz anda vücut elektrik devresini ayaklarla tamamlar ve çarpılma olur. Özellikle basılan yerde su gibi iletken bir madde varsa çarpılmanın şiddeti de artar.


Elektrik akımına kapılmış bir kişiye ilk müdahale çok önemlidir. Bilinçsiz bir şekilde yapılan müdahale ile hem yaralı hem de yardım eden kişi daha fazla zarar görebilir.

Elektrik çarpmalarında yapılması gerekenler şunlardır:

Elektrik kaynağını kesmek için sigortalar kapatılmalıdır.


Yalıtkan olan kuru tahta, sopa, ip, deri, kuru gazete kağıdı gibi maddelerle yaralının elektrikle olan bağlantısı kesilmelidir.


Elektrik akımını iletmeyecek kuru bir cismin üzerine çıkılmalıdır.


Yaralıya yaklaşırken lastik eldiven ve lastik ayakkabılar tercih edilmelidir.


Yalıtkan bir malzemeyle yaralıya dokunup kuru bir cisme çıkarılmalı ve giysilerinde çekilerek ortamdan uzaklaştırılmalıdır.


Yaralının şuuru kapalı ve soluk almıyorsa ağızdan yapay solunum uygulanmalıdır.


Yaralının şuuru kapalı fakat solunumu gerçekleşiyorsa şok durumu önlemek için ayakları havaya kaldırılmalı gerekiyorsa bilen biri tarafından kapalı kalp kompresyonu yapılmalıdır.


Yaralının şuuru açık solunum normalse sakinleştirilmeli bir çay kaşığı soda bir çay kaşığı tuz 1/3 litre suda eritilip içirilmelidir.


Vücutta yanık durumları varsa buz kompleksi uygulanmalı ve hastaneye gönderilmelidir.

91736