Giysilerdeki Tüyler Nasıl Toplanır?

Giysilerdeki Tüyler Nasıl Toplanır? Dokuma ve örme kumaşlı giysilerde sürtünme ve yıpranmaya bağlı olarak tüylenmeler gerçekleşir. Tüylenme ve tiftiklenme olmu..

Giysilerdeki Tüyler Nasıl Toplanır?


Dokuma ve örme kumaşlı giysilerde sürtünme ve yıpranmaya bağlı olarak tüylenmeler gerçekleşir. Tüylenme ve tiftiklenme olmuş giysiler yeni bile olsa eski gibi görünecektir.

Tüylenmenin en bariz özelliği kumaşın sürtünmesi olduğu için kıyafetlerde de en çok dirsek ve pantolon ağlarında görülür.

Kışın kullandığımız kazakların üzerine giyilen hırka ve montlar yüzünden farklı kumaşlar arasında olan sürtünme tüylenmeye yol açacaktır.

Aynı yönde kullanılan sürekli kıyafetle temas eden çanta kaynaklıda tüylenme sorunu yaşanır.

Tüylenme olan bölgelerde önce çıkan ipler topaklanmaya kopmaya başlar. Bu fiziksel etkileşim yaşanan kumaşta bir süre sonra incelir hatta delinebilir.

Tüylenme muhtemel her kumaşta olur fakat bazı kumaşlarda diğerlerinden daha az olur bu yüzden seçeceğimiz kıyafetin kumaşına alırken dikkat etmeliyiz.

Mont ve kabanlarımızda içlerinin kaygan bir kumaşla astarlanmış olması tüylenmeyi azaltacaktır.

Giysilerimizi yıkarken de tüylenmeyi önlemek için makine az doldurulup deterjan az konulmayarak sürtünme aza indirilmeli ve elektriksel etkileşim kaynaklı birbirini çok çeken kıyafetler bir arada yıkanmamalıdır.

Günlük hayatımızda kullandığımız çantalarda omuza takılmak yerine elde taşındığında fiziksel sürtünme aza indirilecek ve tüylenme daha az olacaktır.


Peki tüylenen kıyafetler nasıl temizlenir?


Tüylenen kıyafetleri temizlemekte en sık kullanılan yöntem jilet kullanmaktır. Ancak jilet kesici bir alet olduğundan kazalara neden olmaması için dikkatli kullanılmalıdır.

Tüyleri temizlenecek kıyafet düz bir zemine serilmeli temizlenecek bölgede hem işlem kolaylığı hem de kıyafette kesikler olmaması için gerdirilmelidir.

Jilet temizlenecek kıyafete mümkün olduğunca paralel bir hizaya getirilir nazikçe yukarıda aşağıya çekilmelidir.

Kıyafete zarar verilmemesi için jilete kuvvet uygulamamaya özen gösterin.


Tüylenmeden kurtulmakta yardımcı olacak bir diğer yöntemde koli bandıdır. Fakat bu yöntem çok fazla tüylenmiş, tiftiklenmiş ve iplerin topak haline geldiği kıyafetlerde işe yaramayacaktır.

Aynı şekilde kıyafet düz bir zemine serilir el yardımıyla gerdirilen bölgeye koli bandı yapıştırılır ve hızlıca çekilir.

Tüy ve tiftikten kurtulmak için başka bir yöntem de piyasa satılan pilli ve şarjlı tüy toplama aletleridir.

Bu küçük ve motorlu aletler tüylenmiş bölgenin üzerinde gezdirilir. Üzerinde bulunan küçük deliklerden tüyler toplanarak hazneye alınır, hazneden de kolayca boşaltılır.


Topakları temizlenmiş kıyafetlerinde üzerindeki tüyleri kıyafet fırçasıyla güzelce fırçalanır. Her tüylenme işleminde bunu tekrarlandığında kıyafetlerde oluşacak eski ve yıpranmış görüntüden de kurtulmuş olunur.

9602