Bitlis İçin Detaylı Hava Durumu

Bitlis Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Bitlis Hava Durumu Tahmini

Bitlis için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

BITLIS

Bitlis için 5 Günlük Hava Tahmini

BITLIS

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Bitlis

Türkülere konu olan bir şehir olan Bitlis son veriler ışığında 350.994 kişilik bir nüfusa sahip. Telefon alan kodu 0434 olan şehrin nüfusunun 170.012’si kadın iken erkeklerin sayısı ise 180.982 olarak kayıtlara geçmiş durumda. Şehir plaka kodu 13 olup Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Tarihi boyunca edindiği konum neticesinde İslam eserleri baz alındığı zaman en önemli lokasyonlardan birisine dönüşebiliyor. 

Ki aynı zamanda kültürel anlamda da Türkiye’nin önemli renklerinden birisi olduğu konusunda şüphe yok. Bilhassa son derece yoğun bir demografik yapıya sahip olması sebebiyle pek çok halktan insana rastlamak mümkün görünüyor. 

Bitlis Coğrafi Konum

Coğrafi olarak Bitlis’in konumu Doğu Anadolu bölgesinde yer almakta ve sınır komşularıyla da göz önüne çıkmaktadır. Şehrin doğu kesiminde Van Gölü’nün de çevrelediği bir alana sahip olması son derece önemli bir ayrıntı olarak ele alınabilir. Güney kesiminde Siirt ile komşu olan şehrin kuzeyinde ise Ağrı bulunmaktadır. Batı kesiminde karşımıza çıkan komşu şehir ise Muş olmaktadır. 

Dağlar ve büyük platolardan oluşan bir şehir yapısına sahip olması dışında hayvancılığın ön plana çıktığını söylemek mümkündür. Hava şartlarından dolayı tarıma çok elverişli topraklara sahip olduğunu söyleyemeyiz. Yine de bazı kesimlerde bazı bitki ve sebzeler yetiştirilmektedir. Ancak genel anlamda hayvancılığın öne çıkmasında iklimin önemi büyüktür. 

Bitlis’te Hava Koşulları

Bitlis tam manasıyla karasal iklimi iliklerine kadar yaşayan bir coğrafyadır. Bu nedenle de hava şartları özellikle kış aylarında kendisini net bir biçimde belli eder. Çok sert geçen kış ayları soğuk ve kurudur. Dönemsel olarak yağışlar gözlemlense de bu durum kuru soğuk tabirini es geçmeye yetecek kadar etkili değildir. 

Bitlis hava şartları deniz seviyesinden 1.545 metre yüksekte olmasından kaynaklı olarak çetindir. Kış son derece erken gelir ve bir o kadar da geç gider. Dolayısıyla bahar ayları çok kısa geçiş mevsimleri olarak anılabilir. Fazlaca kar yağışının yanı sıra yaz aylarında kısa süreli sıcak ve kurak hava gözlemlenir. 

Bitlis Tarihi ve Kültürü 

Aslında tarihinin görünenden çok daha geçmişe dayandığını öne süren çok fazla tarihçiye rastlamak mümkündür. Ancak Bitlis arkeolojik çalışmalara çok büyük bir yoğunluk verilmiş şehirler arasında değil. Dolayısıyla bu şehrin 5.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu savunanlar olduğu gibi 7.000 yıllık geçmişe sahip olduğunu savunanlar da vardır. Ki bulgular neticesinde Neolitik çağa kadar uzandığı kesinleşmiş bilgilerden söz edebiliriz.

İl sınırlarında Nemrut dağı ve Süphan dağı yer almaktadır. Bu dağlarda oluşan şekiller ve aynı zamanda yerleşim yerleri için yapılan izler bunu kanıtlamaktadır. Ki kültüründe de İslam’ın önemli eserlerini barındırmasıyla belirli bir yönde ilerlemiş standartlara rastlanır. Camiler, medreseler, hanlar, kaleler ve türbelerle tarihe tanıklık edilebilecek kadar zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Ayrıca Harik isimli yöresel ayakkabı, toprak ürünleri için önemli bir konum olması kültürel açıdan es geçilemez. Pek çok kümbeti sınırları içerisinde barındırır ve Tatvan’da kış ayları son yılların en popüler tatil destinasyonları arasına girer. 

Bitlis Mutfağı

Bitlis mutfağıyla da ön plana çıkabilecek bir noktadadır. Ancak pek çok il kadar sükse yapmadığını da söylemek gerekiyor. Yine de şehrin geleneksel anlamda çok leziz bir mutfak çizgisi olduğunu vurgulamadan geçemeyiz. Corti aşı, Büryan, Bitlis köftesi, Katıklı dolma, Keledoş, Hadise yemeği ve Ciğer toplaması tamamıyla bu yöreye özgü tatlar arasında yer almaktadır.

Ancak tarihi yollar üzerinde konumlanmış olan bir il olan Bitlis’in bu kadar sınırlı bir mutfağı olduğunu düşünmek saçma olur. Balı ve ceviz reçeli ile tüm Türkiye’ye doğal şifa kaynağı sunmaya da devam etmektedir. 

73544