Artvin İçin Detaylı Hava Durumu

Artvin Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Artvin Hava Durumu Tahmini

Artvin için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

ARTVIN

Artvin için 5 Günlük Hava Tahmini

ARTVIN

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Artvin

Türkiye’nin doğusunda bulunan şehirlerden birisi olarak Karadeniz şeridinin en doğu ili Artvin’dir. Orta çağa kadar uzanan geçmişiyle Gürcistan’a ait olan bölgelerde en mühim yol haritalarından birisiydi. Özellikle de Anadolu’ya doğru giden pek çok yolu içerisinde barındıran şehir günümüzde de pek çok geçide ev sahipliği yapmaktadır.

Artvin nüfusu 2022 verilerinde 169.501 olarak görülmektedir. Nüfusunun 83.978 kişilik kısmı kadınlardan oluşurken, 85.523 kişilik kısmı erkektir. Zengin bir tarihi yapıya sahip olması kültürel anlamda da farklı kıstasları bir araya getirmesini sağlamaktadır. 08 plaka koduna sahip olan Artvin aynı zamanda 0466 telefon alan kodunu kullanmaktadır. 

Artvin Coğrafi Konum

Gürcistan ile olan sınıra sahip olan ilimiz Artvin tamamıyla Karadeniz kıyısına sahiptir. Doğusunda Ardahan ili yer alırken, güney kesiminde Erzurum bulunmaktadır. Batıda Rize ile komşu olan şehrin kuzeydoğusunda ise Gürcistan bulunmaktadır. Artvin’in Gürcistan ile sınır komşusu olmasından dolayı Sarp Sınır Kapısı 1989 yılından beri aktiftir. 

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı olan Sarp köyünün ismini almış olan sınır kapısı aynı zamanda Gürcistan tarafında da Sarpi ismiyle anılan bölgeyle bağa sahiptir. Coğrafi açıdan önemli bir lokasyonda olmasından ötürü Karadeniz turlarında da mutlaka yer alan bir şehirdir. 

Artvin’de Hava Koşulları

Artvin gerek Karadeniz bölgesinin en doğu noktasında kalması gerekse deniz seviyesinden yükseltisiyle birlikte soğuk bir iklime sahip gibi algılanabilir. Fakat daha ılıman bir yapıya sahip olan geçiş iklimi gözlemlenir. İklimsel açıdan yılın her döneminde yağışa ev sahipliği yapar. Dolayısıyla hem yazlar hem de kışlar yağışlı geçer. Yağış bir noktada sıcaklığı etkileyen faktördür.

Kışları ılık geçmesinin sebebi de yağışlardır. Sert geçmeyen ılıman bir iklimin yanı sıra yaz aylarında da sıcak ve yağışlı bir hava ile karşılaşılabilir. İklim olarak bu yüzden yaşanılası noktalar arasında da gösterilmektedir. Sosyal anlamda en büyük engeli ise bir noktada yağışlar belirleyebilir. Zira yılın 12 ayı boyunca yağmur yağması muhtemel noktalar arasındadır. 

Artvin Tarihi ve Kültürü 

Artvin’in Çoruh havzasında yer alması ile birlikte Antik çağa kadar uzanan bir geçmişinin olduğunu söylemek mümkün. Kolheti dönemi incelenirken Tunç Çağı dahilinde yerleşim yeri olarak kabul edildiği öngörülmektedir. Aynı zamanda bazı tarihçiler Yunan mitolojisini de Artvin ile özdeşleştirmeyi ihmal etmemektedir. Kimmerler, İskitler, İbera krallığı, Pontus, Roma, Gürcistan Krallığı ve Osmanlı ile beraber tarihin pek çok dönemine tanıklık etmiştir. 

1918 ve 1921 yılları arasında Gürcistan işgalinde olan Artvin verilen nota sonrasında 1921 Şubatı itibariyle Gürcü ordusunun geri çekilmesiyle Türk birliklerine dahil oldu. Kültürel anlamda bitmeyen yeşillikler içerisindeki tarihi köy evleri, halen daha devam eden çömlekçilik, şaşırtıcı görünse de boğa güreşi önemli miraslar arasındadır. Yine horon ve çobanlık yörenin en büyük kültürel birikimleri arasındadır. 

Artvin Mutfağı

Artvin mutfağının klasik olarak Karadeniz mutfağıyla çok benzerlik taşımasına şaşırmamak gerekiyor. Şehirle özdeşleşmiş bir lezzet olan Kuymak bunların başında geliyor. Aynı zamanda kuymak diğer Karadeniz şehirlerinde de son derece leziz bir alternatif olarak değerlendirilebiliyor. Diğer taraftan Puçuko ve etli çorbaları bir hayli meşhur. 

Aynı zamanda Artvin lezzetleri arasında tabii ki yetiştirilen çay ve fındıktan da söz etmek gerekiyor. Ciddi bir üretim hacmine sahip olması dışında hamsi yine es geçilemeyecek kadar önemli bir unsurdur. Karalahana ve pirinç ise sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam etmektedir. Damak tadınızı en uç noktalara taşıyabilecek bir mutfak yelpazesine sahip olan Artvin lezzetleri eşsiz yeşil manzarasıyla daha da ilgi çekiyor. 

75061