Burdur İçin Detaylı Hava Durumu

Burdur Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Burdur Hava Durumu Tahmini

Burdur için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

BURDUR

Burdur için 5 Günlük Hava Tahmini

BURDUR

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Burdur

Burdur, Türkiye’nin güneyinde yer alan ve Akdeniz bölgesinde konumlanmış bir şehirdir. 0248 telefon alan kodunu kullanan şehir aynı zamanda plaka kodu olarak 15’e sahiptir. Göller bölgesinde yer alması önemli bir lokasyon olduğunu kanıtlarken eski adının da Göl Kenti anlamına gelen Limobrama olduğunu vurgulamak gerekiyor. 

Çok fazla arkeolojik çalışma yapılmamasından da kaynaklı olarak Antik çağlara dair bir yerleşim izine henüz rastlanmamış olsa da Neolitik çağlara yani M.Ö 7.000’li yıllara kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahip olması muhtemel. 2022 yılında elde edilmiş nüfus verilerinde 132.968’i kadın, 134.124’ü erkek olmak üzere toplam şehir nüfusunun 267.092 olduğu gözlemlenmektedir. 

Burdur Coğrafi Konum

Burdur’un coğrafi anlamda Akdeniz bölgesinde olması ılıman bir iklime sahip olmasını mümkün kılıyor. Şehrin komşularına bakıldığında da oldukça önemli turizm merkezleriyle yan yana olduğu gözlemlenebiliyor. Şehir kuzey doğu kesiminde Isparta ile komşu iken güney doğu cephesinde Antalya yer alıyor. Yine güneyde Antalya ve Muğla ile komşu olup batısında Denizli bulunuyor. 

Şehrin kuzey kesiminde ise Afyon ile komşu olduğu görülüyor. Gastronomi anlamında çok önemli bir lokasyona sahip olduğunu bu coğrafi konumu değerlendirerek söylemek çok yanlış olmayacaktır. Coğrafi olarak büyükşehirlerle komşu olmasından dolayı havaalanı bulunmamaktadır. Fakat Isparta, Antalya ve Muğla’dan transfer mümkün olup ulaşım karayolu ve demiryolu ile de mümkündür. 

Burdur’da Hava Koşulları

İklimine göz attığımızda ılıman bir Akdeniz ikliminin hakim olduğunu hemen anlayabiliyoruz. Zaten konum olarak buna elverişli bir yapıya sahip. Ancak bu iklimi yalnızca yaz aylarında gördüğünü de belirtmek gerekiyor. Çünkü salt olarak Akdeniz ikliminin geçerliliği bulunmamaktadır. Aynı zamanda Ege ve İç Anadolu bölgesinde de görülen geçiş iklimine tabiidir.

Dolayısıyla yazları sıcak ve kurak geçebiliyorken kışları serin ya da ılık olarak tanımlamak pek mümkün değildir. Sert ve soğuk kışlar yaşanırken yağış oranı da bir hayli yüksektir. Yağış kış aylarında daha fazla gözlemlenir ve soğuğa eşlik eder. Kışın büyük bölümü yağmurla geçse de kar yağışı beklenen bir hava faaliyetidir. 

Burdur Tarihi ve Kültürü 

Neolitik çağlara dayanan bulgular Kuruçay höyük ve bucak höyükte karşımıza çıkmış olup 1990’lara doğru tespit edilmiştir. Burdur’da tarihsel açıdan bakıldığında Türk toplumunun yaşamaya başlaması ise 1071’de Anadolu’nun kapılarının aralanmasıyla mümkün olmuştur. Zaferin ardından pek çok noktada olduğu gibi Burdur’da da Türkler yaşamını sürdürmeye ve yerleşik hayata geçmeye başlamıştır.

Çok sayıda ören yeri bulunan ve antik kentlere ev sahipliği yapan Burdur bu açıdan kültür turizmi için değerlendirilebilir. Boubon antik kenti, Milias ören yeri, Sia ören yeri gibi noktalar önemli iken Kremna antik kenti mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Kabak kemane, sipsi ve cura gibi enstrümanlar için çıkış noktaları arasında yer alması Burdur’un kültürünü gözler önüne serebilmektedir. 

Burdur Mutfağı

Kültürel zenginliğin en lezzetli yanlarından birisi ise mutfağın oldukça geniş olmasıdır. Burdur mutfağında da bu genişliği oldukça net bir biçimde görebiliyoruz. Dirmil kebabı ile damak tadınızı yeniden keşfederken mürdümek aşı, bulamaç aşı ve peksimet ile farklı tatlara erişebilirsiniz. 

Haşhaşlı ekmek dışında hamursuz, düğülcük, haşhaş helvası, demir tatlısı, kenevir helvası, leğen böreği, kabak helvası gibi inanılmaz tatları bir araya getirmeyi başarıyor. Burdur’a gittiğinizde ilk defa tadacağınız ancak hayatınızın geri kalanında damak zevkinize yön verecek pek çok yiyecekle karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle haşhaş ile yapılan çok fazla yiyecek olması geleneksel yemeklerden alacağınız keyfi bir adım daha öteye götürecektir.