Afyonkarahisar İçin Detaylı Hava Durumu

Afyonkarahisar Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Afyonkarahisar Hava Durumu Tahmini

Afyonkarahisar için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

AFYONKARAHISAR

Afyonkarahisar için 5 Günlük Hava Tahmini

AFYONKARAHISAR

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Afyon

Afyon aynı zamanda Afyonkarahisar ismiyle anılan, Ege Bölgesi’nde yer almasına karşılık aslında İç Anadolu bölgesinde de yer alan ilçelere sahip ildir. 2022 nüfus verilerine göre 736.912 kişilik bir nüfusa sahiptir. Nüfusu oluşturan erkeklerin sayısı 367.399 iken kadınların nüfustaki oranı 369.513 olarak belirlenmiştir. 

Plaka kodu 03 olan şehrin telefon alan kodu ise 0272’dir. Özellikle termal turizm ve tarih turizmi açısından önemli noktalardan birisi olarak görülmektedir. Ki Frig vadisi bunlar için önemli bir destinasyona dönüşmüş durumdadır. Çok sayıda müzeye sahip olması da tarihi ve kültürel bir gezi yapmak isteyenlere Afyon’u farklı bir konumda değerlendirme şansı tanır. 

Afyon Coğrafi Konum

Coğrafi olarak hem Ege bölgesinde hem de İç Anadolu bölgesinde yer aldığından söz etmiştik. İç Anadolu’nun Ege’ye doğru açılan kapsı olarak anılması gayet doğaldır. Çünkü kuzeyde Eskişehir ile olan sınır komşuluğu ile güneyde Denizli ile olan sınır komşuluğu arasında 210 kilometrelik bir mesafe söz konusudur. 

Çevresinde yer alan ve sınır komşusu olduğu iller Eskişehir, Konya, Uşak, Kütahya, Denizli ve Isparta’dır. Toplam olarak çevresindeki diğer illere sınırı olan karanın uzunluğu 616 kilometreyi bulmaktadır. Özellikle kültürel zenginlikleri sebebiyle Ege’ye de yakın olmasından ötürü tarihi turlarda ilk seçenekler arasına girmeyi başarmaktadır. 

Afyon’da Hava Koşulları

Afyon’da iklim koşulları ise Ege denizinden gelen hava akımlarına bağlı olarak sentezlenmektedir. Öncelikli olarak şehrin hava sıcaklık ortalamalarına bakıldığında en soğuk dönem olarak Ocak ayı ve 0,3 derecelik bir hava sıcaklığı ölçümlenmektedir. En sıcak ortalama hava sıcaklığında ise Temmuz ayı baz alınıyor ve dereceler 22,1 dereceyi gösteriyor. 

Yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçiyor. Bu noktada bahar aylarında da Ege’ye yakın olmasından kaynaklı olarak farklı bir hava akımı oluşuyor. Bahar aylarında yörede ılık ve yağışlı bir iklime rastlanıyor. Kış ayları geldiğinde ise Afyon’da soğuk ve kar yağışlı bir iklime rastlanıyor. Şehrin bir yakasından diğer yakasına doğru ilerledikçe yükseltinin düşmesi ve ovaların artması bu iklim geçişlerinin sebebini bir noktada açıklıyor. 

Afyon Tarihi ve Kültürü 

Tarihçesine bakıldığında kültürel zenginliğini net bir biçimde görmek mümkün hale geliyor. İlk olarak Hititlere ait olan, sonrasında ise Frigya ve Lidya tarafından kullanılan, Pers egemenliği ile birlikte Büyük İskender tarafından fethedilen topraklardan söz etmekteyiz. Batı Anadolu ağzının yaygın olduğu şehrin UNESCO tescilli gastronomi şehirleri arasında yer aldığını ise söylemek gerekiyor.

Ege bölgesinden İç Anadolu’ya bir geçiş rotası olmasından dolayı halk son derece geniş bir yelpazeye sahiptir. Dolayısıyla bu çeşitlilik kültüre de yansımıştır. Özellikle de yiyecek içecek alanında dünya çapında bir öneme sahip olduğunu UNESCO tesciliyle anlamak mümkündür. El sanatları açısından da kilimcilik, keçecilik, halıcılık, kaşıkçılık, süpürgecilik gibi halen daha devam eden kıstaslara sahiptir. Afyon zeybeği Ege’ye ait olduğunu kanıtlar nitelikteyken gaydalama gibi türküleri ile İç Anadolu’dan da kopmadığını göstermektedir. 

Afyon Mutfağı

Afyon mutfağı özellikle UNESCO tesciliyle birlikte gastronomi şehri unvanını almasıyla daha da öne çıktı. Örneğin Afyon sucuğu halen daha tüm Türkiye’de satılan ve herkesin ilk tercihi olan alternatifler arasındadır. Haşlama, paçık, patlıcan böreği, haşhaşlı yaprak sarması, ağzı açık, Özbek pilavı, ekmek kadayıfı ve kaymaklı şeker en önemli tatlar arasındadır.

Lezzet durağı olan Afyon’da aynı zamanda Afyon lokumu ve Afyon kaymağı mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Et yemekleri ile İç Anadolu yönünü, sebze yemekleri ile Ege yönünü ortaya koyarken hamur işleriyle de müthiş bir lezzet şöleni yaşamanıza imkân verir. 

Afyon Hava, Afyon Hava Durumu, Afyon Karahisar Hava, Afyon Karahisar Hava Durumu, Afyonkarahisar Hava Durumu, Afyonkarahisar Hava Raporu, Hava Afyon, Hava Durumu Afyon, Hava Durumu Afyonkarahisar

54224