Kur’an-ı Kerim’de Ay Tutulmasının Etkileri Nelerdir? Hangi Dua Okunur? Husuf ve Küsuf Namazlarının Kılınışı

Belirli dönemlerde ay, güneş tutulması yaşanır. Bu zamanlarda Rabbimizi anmalı, O’na ibadet etmeliyiz. Zira bunu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) hadislerinde ümmetine açıkla anlatmıştır. Küsuf, güneş tutulması manasına gelir ve bu nedenle aynı isimde namaz eda edilir. Hüsuf, ay tutulması anlamına gelir ve yine bu isimle namazı eda edilir. Bu gibi tutulmalarla ilgili ayetler, hadisler neler diyor? Namazı nasıl kılınır? Sık sorulan soruları yanıtladık.

Hangi kuldan aşırı derecede hoşnut olunsa da Rabbimiz hiçbiri için tutulmaların gerçekleşmeyeceğini ALLAH’ın Resulü dile getirmiştir. Zira İbrahim yaşamını kaybettiğinde güneş tutulunca o dönem tutulmanın nedeni olarak kabul edilmiştir. Resulullah (s.a.v): Güneş-Ay gibi gezegenler Rabbimizin var olduğunu ve O’nun gücünü kanıtlayan şeylerdir. Tutulma gibi durumlar hiçbir kulun vefatından, dünyaya gelmesinden, hayatta olmasında ötürü gerçekleşmez. Eğer böyle tutulmalar olursa bitinceye dek namazını ve duanızı eda edin buyurmuştur.

Buradaki hadisten de anlaşıldığı üzere, tutulmalar sırasında Rabbimize ibadet en uygun davranış olacaktır. Zira ALLAH’ın Resulü böylesi zamanlarda mescide giderek namazını eda etmiştir. Cahiliye çağındaki kullar, tutulmaların nedenini dünyadaki büyük bir şahsiyet için olduğunu düşünürlerdi ki Resulullah (s.a.v) bunun doğru olmadığını aktarma ihtiyacı duymuştur. Küsuf, Husuf namazlarının kılınışını sizlerle paylaşacağız.

Husuf ve Küsuf Namazı

Husuf Namaz Nedir, Ay Tutulması Namazı Kaç Rekâttır?

Ay nadir zamanlarda tutulsa da böylesi günlerde husuf namazı eda edilmelidir. Küsuf namazı da buna benzerdir, evde veya camide iki veya dört rekat eda edilir. Kıraati konusunda da iki türlünün de mümkün olduğu söylenir ama gizli olması görüşü de bulunur.  Cemaat ile beraber kılınmasının fazileti daha çoktur çünkü sünnettir. Yalnız kılınması da caiz kabul edilmiştir. Küsuf ve Husuf namazı da toplu olarak eda edilebilir.

Küsuf Namazı Nedir? Güneş Tutulması Namazı Kaç Rekâttır?

Küsuf namazı eda etmek için minimum 2 rekât kılmak gerekir. Nafile namazlar içerisinde yer alır. Kıraati 2 türlü de yapılabilir. İmam, namazın bitiminin ardından, Cuma’daki gibi 2 hutbe ile müminleri iyi, hayırlı işler yapmaya ve hataların affedilmesi için tevbeye çağırır. Eğer güneş tutulması sonlanırsa ya da gün batımı gerçekleşirse namaz kılınamaz. Aynı şekilde ay tutulması da tutulmanın sona ermesi veya günün ilk ışıklarını görülmesiyle son bulur.                   

Küsuf ve Husuf namazı ile ilgili ALLAH’ın Resulü şöyle yaparmış: 2 rekât namazı eda ettikten sonra kıyama durur ama normal namazlardan daha uzun dururdu. Güneş tutulması tamamlandıktan sonra da: Bu olaylar, Rabbimizin kendi gücüyle yarattıklarının yüreklerine korku saldığının göstergesidir. Böylesi doğaüstü bir olay gerçekleştiğinde, farz namazlarından ilk olarak eda ettiğiniz gibi bu namazları kılın.

İki Rekat Husuf ve Küsuf Namazı Nasıl Kılınır? Ay ve Güneş Tutulması Namazları

Birinci Rekat Kılınışı

Hangi namazı kılacaksanız o namazın adını söyleyerek niyet ederek namaza durulur.

ALLAH’u Ekber tekbiri ile birlikte husuf veya küsuf namazı başlar.

Sübhaneke duası, besmele, Fatiha ve kısa surelerden okunur.

Rükûa eğildikten sonra Secdeye eğiliriz, düzelir sonra yine Secdeye eğiliriz.

İkinci rekat husuf veya küsuf namazına başlamak için kıyama durulur.

İkinci Rekat Kılınışı

Besmele, Fatiha, Zammı sure söylenir.

Önce Rüku sonra secde ardından doğrulup yine Secdeye eğiliriz.

Oturma bölümüne geçtikten sonra; Tahiyyat duası, Salli-Barik, Rabbena söylenir.

İlk olarak sağ tarafımıza  “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” sonra da sol yönümüze “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” selam vererek küsuf veya husuf namaz tamamlanır.

33 sefer ALLAH’u Ekber dedikten sonra

    33 defa “Allâhü Ekber” diye tekbir getirip ardından: “Sübhânallâhi ve’l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm.” Söylenmesinin ardından içten gelecek şekilde sadaka bağışlanır ve Rabbine iltica edilir.

Ay Tutulması Yaşandığından Hangi Esma ve Zikirler Okunur?

312 sefer Ya Rakiybu denir.

75 defa Muzillu söylenebilir.

14 sefer Ya Vehhab denebilir.

100 defa Ya Gaffar zikredilir.

1020 sefer Ya Aziymu Celle Celalühü zikri çekilebilir.

 306 defa Ya Kahiru ya zel batşiş şedidi entellezi la yütakuntikamüh söylenebilir.

7 sefer Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, Aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azîm. Zikredilebilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Hilal Gördüğü Zaman Hangi Duayı Okurdu?

Ey ALLAH’ım! Bu kullarına bunu bereket ve iman selamet ve İslam hilali eyle! Ey Hilal! Benim ve Senin Yaradan Rabbi ALLAH’tır.

Kur’an-ı Kerim’de Ay ve Güneşle İlgili Ayetler Hangileridir?

Yasin suresi 37. Ayette der ki: Ve onlar için bir işaret gecedir. Biz ondan gündüzü gideririz de onlar karanlıkta kalırlar.

Yasin Suresi 40. Ayette der ki: Güneşin aya ulaşması caiz değildir, gece gündüzü geçmez, fakat her biri farklı yörüngede gider.

Fussilet Suresi 37. Ayette der ki: Gece ve gündüz, güneş ve ay O’nun ayetlerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin, eğer O’na ibadet ediyorsanız, onları yaratan Allah’a secde edin.

Yunus Suresi 5. Ayette der ki: Güneşi bir nur, ayı da bir nur kılan ve yılların sayısını ve [zamanın] hesabını bilesiniz diye ona evreler tayin eden O’dur. Allah bunu sadece hak ile yaratmamıştır. Bilen bir toplum için ayetleri detaylı olarak açıklar.

Ra’d Suresi 2. Ayette der ki: Allah, gökleri sizin görebildiğiniz direkler olmadan dikti. Sonra Arş’ın üzerine çıktı ve güneşi ve ayı, her biri belirli bir süre boyunca yolunda akmasını tâbi kıldı. Her maddeyi düzenler. Rabbinize kavuşacağınızdan emin olasınız diye ayetlerle açıklar.

Furkan Suresi 45-46 Ayetlerde der ki: Rabbine bakmadın mı, gölgeyi nasıl uzatır da dilerse onu sabit kılardı? Sonra güneşi ona bir işaret kıldık. Sonra onu geri çekeriz ve kısa bir kavrayış için yanımızda tutarız

6466