Göz Kayması Neden Olur?

Genelde şaşılık olarak tanımlanan ve tıp dilinde de Strabismus olarak bilinen göz kayması çocuk yaştan başlayan, ancak yetişkinlerde de görülebilen bir durumdu..

Genelde şaşılık olarak tanımlanan ve tıp dilinde de Strabismus olarak bilinen göz kayması çocuk yaştan başlayan, ancak yetişkinlerde de görülebilen bir durumdur.

Gözlerin pozisyon gereği yanlış odaklanması, genelde de bir tanesinin farklı bir noktaya doğru bakmasına verilen isimdir. Sol göz sabit olarak karşıya bakarken sağ göz farklı bir noktaya doğru dönük olabilir. Ya da tam tersi görülebilir.

Genellikle en çok rastlanan durum içe ya da dışa doğru göz kaymasıdır. Ancak üste ya da aşağıya doğru olanları da gözlemlenebilir. Göz kayması teşhisi oldukça dikkat isteyen ve önemli bir detaydır.

Çünkü her zaman bu kadar kolay anlatılamayabilir. Bazen kişinin normal bakışlarından şaşılık derecesi anlaşılamayacak düzeydedir. Ancak bazı bakışlar, özellikle de gözün bazı açılara geçmesi son derece belirgin bir göz kayması olarak karşımıza çıkabilir.

Çocuklarda erken teşhis edilmesi ilerlemeden durdurulmasına sebep olabilir. Gözlerimizin paralel olması görüş sağlığı için en önemli unsurdur.

İki ayrı bakışın aynı resimde toplandığını düşünürsek gözün paralelliğini kaybedişiyle birlikte görüntü kalitesi de kaybolur.

Göz Kayması Nedenleri


Göz kayması neden olur diye soranlar için göz kaslarımızın bu noktada çok önemli olduğunu söylemeliyiz. Göz kası kelimesi kafanızda bir şeyler canlandırmadıysa şöyle açıklamak mümkündür.

Gözlerimizin yuvalarının etrafında bulunan 6 farklı kas yapısı bulunur. İrili ufaklı bu kas yapılarının görevi ise iki gözünde ortak bir paydada odaklanmasını sağlamaktır.

Bu kaslarda yaşanan bir adaptasyon sorunu doğrudan göz kaymasına sebep olabilir. Üstelik bunun için tüm kasların değil, yalnızca tek bir kasın tembelleşmesi bile sorunun başlangıcı için yeterli olacaktır.

Net olarak tek sebebi göz kasının tembelliğiyken farklı çevresel faktörlerin tetiklediğini de söylemek mümkündür.

Göz Kaslarının Tembelliği


Göz etrafında bulunan ve iki gözünde aynı odak noktasında buluşmasını sağlayan, temel anlamda da paralelliği destekleyen kasların senkronizasyonunu kaybetmesidir.

Doğuştan Göz Kayması


Bebeklerde doğum esnasından sonra dikkat çeken bir göz kaymasıdır. Ancak her yeni doğanda 3 aya kadar gerçekleşen geçici göz kaymaları normaldir.

Bebeklerde Göz Kayması


Bebeklerin göz etrafındaki 6 kasın paralelliği koruyabilme yetisini kazanması yaklaşık olarak 90 ile 100 gün arası sürmektedir. Yani 3 ay boyunca bebeğinizde şaşılık belirtileri görmeniz normal.

Fakat 3 ayın sonunda halen daha devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir göz hekimine muayene olmanızda fayda var.

Nörolojik Etkenler


Beyin ve beyne dayalı rahatsızlıkların henüz teşhisinin koyulmamasına karşın göz kayması ile sonuçlanabileceği kanıtlanmıştır.

Down Sendromu


Down sendromu teşhisiyle birlikte göz kayması kaçınılmaz oluyor denilebilir.

Göz Rahatsızlıkları


Miyop, hipermetrop, astigmat, katarakt gibi göz kusurlarının belirli bir noktada göz ve kornea yapısına bağlı olarak göz kaymasına sebep olması mümkündür. Retina’da oluşabilecek tüm sorunlar da aynı reaksiyona neden olabilir.

Farklı Hastalıklar


Bebeklik körlüğü, yüksek ateş, apert sendromu, hidrosefali, kafa travmaları, noonan sendromu, inkontinentia sendromu, prader-willi sendromu, Edwards sendromu, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, iyi ya da kötü huylu tümörler, guillain barre sendromu, şeker hastalığı gibi durumlarda sıklıkla gözlemlenir.

Göz Kaymasının Tedavisi Var Mı?


Göz kaymasının tedavisi çok farklı veriler karşılaştırılır. Örneğin hastanın yaşı, yaşanan şaşılığın sebepleri, kornea ve gözün durumu gibi faktörler göz önüne alınarak ortak bir sonuca varılır.

Hekiminizin önerileri doğrultusunda en sağlıklı ve size en uygun tedavi seçeneği tercih edilir.

Burada tedavi sürecinin bebekler için ne kadar önemli olduğuna tekrar değinmekte fayda var. Çünkü erken teşhisle beraber çok daha büyük göz problemlerinin yaşanmadan önüne geçilebilir. Şaşılık tedavisi için yöntemler ise şu şekilde sıralanmaktadır.

Kısa süren bir cerrahi müdahale yani ameliyat ile göz kayması problemi tamamıyla ortadan kaldırılabiliyor.

Enjeksiyon


Göz egzersizleri


Gözlük kullanımı


Gözün bantla kapatılması


Cerrahi Müdahale

48227