Unutkanlık Neden Olur?

Unutkanlık Neden Olur? Her yaştan insanın hayatının hemen her evresinde mutlaka yaşadığı bir problem olan unutkanlık bazen gündelik yaşamınızı aksatacak düzeye..

Unutkanlık Neden Olur?

Her yaştan insanın hayatının hemen her evresinde mutlaka yaşadığı bir problem olan unutkanlık bazen gündelik yaşamınızı aksatacak düzeye gelebilir.

Bunun en bariz örneğini mutfağa gittiğimizde yaşarız. Buzdolabının kapağını açtığımızda o an ne için geldiğimizi unutmuş oluruz. En sık görülen unutkanlık örnekleri arasında gösterilebilir. Biriyle buluşacağınızı unutmak, bir eşyayı unutmak, anahtarınızı unutmak ya da verdiğiniz bir sözü unutmak gibi çoğaltılabilir.

Unutkanlık ülkemizde Alzheimer hastalığı ile doğrudan ilişkilendirilmektedir. Aslına bakarsanız temelinde haklı bir ilişik olsa da Alzheimer bir üst basamağı olarak düşünülebilir. Genellikle de nöropsikiyatrik belirtilerle beraber görülür.

Basit bir unutkanlık normal karşılanabileceği gibi psikolojik ya da çevresel faktörlere bağlanabilir. Oysa Alzheimer genetik olan, kişinin kendi kişisel yaşamını dahi sekteye uğratan önemli bir hastalıktır.

Unutkanlık önlem alınmadığı takdirde sıkça rastladığınız bir rahatsızlık haline gelip daha da kötüsü bunun normalleşme süreciyle devam edecektir. Hafıza kaybı başlangıcıyla birlikte net bildiğiniz her şeyi unutma riskiyle karşılaşabilirsiniz.

Unutkanlık Nedenleri

Aslında unutkanlık nedenleri arasında eğer kalıtsal bir rahatsızlık söz konusu değilse %80 oranında psikolojinin etkisi vardır. Bu yüzden de psikolojik bir problem olarak adlandırılabilecek duygu değişimleri, yoğun yaşanan bir durum buna sebebiyet verebilir. Önemsenmeyen ufak çaplı unutmalar yavaş yavaş daha ciddi bir probleme doğru yol alabilmektedir. Genelde de nörolojik muayene ile kesin sonuçlara varmak mümkündür. Bu yüzden yaşadığınız ve yaşamakta olduğunuz unutkanlık eğilimlerinin sıklaşmasıyla beraber mutlaka bir uzmana başvurmanız gerektiğini hatırlatalım.

Psikolojik Etkenler

Sinir, stres ve üzüntü başta olmak üzere bazen de mutluyken ya da çok heyecanlıyken unutkanlık sendromu baş gösterir. Aslında psikolojik anlamda normalden farklı olan her duygu değişiminin aklımızda yani beynimizde ufak sorunlara delalet olduğunu söylemek mümkündür.

Yorgunluk ve Uykusuzluk

Yoğun geçen bir günün ya da uyumadan sabahlanan bir gecenin unutkanlık için oldukça uygun bir ortam sağladığını söylemeliyiz. Bu beyniniz başta olmak üzere vücudunuzun dinlenmediğini ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu kanıtlar niteliktedir. Haliyle bu problemleri yaşamamak adına en çok dikkat etmeniz gereken detay bunlardır.

Tiroid Bezleri

Çok çalışmasında hafıza bazlı bir sorun yaşanmazken tiroid bezlerinin az çalışmasının hafıza kaybı, unutkanlık ve başlangıç seviyesinde Alzheimer tetikleyicisi olduğu söylenebilir.

Depresyon

Psikolojik etkenlerin bir süre boyunca devam etmesiyle içinden çıkamadığınız bir sürece giriş yaparsanız en net hatırladığınız şeyleri bile unutmaya başlayabilirsiniz. Psikolojik etkenlerin bir üst segmenti olarak düşünülebilir.

Alkol Kullanımı

Alkolün böyle bir etkisi olduğunu fazla içtiğimizde gayet güzel görmekteyiz. Dolayısıyla genel sağlığımız için tadında bırakmak en doğrusu olacaktır.

Alternatif Unutkanlık Sebepleri

Bu sık görülen sebepler listesinin haricinde unutkanlığa sebep olan şeyler arasında B12 eksikliği, tümör ve zararlı kanser hücreleri, epilepsi ve diyabet gibi önemli rahatsızlıkla, düzensiz yaşam gibi etkenler sıralanabilir.

Unutkanlık Tedavisi

Unutkanlık tedavisi hangi seviyede olduğuyla da alakalıdır. Eğer Alzheimer tedavisi için bu noktada duruyorsak bu süreç oldukça kasvetlidir. Ancak geçici unutkanlıklardan dem vuruyorsak bunun için dikkat edebileceğiniz bazı seçenekler bulunmaktadır.

Misal olarak dengeli beslenme alışkanlığı edinerek vitamin, mineral ve protein yönünden eksik kalmamak. Aynı şekilde zihninizi diri tutmak bu noktada fazlasıyla önemlidir.

Hatta hafıza kaybı yaşanmaması adına doktorların sıklıkla önerdiği tedavi seçeneğinin bulmaca gibi zihni yoran ve çalıştıran meşgaleler olduğunu belirtmek gerekiyor.

Her açıdan unutkanlık kimsenin istemediği bir durumdur ve gerçekten bildiğiniz bir detayı unutmak insanı bilinçli olduğu halde kahreder. Bunun birde bilincinde olmadığınız derecede olduğunu düşünün.

Son derece zorlu bir hastalık süreci olmasına karşın unutkanlık tedavisi başarılı bir biçimde uygulanarak hastanın zihnen daha güçlü bir yapıya sahip olması sağlanabilmektedir.