Atkı Nasıl Örülür?

Artık örme işi kıyafetler veya aksesuarlar yerine insanlar hazır giyimi tercih etmektedir. Özellikle de 2000’li yılların başından itibaren örgü örmek kıyıda kö..

Artık örme işi kıyafetler veya aksesuarlar yerine insanlar hazır giyimi tercih etmektedir. Özellikle de 2000’li yılların başından itibaren örgü örmek kıyıda köşede kalmış olup sadece ninelerin ve annelerin elinde kaldı. Birçok genç kız örgü öğrenmeden ve örgü örmeden yaşamını sürdürdü.

Özelikle 80’li yıllarda çok meşhur olan örgü işi kıyafetler ve aksesuar mağazalarda bile satılırdı. Hata bazı kadınlar evlerinde siparişle örgüler örüp satardı ve ev ekonomisine katkıda bulundurdu.

Son dönemlerde hem eski modanın canlanması hem de örgü örmenin aslında psikolojik bir rahatlatma sağlaması gibi nedenlerden dolayı örgü işleri oldukça yaygınlaştı ve bir sürü kişi bloglarından video paylaşım sitelerinden atkı nasıl örülür veya diğer örgü işleri nasıl yapılır gibi içerikler paylaşmaya başladı.


Atkı modelleri örgü işleri içerisinde en fazla modeli oluşturduğu gibi aynı zamanda en kolay yapılacak örgü işi olarak da görülmektedir. İki tane ipten örülen atkılar büyük şişler ile örülmektedir.

Tığ veya daha farklı şişlerle ören kişiler de bulunmaktadır. Fakat genel olarak atkı numaralı şişler ile örülmektedir. Düz olarak örülen ve kenarları da birleştirilmeyen atkılar yeterli uzunluğa geldiğinde kesilir ve ip bölümü dikilerek kullanılmaya başlanır. Atkı modelleri içerisinde en çok bir ter bir düz model tercih edilmektedir.

Basit yapılışı ile kolayca yapılan ve oldukça da şık duran bu örme modeli dışında bir de Selanik modeli bulunmaktadır. Fakat atkı da çok da tercih edilen bir model olmamaktadır.

Angora yününden atkı örülmesi daha sıcak tutacağı gibi aynı zamanda örgü örülmesini de keyifli kılacak ipler arasında olmaktadır. Hanımların en çok tercih ettiği örgü modellerinden biri de Tunus örgüsü olmaktadır. Tunus örgüsü tek şişle örülür ve diğer adı da sepet örgüsü olarak isimlendirilir.

Tunus örgü modellerinde kalın ipler kullanılmaz ve en ince ipler ile atkılar örülür. Sepet örgü denmesinin mantığı da sepet örer gibi örülmesidir. Atkı örmek için öncelikle öreceğiniz modele karar vermeli, sonra modele yakışan ip bulunmalı ve en sonra örgü şişleri modele göre alınarak atkı örmeye başlanmalıdır.

41572