Isparta İçin Detaylı Hava Durumu

Isparta Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Isparta Hava Durumu Tahmini

Isparta için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

ISPARTA

Isparta için 5 Günlük Hava Tahmini

ISPARTA

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Isparta

Isparta, Göller Yöresi olarak anılan konumda yer alan, son derece doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Akdeniz bölgesinin kuzeyinde bulunan ve Türkiye’nin lokasyon olarak güneybatısında yer alan şehrin tarihi ve kültürel zenginlikleri onu ön plana çıkarmaktadır. Plaka kodu 32, telefon alan kodu ise 0246 olan şehrin yüzölçümü ise bir hayli geniştir.

Daha doğrusu nüfusuna oranla düşünüldüğünde az kişinin yaşadığı şehirler arasında yer aldığı aşikâr. Örneğin 2022 verilerine bakıldığında Isparta’nın nüfusu 440.304 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda 221.778’i kadın, 2148.526’sı erkek olmak üzere dengeli bir nüfus dağılımına sahiptir. Antik dönemde Saparda, Roma döneminde Baris, Araplarda ise Saporda olarak anılarak günümüze kadar Isparta ismiyle gelmiştir. 

Isparta Coğrafi Konum

Akdeniz bölgesinin önemli şehirlerinden birisi olan Isparta’nın bir kısmının hiçbir şekilde yerleşime ve tarıma uygun olmayan moloz ve taşlardan oluştuğunu söylemek mümkündür. Bu alanların total yüzölçümü olan 8.946 kilometrekarelik alanın yaklaşık olarak %24’ünü yani dörtte birini kapsadığını vurgulayabiliriz. Göller yöresinde olduğu için Eğridir, Beyşehir, Burdur, Gölcük, Kovada gölleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca totalde 7 baraja ev sahipliği yapmaktadır. 

Isparta konum olarak ise doğusunda Konya ile sınır komşusudur. Hemen kuzeyinde Afyon yer almaktadır. Aynı zamanda Afyon ilin batı kesimine kadar devam eder. Güneybatıdan Burdur ile komşu olup, batısında ise turizm merkezi olan Antalya ile sınırı bulunur. Isparta’nın turistik destinasyonlar arasında yer almasında da Antalya’nın büyük bir kıstas olduğunu vurgulamak gerek. 

Isparta’da Hava Koşulları

Isparta’da hava şartları değişken olarak tanımlanabilir. Bir yandan şehrin Akdeniz bölgesinde olması ve kıyı şeridine bir hayli yakın konumlarının bulunması, diğer taraftan ise kuzeyden İç Anadolu bölgesinde hakim olan karasal iklimin karakteristik özelliklerini yansıtması bu değişkenlerin sebebidir. 

Şehirde yaz aylarının oldukça sıcak geçiyor olması bu ılıman iklimin bir eseridir. Yine karasal iklimde de bu gözlemlendiği için standarttır. Kışları ise serin geçer. Keza bunun ana nedenlerinden birisi de soğuğu kesen yağışlar olmaktadır. Yarı kurak ve az nemli olarak tanımlanabilecek bir iklim standardına sahiptir. 

Isparta Tarihi ve Kültürü 

Döneminde Pisidia olarak anılan bölgede yer alan Isparta o dönemin halkı olarak bilinen Pisidialılara uzunca bir dönem ev sahipliği yapmıştır. Ki halen daha şehrin eski köylerinde bulunan mezar taşlarında Pisidialıların konuştuğu Pisidçe dilini gözlemlemek mümkündür. M.Ö 35.000 ile 10.000 yılları arasında yani üst paleolitik dönemde ilk yerleşimin yapıldığı arkeolojik bulgularla tespit edilmiştir.

Hititler bölgenin tarihinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Ayrıca onlarca medeniyetin getirisi de zengin bir kültürel temel olmuştur. Sidera harabesi, Kocaköy harabesi, cirimbolu köprüsü ve onlarca höyük geçmişine dair net analizler yapmayı mümkün kılabiliyor. Isparta bir noktada gül cenneti olarak anılır ve tüm dünyaya gül ihraç edebilecek bir potansiyele sahiptir. Kilim dokumacılığı ve gül ile kültürel anlamda kapılarını dünyaya aralamaktadır. 

Isparta Mutfağı

Isparta’nın lezzetlerini mutlaka tatmak gerek. Özellikle gül yetiştiriciliğinin üst seviyede olmasından dolayı gülden imal edilen pek çok yiyeceğe de burada rastlayabilmekteyiz. Örneğin gül lokumu, gül reçeli, gül yağı gibi seçeneklerle karşı karşıya kalabiliyoruz. 

Yöresel yemekler arasında ise etli zeytinyağlı sarma, tavşan yahnisi, derdimi alan, toz tarhana, yufka ekmek, Isparta şiş köfte, göbelek, bulamaç tatlısı, nokul, uzun kabak yemeği, Uluborlu banağı hemen akla düşebiliyor. Ayrıca Isparta fırın kebabı en leziz kebap türleri arasında yer alabilir. Aşure de yörenin en leziz tatlıları arasında yemeğin üstüne iyi gidecektir. 

isparta hava durumu, hava durumu ısparta, meteoroloji ısparta, hava durumu isparta, isparta hava, ısparta 15 günlük hava durumu, isparta hava durumu 5 günlük, yarın isparta hava durumu, ısparta hava durumu saatlik, ısparta saatlik hava durumu, isparta hava raporu, isparta hava durumu 5 günlük saatlik, isparta saatlik hava durumu, isparta hava durumu 5 günlük meteoroloji, isparta hava durumu saatlik, ısparta meteoroloji hava durumu, ispartada havadurumu

28412