Gümüşhane İçin Detaylı Hava Durumu

Gümüşhane Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Gümüşhane Hava Durumu Tahmini

Gümüşhane için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

GUMUSHANE

Gümüşhane için 5 Günlük Hava Tahmini

GUMUSHANE

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Gümüşhane

Gümüşhane’nin Türkiye’de var olan şehirler arasında en düşük nüfusa sahip iller arasında olduğu söylenebilir. Ancak buna karşın yüzölçümü çok küçük değildir. Toplamda 6 ilçeye sahip olan şehirde 141.072 kişilik bir nüfus mevcut. Bu nüfusun ise 69.759’u kadınlardan oluşuyor. Kalan 71.943 kişilik kesim ise erkek. 

2022 verilerine dayanan bu bilgiler dışında Gümüşhane’nin plaka kodu 29’dur. Telefon alan kodu 0456 olan şehir Karadeniz bölgesinin doğu yakasında yer alır. Aynı zamanda denize kıyısı yoktur ve iç kesimde bulunmaktadır. Şehrin yüzölçümünün çok küçük olmadığından söz etmiştik. Pek çok şehre göre ortalama büyüklüğe sahiptir ve bu ölçek 6.668 kilometre kareye tekabül etmektedir. Şehirde kilometrekareye düşen kişi sayısı sadece 21’dir. Üstelik merkezi noktada da bu sayı en fazla 27’ye çıkmaktadır. 

Gümüşhane Coğrafi Konum

Gümüşhane’nin coğrafi açıdan dağlık ve engebelidir. Kuzey Anadolu sıradağları bu bölgede etkin bir biçimde varlığını sürdürür. Dolayısıyla ovalara ve platolara sahip olmamasının ana sebebi budur. Çakırgöl dağının 3.000 metreyi bulan yüksekliği bu engebeli arazi yapısını açıklamaya yetiyor. Sadece Kelkit vadisi tarıma elverişlidir ve burada tarım gelişmiş seviyede sürdürülür. 

Gümüşhane konum itibariyle kuzeyde Trabzon ile sınırı bulunan bir şehir olarak güneyinde de Erzincan yer almaktadır. Yine batıdan Giresun ile komşu olup, doğusunda da Bayburt yer alır. Trabzon’a yakın olmasından dolayı avantajı olduğunu söylemek mümkün. 

Gümüşhane’de Hava Koşulları

Hava koşullarının Karadeniz’de bulunan illerde hemen hemen benzer standartlar taşıdığı bilinen bir gerçek. Ancak yine de burada daha iç kesimlerde olmasından dolayı o değişken hava akımına rastlamak pek mümkün değil. Yani Karadeniz’den bağımsız olarak İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da baskın olan karasal iklimin özelliklerini daha net yansıtmaktadır. 

Yazları kısa sürmekle beraber sıcak geçen şehirde kış ayları ise doğal olarak daha uzun geçmektedir. Yükseltinin arttığı bölgelerde bu süreç daha da uzun devam eder. Kar yağışının gözlemlendiği şehirde tabii ki güney kesimlerine inildikçe hem yağmur hem de kar yağışı azalır. Kuzey yani kıyı şeridine yakın olan kısımlarında ise yağış yoğun olarak gözlemlenir. 

Gümüşhane Tarihi ve Kültürü 

Gümüşhane’nin tarihine bakıldığında iki önemli etken öne çıkıyor. Bunlardan birisi gümüş yataklarının çok zengin olması ve bu bölgede gümüş çıkarılmasının tarihin tüm dönemlerinde devam etmiş olmasıdır. Bir diğeri ise ipek yolu üzerinde yer alan ve güzergah üzerinde olduğu için medeniyetlere ev sahipliği yapmasıdır. 

Karadeniz’de var olmuş ve hüküm sürmüş tüm medeniyetlerin önemsediği bir nokta olmasında ipek yolu önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültürel yapısında da bu çeşitliliğin izlerine rastlamak mümkün olabiliyor. Özellikle Sadak antik kenti, İmera manastırı ve sayısız kaleye sahip olmasıyla tarihi bir doğal ortamla karşılaşılıyor. Güveç yapımı halen daha devam eden kültürel mirası iken yöresel kıyafetleri ve oyunlarıyla tarihin yaşayan bir yönünü ortaya koyuyor. 

Gümüşhane Mutfağı

Gümüşhane mutfağı denildiğinde akla ilk gelen şey aslında borani ile burma tatlısı oluyor. Aynı zamanda yörede un helvası, pestil, köme, kuşburnu şöleni de bir hayli popülerlik kazanmış. Yine yemeklere dönüldüğünde kara lahana çorbası burada da son derece yöresel bir tada sahip.

Etli güveç sarması, gendime çorbası, lemis, fışkıl tatlısı, yalancı yoğurtlu dolma ve fasulye bulgurlusu geleneksel yemekler arasında ön plana çıkmaya devam ediyor. Kuymak gibi Karadeniz ile özdeşleşmiş lezzetleri de bünyesinde barındıran leziz mutfağı su böreği ve irmik tatlısı gibi Türkiye’ye mal olmuş yiyecekleri de turistlerle buluşturuyor. 

50762