Çocuk Böbrek Hastalıkları Tehlikeli midir? Tanı ve Tedavi Aşamaları

Böbrek ile ilgili sorunlar çocuk ve yetişkinlerde görülür. Tehlikeli olup olmadığına doktor tanısı sonrası karar verilir ve tedavi aşamasına geçilir.

Böbrek hastalıkları her yaştaki bireyde meydana gelebilir. Çocuklarda da görülmesi muhtemel bir hastalıktır. Yapılan araştırmalarda da bu ortaya konmuştur. Böbrekler vücudun sağlıklı olması için önemli organlardan bir tanesidir.

 Vücuttaki idrarın ve kanda biriken tehlikeli maddelerin atılması için süzgeç görevi yapmaktadırlar. her hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıklarında da erken tanı ve teşhis önemli bir rol oynamaktadır

. Özellikle çocuklarda meydana geldiğinde özenli bir şekilde takibi yapılmalıdır. Çocuklukta ortaya çıkan böbrek rahatsızlıkları birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu hastalıkların bir kısmı doğuştan olabilirken bir kısmı da sonradan gelişen hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocuklarda ortaya çıkan böbrek hastalıkları arasında, nefrit olarak adlandırılan böbrek enfeksiyonu bulunmaktadır. Bun yanında idrar yolu enfeksiyonu da çok sık rastlanan hastalıklardır. Erken teşhisi yapılmayan ya da iyi bir gözlem yapılmayan uzun süreli böbrek rahatsızlıklarında da ortaya böbrek yetmezliği çıkmaktadır.

Çocuk Böbrek Hastalıkları Ne sıklıkta Görülür?

Yapılan araştırmalarda çocuklarda böbrek hastalıkları konusunda bilgiler edinilmiştir. Bu bilgilere bakıldığında bir milyon çocuktan üçünde böbrek hastalıkları görülmektedir. Bu nedenle de yapılan muayenelerde dikkatli davranılmalı ve işin uzmanına başvurulmalıdır.

Çocuklarda böbrek hastalıkları ne sıklıkta görülür dendiğinde aslında veriler tam olarak bu konudaki hastalık sıklığını ortaya koymaktadır. Bütün bu veriler göz önüne alındığında iyi tedavi edilmeyen hastalıkların sonucunda böbrek yetersizliği meydana gelmektedir. Bu da daha sancılı bir süreç başlatabilmektedir.

Çocuk Böbrek Hastalıkları Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Böbrek hastalıkları adları ve türleri ile birlikte eğer vaktinde teşhis ve tanısı yapılmazsa her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da tehlikeler barındırabilir.

Bu nedenle teşhisin konulup uzman bir hekim tarafından tedavi başlatıldığında tehlike ortadan kalkacaktır. Çocuk Böbrek Hastalıkları Tehlikeli bir hastalık mıdır sorusundan önce yapılması gereken iyi bir öz bakım ve gözlem olmaktadır. Çok daha öncesinde gelişen böbrek hastalıkları içinde bu konuda ailelerinde destek olarak hastalığın tedavisinde ön plana çıkmaları gerekmektedir.

Çocuk Böbrek Hastalıkları Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Çocuklarda böbrek hastalığı neden olur kimlerde görülür şeklinde baktığımız zaman bu konuda iki seçenek vardır. Birincisi doğuştan gelen böbrek hastalıkları ve sonrasında gelişen böbrek hastalıkları olmak üzere ayrılmaktadır.

Doğuştan gelen böbrek hastalıklarında doğumdan hemen sonra bu konuda tedaviye başlanmalıdır. Sonrasında gelişen böbrek hastalıkları içinde çocuğun şikâyetleri dikkate alınmalıdır. Böbrek hastalıkları belirtileri incelenmelidir. Bu şikayetler ile birlikte hekime başvurulmalı ve bu konuda yapılması gereken yapılmalıdır.

Çocuk Böbrek Hastasının Şikayetleri Nelerdir?

Genel olarak çocuk hastanın şikayetleri nelerdir diye bakıldığında en çok karşılaşılan durum ve dert yanılan şikayet yanların ağrıması şeklindedir. Buna eşlik eden diğer şikayetler ise bulantı, kusma, alt batın ağrısı, idrar yapma esnasında yanma ve yapamama gibi şikayetler yer almaktadır. Bazı böbrek hastalıklarında da yüksek tansiyon oluşabilmektedir.

Buna istinaden gelişen baş ağrıları olabilmektedir. Kesik kesik ve sancılı idrar yapma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Hatta bazı durumlarda büyüme ve gelişme geriliği de yaşanabilmektedir. Eğer altta yatan başka hastalıklarla ilgili durum varsa buna bağlı olarak şikayetlerde artma görülebilmektedir.

Çocuk Böbrek Hastalıkları Tanısı Nasıl Konur?

Peki bu hastalığın tanısı nasıl konur? Çocuklarda çok hızlı ve sinsi bir şekilde ilerleyen böbrek hastalıklarında iletilen şikayetler önem arz etmektedir. Bu nedenle çocuk tarafından aileye iletilen şikayetler dikkate alınmalı ve böbrek hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Özellikle ebeveynleri tarafından gözlemlenmeleri gerekmektedir.

Sık idrara çıkma ya da idrarını kesik kesik yaparken hissettiği yanma duygusu ile ağlama gibi durumları varsa bu belirtiler hekime iletilmelidir. Yıllar içerisinde büyüme ve gelişimde azalma görülmeye başlayabilir. Bu durumda göz önüne alınmalıdır. Bunun nedeni iştahsızlığın yol açtığı durumlardan kaynaklanabilmektedir.

Çocuk Böbrek Hastalıkları Tedavisi Mümkün müdür?

Çocuk hastalar için böbrek tedavisinde uzmanların uyguladıkları çok fazla yöntem vardır. Böbrek hastalıklarının çeşidine göre farklı tedaviler uygulandığından her çeşidi için sorulabilecek sorulardan bir tanesi de tedavisi mümkün müdür sorusudur.

Belirtilen şikayetler erken dönemde ciddiye alınarak başlanan tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. bu tarz bir durumda da olası böbrek harabiyetini azaltmak için yeme içme ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir. İlaçlar ile birlikte tedavi desteklenmelidir. Altta yatan sebepler araştırılarak yapılan tedavinin etkinliği ortaya konmalıdır.