Beş Vakit Namaza Nasıl Başlanır? Üşengeçlik Nedenleri Nelerdir? Namazı Bırakmamak İçin Okunacak Dua

O kaçınılmaz gün geldiğinde hepimiz hesap vereceğiz ve birinci olarak vereceğimiz hesap namaz olacaktır. Beş vakit namaz çok gibi görünse de aslında günün çok az kısmını ayırmamız gerekir. Namaza yönelmek, üşenmemek için ne yapmanız gerekiyorsa tavsiyeleri sizler için hazırladık. Namaza ilk adımı atmak için yapılması gerekenler, üşengeçlik nedenleri, namazı sürekli kılmak, kopmamak için okunması gereken dualardan bahsedeceğiz.

Rabbimiz, biz Müslümanlara namaz kılmayı farz saymış ve ilk olarak bundan hesaba çekileceksiniz demiştir. Namazın İslam’daki yerinin de ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Miraç gecesi ALLAH’ın Resulü Mekke’den yola koyularak Kudüs’e gitmiş ve burada özel bir binek kullanmıştır. Adı ise Burak olarak bilinir, kelime anlamı olarak; yıldırım, şimşek gibi manaya gelmektedir.

Zira Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), namazı yürekten ve eksiksiz kılan ümmetine güzel şeyler müjdelemiştir. Rabbimizin yarattığı kullardan 2 rekat namazı eda edenlere verilen izinden çok kıymetli herhangi bir bağış verilmemiştir. Namazın önemi, faziletleri ile ilgili Peygamberimiz (s.a.v) hadisi şeriflerle bunları bizlere iletmiştir, ayrıca rehberimiz Kur’an-ı Kerim’de de ayetler bulunmaktadır.

Bakara Suresi 277. Ayette der ki: İman edip salih ameller işleyenlere, namazı dosdoğru kılanlara ve zekatı verenlere gelince, şüphesiz onlar Rableri katında mükâfatlarını alacaklardır ve onlar için hiçbir korku ve üzüntü yoktur. Namaz konusunda tereddütü olan, üşenenler, mevcut ayetleri ve hadisleri okuyarak değerini daha iyi anlayabilir. Namaza başlamanızı ve bir daha bırakmamanızı sağlayacak bu bilgiler çok işinize yarayacak.

Üşeniyorum Namaza Başlayamıyorum Diyenlere Namaza Başlama Önerileri

Namaza başlamayı düşünmeniz bile aslında içinizdeki imanın bir göstergesidir. Tabii, şeytanın da kendince görevleri var, yemin ettiği gibi Rabbimizin kullarını yani bizleri yolumuzdan alıkoymak için elinden geleni yapacaktır. Biz her zaman imanımızı güçlü tutup onun oyunlarına gelmeyeceğiz.

Namazın her anı bizler için değerledir ancak secde bölümü belki de en faziletli kısmıdır. Rabbimiz yarattığı meleklere: İlk insan olan Hz. Adem’e secde emri vermiş, şeytan dışında da bütün melekler anında emre uymuştur. Hatta bununla ilgili Kehf Suresi 50. Ayette der ki: Meleklere, Âdem’e secde edin dedik, hepsi secde ettiler, fakat İblis değil, o cinlerdendi ve Rabbinin emrine isyan etti. Düşmanlarınız olduğu halde, onu ve zürriyetini Benim yerime efendileriniz mi edineceksiniz? Zalimler için ne kötü bir pazarlık!

Namazı bırakmamak için iblisin söylediklerine kulak asmamalı, dualar okuyarak yolumuzdan dönmemeliyiz. Fani dünyadaki eğlenceleri, üşengeçliği kenara bırakmalıyız. Ayetler gösteriyor ki namaz en önemli ibadetlerdendir.

Namaz Kılmamak için Ne Gibi Bahaneler Üretiliyor?

Yaşım daha çok küçük, ileride kılarım, ben iyi niyetliyim, kalbimde kötülük yok. Bu en çok söylenen bahanedir ama 1 dakika sonrasına garantimiz yokken büyük risk alıyoruz demektir. Kaldı ki gençken, yoğun tempoda bile Rabbimize ibadet etmek için kılınan namaz daha faziletli olacaktır.

  • Vaktim yok, yoğun çalışıyorum, zaman bulamıyorum.
  • Aile tarafından böyle şeyler görmediğim için şimdi zor geliyor.
  • Namaz için zammı sureleri ezbere bilmiyorum. Bu bahane de çok sık söylense de; Kevser, ihlas, nas, felak, nasr gibi sureler çok kısadır ve ezberlemesi kolaydır. Aynı şekilde Ettehiyyatü suresi de öyledir. Fatiha Suresi zaten hayatımızın her an içindedir.
  • Çalıştığım yerden namazı eda etmeme müsaade etmiyorlar. Bu gibi durumlarda kazası kılınmalıdır.
  • Öğretim gördüğüm yerde mescit yok, zamanında namazı eda edemiyorum.
  • Şu an giydiklerim çok kirli, namaz kabul edilmez.
  • Aklımdan silinmiş.

Namazı Bizlere Sevdirecek Dua Hangisidir? Sürekli Namaz Kılmak için Bu Dua Okunmalı

Namaza başlamak, namazı sevmek ve süreklilik sağlamak için Hz. İbrahim’in duasını söylemeliyiz. Bunun gerçek bir iman, inançla yapmak gerekir. Rabbimiz ki bizlerin duasını kabul eder, kulum iste ki vereyim der, bu yüzden dua ile namaza başlamak, sevmek mümkündür.

Hz. İbrahim Duası Arapça Latince Okunuşu

Rabbic’alnı mükıymes salati ve imn zürriyyetı rabbena ve tekabbel düa

Rabbenağfir lı ve li valideyye ve lil mü’minıne yevme yekumül hısab

Hz. İbrahim Duası Türkçe Anlamı Meali

ALLAH’ım! Bu kulunu ve neslinin devamında olanları namazı sürekli eda eden kullardan eyle. ALLAH’ım! Sen bu kulunun duasını kabul eyle.

Namaz Kılmak Neden Önemli? Faziletleri Nelerdir?

Bir rivayette: ALLAH’ın Resulü, cennet kapılarının kullara açılması için elzem ve öncelikli olan şeyin namazı eda etmek olduğunu söylemiştir. Cennette girmek için bir anahtar lazımsa o da namaz kılmak olacaktır. Kullara farz kılınan namazların eda edilmesi, salih amellerin yerine getirilmesiyle cennet kapılarının kullar için açılacağı Resulullah (s.a.v) tarafından bizlere müjdelenmiştir. Abdesti doğru dürüst alırsak, rükua, secdeye zamanında gider ve itaat ederek farz kılınan namazları kılarsak, namazın da Rabbimizin buyruğu olarak görür ve inanırsak o kullar cennete gider.

Namaz ki biz kulların yalnızlığa düşmüşlükten bile kurtarabilir. Tekbir sonrası fani dünyada olan boş şeyleri geride bırakarak bütün manevi hayatımız da yeniden şekillenir. Bir hadisi şerifte: Aman namaza dikkat ediniz sözü iki kere tekrar edilmiş ve sizin güdümünüzde olanların da haklarını gözetiniz demektedir.

ALLAH’ın Resulü, fani dünyadaki yapılacaklardan bunaldığında, bitkin düştüğünde: Ey Bilal! Kalk da bizi ferahatlat demiştir. Burada demek istediği ezanı oku ve namazı eda edelim demiştir.

“En hayırlı ameliniz, namazdır” (Muvatta’, Tahâret, 36)

“Cennetin anahtarı namazdır, namazın anahtarı da abdesttir.” (Tirmizî, Tahâret, 3/4; Ahmed, III, 340)

Kur’an-ı Kerim’de Geçen Namaz Ayetleri Nelerdir?

Nisa Suresi 103. Ayette der ki: Namaz bittiğinde, ayakta da, otururken de, yatarken de Allah’ı anın. Ancak emniyette olduğunuz zaman namazı kılın. Muhakkak namaz kılmak mü’minlerin üzerine farz kılınan vakitlerde farzdır.

Araf Suresi 170. Ayette der ki: Kitaba sımsıkı sarılanlara ve namazı dosdoğru kılanlara gelince, biz salihlerin ecrini asla helak etmeyiz.

Maide Suresi 55. Ayette der ki: Muhakkak ki sizin veliniz (koruyucunuz veya yardımcınız) Allah’tır, O’nun Resulü ve müminlerdir; o kimselerdir ki, namazı dosdoğru kılanlar, zekâtı verenler ve rüku edenler (Allah’a itaatle boyun eğenlerdir)

Namaza Başlamak ve Tekrar Bırakmamak için Tavsiyeler

Sağlık sorunları ve zaruri haller dışında namaz bırakılmamalı, farz olanlar kılınmalıdır. Bahaneyi herkes üretebilir ama bu ahiretimiz için geri dönüşü olmayan bir yol olabilir. Kılamadığımız durumlarda, keyfi haller dışında kazasını en kısa zaman kılarak eksik namazlarımızı tamamlamalıyız.

Bir kere ben daha çok gencim, emekli olunca, boş olunca kılarım gibi bahaneleri kenara bırakın. Şüphesiz Rabbimiz bağışlayandır ama vakti olduğu halde namazı zamanında kılmamak pek doğru bir davranış olmayacaktır.

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Namaza bir kere başladığınız zaman hem çok zaman almadığını hem de içinizdeki huzuru fark edeceksiniz. Bu aşamadan sonra zaten bırakmak istemeyeceksiniz. Duaları bilmiyorsanız küçük bir dua kitabına alarak da okuyabilirsiniz. Türkçe okunması diyanet işleri tarafından caiz kabul edilmemiştir. Ama hadisi şeriflerde kolaylaştırın demektedir. Yani burada Kur’an da okunabilir ya da bilinen bir surenin sürekli tekrar edilerek okunması da kabul olabilir. Alo 190 diyaneti arayarak veya size en yakın Cami’deki İmam’dan konuyla ilgili daha net bilgi alabilirsiniz.

Namazı bırakmamak için kaçırmamak en iyisidir. Birkaç kere namazı ertelemek son sizi üşengeçliğe sevk edecektir. Bunun için ara vermeden namazınızı eda edin. Şeytanın oyunlarına gelmeyin.

Huşu içerisinde Namaz Kılmak için Ne Yapmak Gerekir?

Namazın en önemli ibadetlerden olduğunu hemen her yerde belirttik. Namaz bizim için zorunlu bir görev ama bitireyim de kurtulayım havasında olmamanız gerekir. Hızlı hızlı kılıp eğlenceme bakayım düşüncesi yanlıştır. Acil durumlar bunun istisnası sayılabilir. Huşu içerisinde namaz kılmak için yürekten, yavaş yavaş kılmak gerekir. ALLAH’ın Resulü ve Kur’an-ı Kerim’de namazın huşu içinde kılınmasının değeri anlatılmaktadır.

Müminun Suresi birinci ve ikinci ayetlerde der ki: Müminler elbette başarıya ulaşacaklardır: Onlar, namazlarında alçakgönüllülükle boyun eğenlerdir.

Ankebüt Suresi 45. Ayette der ki: Ey Muhammed! Kitap’tan sana vahiy edileni oku ve namazı dosdoğru kıl. Muhakkak ki namaz, hayâsızlığı ve zulmü yasaklar ve Allah’ı anmak daha büyüktür. Ve Allah, yaptıklarınızı bilir.