Sinirlenince Hangi Dua Okunmalıdır? Sakinleşmek için Çekilecek Zikirler

Hayatımın illaki bir noktasında sinirlerimize hâkim olamayız. Öfke öyle bir şeydir ki bazen durdurmaya irademiz yeterli olmaz. Önderimiz Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v) ümmetine, sinirlendikleri zaman abdest alınmasını veya o an bozulmamış olmasını tavsiye ediyor. Başka bir kulun canını incitmek dinimizce günahtır. Bu yüzden öfke gelince bunu dizginlemek gerekir. Çok sinirli anlarda hangi dua okunmalı? Bizi yatıştıracak, sakinleştirecek dualar nelerdir? Kızgın anlarda yapılması gerekenlerle ilgili Prof. Dr. İlahiyatçı Mustafa Karataş ne öneriyor, hangi duayı tavsiye ediyor?

Birinin gönlünü kırmak o kadar büyük bir günahtır ki Kâbe’nin yıkılmasıyla eş değer olarak görülür. Gün içerisinde basit bir davranış gibi gelen söz, bizi büyük bir günaha sokabilir. Öfkelenmek de diğer duygular gibi doğal karşılanır. Bazılarının karakteri gereği, sinirlendiği an aklından geçen her şeyi söyler. O an ne dediğinin farkına varmasa da birini kırmış olabilir. Bu durumda gidip o kişinin gönlünü almak gerekmektedir. 

Sinirlenmeye insan var mıdır? Bunun cevabını vermek güç ama olduğunu düşünmüyorum. Buradaki amacımız öfkeyi bastırmak, mantıklı düşünmek, ardından karşılıklı konuşarak olayı çözmek gerekir. Keskin sirke küpüne zarardır. Bize bir yararı olmayacağı gibi karşımızdakine de zararı vardır. Bazen ağzımızdan çıkan bir cümle bütün her şeyi sonlandırabilir. En iyi arkadaşımızı, eşimizi, akrabamızı, bir anlık sinirle kaybedebiliriz. Bu durumu dua ile atlatabiliriz ya da bazı davranışlarla bu durumu çözebiliriz. 

ALLAH’ın Resulü, aşırı sinirlenmen nedeninin şeytandan kaynaklandığını dile getirmiştir. Bir hadisi şerifinde: Öfkelenmek şeytandan gelen bir şeydir ve o ki ateş ile var edilmiştir. Alevlerin çaresi de sudur. Onun için sinirlendiğiniz zaman abdest almanız gerekir. Ayrıca, kızgınlık durumunda kötü bir hamle yapmamak için kafamızı dağıtacak şeyler yapmalıyız ki Rabbimize dua ve ibadet etmek en hayırlısı olacaktır. 

Sinirlenince Hangi Duaları Okumalı?

Sinirlilik anında okunacak dua ile ilgili çok güzel bir hadisi şerif var: ALLAH’ın yine mübarek günlerinden birinde: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in yanındaydım. 2 mümin karşılıklı olarak kötü sözler söylemeye başladılar. Öyle ki içlerden birisinin öfkesi öyle kuvvetliydi ki: Yüzü çok şiddetli kızardı, boyun bölümündeki damarlar belli olmaya başladı. Bu olaya tanık olan ALLAH’ın Resulü de şöyle dedi: Biz söz var, eğer bir mümin onu okursa üstündeki öfke durumu ortadan kalkar. 

“Bir gün Peygamber Efendimiz’in yanında oturuyordum. İki kişi birbirine hakâret ettiler. Bunlardan birinin yüzü öfkeden kıpkırmızı oldu, boyun damarları şişti ve dışarı fırladı. Bunu gören Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: ”–Ben bir söz biliyorum, eğer bu kişi onu söylerse, üzerindeki bu kızgınlık hâli geçer. Eğer o: 

“Euzübillahimineşşeytanirracim” ALLAH katından atılmış ateşten yaratılmış şeytandan Yüce Rabbime Sığınırım! Bu sözden sonra kişi sakinleşecektir. 

ALLAH’ın Resulü başka bir hadisinde, eşlerinden Ümmü Seleme’ye şunu söylemiştir: Ey Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in yaradan Rabbi! Hatalarımızı affet, yüreğimdeki bu kızgınlığı dindir. Bu kısa dua ile sinirlilik geçer. 

Sinirlilik durumunda okunacak zikir: “Allahümmagfir li-zenbî ve ezhib gayza kalbî ve ecirnî mineşşeytân” Prof. Dr. İlahiyatçı Mustafa Karataş bu duayı önermiştir. 

Manası ise: ALLAH’ım! Sen benim günahlarımı bağışla! Yüreğimde yer olan bu sinirlilik halinden ve şeytanın fısıldamalarından beni sakın. 

Sinirlenince Hangi Dua Okunmalıdır? Sakinleşmek için Çekilecek Zikirler
Sinirlenince Hangi Dua Okunmalıdır? Sakinleşmek için Çekilecek Zikirler

Öfkelenen Kişiler İçin Çekilebilecek Esmaül Hüsna Zikirleri Nelerdir?

Bazı kişiler çok nadir sinirlenirken bazıları her şeyden öfkelenebilir. Bu gibi durumlarda Esmaül Hüsna zikirleri çekilebilir. Er Rauf (en merhametli) zikrini günde 286 defa söyleyin. İkinci bir alternatif ise Haftanın ortası diye tabir edilen Çarşamba günleri Utarit saati (sabah vakti) ya da Cumartesi Zühal (sabah vakti) Ya Rauf (c.c) şeklinde söylenirse Rabbimizin izni ile sinirlilik hali geçer, o kişi yumuşar, huyu normale döner. Burada adı geçen Utarit ve Zühal saatleri her seferinde sabah demek değildir. Her gün için farklı bir zaman dilimi anlamına gelmektedir. 

Rabbimizin en güzel adlarının bulunduğu Esmaül Hüsna içinden Es-Sabur (sabırlı) da zikir olarak söylenebilir. 

Sinirlilik Halini Geçiren Hz. Lokman Duası Nedir?

Öfkelenmek, insanın ruh halinin birdenbire farklılaşmasıdır. Bu durumu tersine çevirip sakinleşmek için Kur’an-ı Kerim’de Hz. Lokman’ın dilinden dökülen ayet söylenebilir. 

Lokman Suresi 17. Ayet Arapça Latince Okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim. Ya büneyye ekımıs salate ve’mur bil ma’rufi venhe anil münkeri vasbir ala ma esabek inne zalike min azmil ümur (amin)

Lokman Suresi 17. Ayet Türkçe Anlamı Meali

Ey canım oğlum! Namazı kılın, iyiliği teşvik edin, kötülükten sakındırın ve başınıza gelenlere sabredin. Elbette bu, arzulanması gereken bir kararlılıktır.

İslam Alimleri Sinirlenme Durumunda Sakinleşmek için Ne Tavsiye Ediyor?

İslam bilginleri, diğer adıyla âlimler, mümin kişilerin sinirlilik anlarında ne yapmaları gerektiği hakkında önerilerde bulunmuştur. 

  • Öfkeniz tavan yaptığı zaman besmele-i şerif okuyun. Ayrıca: Rahman, Kadir ve Sabır yani ALLAH’ın isimlerinden zikredilebilir. 
  • Sinirli halinizin geçmesi için Liderimiz ALLAH’ın Resulüne Salavat getirmeliyiz. 
  • Yaşanan olayı unutmak için kendinizi başka işlere verin. Mümkünse namaz kılın. 
  • Öfkeye neden olan yerden ve kişiden ayrılmak, biraz temiz hava, sakinleştirir. 
  • Ekonomik durumunuz iyiyse, ihtiyaç sahiplerine destek olun, şüphesiz sadaka sabrınızı pekiştirir. 
  • Sinirlilik anında Kur’an-ı Kerim ayetlerini okuman dinginleştirir. 
  • Kızgınlık anında su ile temas etmek, yani abdest almak en etkili yöntemlerden biridir ki ayrıca da sünnettir. Böyle durumda namaz kılarak Rabbinize sığınmalısınız. 

Prof. Dr. İlahiyatçı Mustafa Karataş Öfke Anında Neler Tavsiye Ediyor? 

 Prof. Dr. İlahiyatçı Mustafa Karataş, katıldığı bir program öfke anında neler yapılması gerektiğini anlattı. Kendisini sabırlı olarak nitelendirdiklerini ama böyle zor sinirlenen kişilerin de öfke patlaması büyük olur dedi. Mümkünse biriktirmemek, sorunu o an çözmek gerekir.

Kendisinden bir anı anlatan Prof. Dr. İlahiyatçı Mustafa Karataş, askerlik zamanı komutanının kendisine davranışları ile öğrettiği bir sabır metodunu söyledi. Komutanı, herkese sinirlendikten sonra oradan uzaklaşmış, 3 saat sonra geri gelmiş. Eğer o an konuşsaydım ağzımdan çok kötü şeyler çıkacaktı demiş. 3 saatte sakinleşmiş, anlatacaklarını da sakin bir şekilde dile getirmiş.

Ayrıca, Peygamber Efendimiz (s.a.v) öfkelenir miydi sorusuna da yanıt verdi. Düşmanlarına gazabı çok büyük olurdu ama çevresine karşı böyle bir şey olmadığını söyledi. Tabii, zaman zaman eşlerine kırılmış, ama bu sinirlilik değildir, sevdiğiniz kişilerden beklemediğiniz şeyleri yapmasına kırılmaktır. 

Bu durumda da kendisi evi terk etmiş, bir süre başka yerde yaşamış, sakinleşince de geri gelmiştir. Günümüzdeki gibi git annenin, babanın evine diyerek onları kovmamış, boşamamış. Bu gibi durumda evi terk edecek olan erkektir, kırgınlığı bitince de geri gelmiş.