SinopluKoca

Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılmalıdır?

Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılmalıdır? Otomatik vitesli araba kullanımı günümüzde fazla olarak artış göstermiştir. Rahat araba kullanımına düşkün kişiler genel olarak otomatik vitesli araba tercihinde bulunurlar. Otomatik vitesli araçların kullanımı rahat olmasının yanı sıra oldukça kolay olduğu da bilinir. Otomatik vites kişilerin değiştirmesine gerek kalmadan araç tarafından değiştirilen vites olarak da bilinir.

Otomotiv vitesli araba kullanımının kolay olduğundan bahsetmiştik. Otomatik vitesli araçların içerisinde 2 pedal yer alır. Vites kolu ve debriyaj pedalı otomatik vitesli arabalar içerisinde bulunmaz. Manuel vitesli araçlarda zorluk yaşayan sürücüler bu araçla konforlu bir sürüş gerçekleştirir. Bu nedenle otomatik vitesli araç oldukça tercih edilen araçlar arasında yerini alır.

Otomatik vitesli araba vitesleri manuel vitese göre farklı çalışır. Manuel vitesli araçları kullanan kişiler vites değiştirme işlemi yaparken motoru debriyaj yardımı ile boşa almalıdırlar. Fakat otomatik viteslerde durum bir hayli farklıdır. Farklı olmasının yanı sıra otomatik vites kullanımı daha kolaydır.

Otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmaz. Bu nedenle otomatik vitesli araçlarda motorla bağlantı kesilmez. Bu araçlarda vites atılırken tork konvertörü devreye girer. Tork konvertörü işlevi de aslında farklıdır. Tork konvertörü işlevine baktığımız zaman motordan almış olduğu gücü araç içerisinde yer alan şanzımana motordan alınan gücü aktarma işlevi yapar.

Motordan alınan güç tork konvertörü sayesinde şanzımana aktarıldığı zaman tekerleklere iletilir. Otomatik şanzıman içerisinde birçok parçalar da yer alır. Otomatik vites atıldığı zaman işlemlerin daha sağlam gerçekleşmesi için otomatik şanzıman içerisinde yer alan parçaların uyum içinde çalışması gerekir.

Başka İçerik:  Böcek Isırması Durumunda Ne Yapmalı?

Otomatik Vites Harfleri Ne Anlama Geliyor?

Otomatik Vites Harfleri Ne Anlama Geliyor?

Otomatik vites harfleri içerisine baktığımız zaman birçok hatim bulunduğu bilinir. Otomatik vitesli araçlarda yer alan viteslerin her biri farklı bir harf ile isimlendirilir. Otomatik vitesli araçlarda yer alan viteslerde R harfi bulunur. R harfi aslında Rezerve anlamına gelir. R harfi aslı da otomatik vitesli araçlarda aracın geri vites yapmasının açıklaması olarak bilinir.

R harfinin kullanımı oldukça basittir. Araç durdurularak geri geri gitme işlemi yapılır. Bu işlem esnasında araba R pozisyonuna getirilmelidir. Otomatik vitesli araçlarda vites harfi olarak D harfi de bulunur. D harfi Drive olarak bilinir. Bu vites genel olarak aracı hareket ettirirken devreye girer. El freni indirildikten sonra kontak anahtarı çevrilir.

Daha sonra vites kolu D harfine getirilir, aracın hareketi sağlanır. Otomatik vitesli araçlar içerisinde S veya O harfi de yer alır. S harfi Speed, O harfi ise Overdrive olarak bilinir. Bu harfler hızlı veya spor kullanım vitesleri olarak da bilinir. Bu harfler sayesinde kullanılan aracın yakıt harcaması en üst düzeye çıkar. Bu durum sonucunda aracın hızlanması artar.

Otomatik vitesli araba içerisinde P harf vitesin varlığı da bulunur. P harfi Park anlamı taşır. P harfinin kullanımı da oldukça basittir. P harfi kullanımı yapmak için kişiler aracı tamamen durdurarak park konumuna getirir. Otomatik vitesli araçların vites harfleri içerisinde N harfi de yer alır. N harfi Neutral olarak bilinir. N harfi aracı beklerken boşa almanızı sağlar.

Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça basittir. Otomatik vitesli araç kullanılırken birkaç dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu araçların kullanımı esnasında güvenli sürüş yapmak isteyen kullanıcılar kalkış esnasında dikkat etmesi gerekir. Otomatik vitesli araba oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Kişiler bu araçları kullanırken sert kalkışlardan kaçınmaya özen göstermeleri gerekir. Sert kalkış sonucunda otomatik vites araçlarının zarar görme olanakları fazladır.

Başka İçerik:  Oto Ekspertiz Nedir? Ne İşe Yarar?

Sert kalkış sonucunda araç içerisinde yer alan şanzıman zarar görür. Otomatik vitesli araba kullanılırken ilk olarak sürücü ve araçta yer alan kişiler emniyet kemerini mutlaka takmaları gerekir. Sürücü aynasını ve direksiyonu kendine göre ayarlarından sonra marş konağını çevirmesi gerekir. Harekete başlayacak olan araçta el freni in çekili olması önemlidir aynı zamanda vites kolu P pozisyonunda olmalıdır.

Otomatik Vitesli Araçla Yokuş İnmek ve Çıkmak!

Otomatik Vitesli Araçla Yokuş İnmek ve Çıkmak!

Otomatik vitesli araçlarda yokuş inmek ve çıkmak için sürücüler birkaç noktalarda dikkat etmesi gerekir. Otomatik vitesli araçlar yokuş indikleri zamanlarda araçlar hızlanma eğilimi gösterir. Aracın yokuş aşağı giderken hızlı gitmesini istemeyen kişiler araçlarını manuel vites şeklinde ayarlama işlemi yapabilir.

Bu sayede sürücüler otomatik vitesli araçları ile yokuş inerken frene sürekli olarak basmalarına gerek kalmaz. Otomatik vitesli araba ile yokuş çıkarken gaza basılması avantaj olarak değerlendirilir. Sürücüler pedalın sonuna kadar başlamaları durumunda şanzımanın gücü artar. Bu araçlar ile yokuşta durma işlemi oldukça kolaydır. Bu araçlar geri geri kayma işlemi yapmazlar.

Otomatik Vitesli Araçla Geri Geri Gitmek ve Manevra Yapmak

Otomatik vitesli araçla manevra yapmak için sürücü aracın hareketsiz hale gelmesini beklemesi gerekir. Sürücü otomatik vitesli aracının durması sonucunda manevra işlemini yapabilir. Otomatik vitesli araba hassas olduğundan dolayı manevra işlemi araç durmadan yapılmamalıdır. Araç durmadan manevra yapıldığı zaman otomatik vitesli araçlarda şanzıman dişlilerinin deforme olması öngörülür.

Şanzıman dişlilerinin deforme olması sonucunda araç sahipleri maddi zarara uğrar. Otomatik vitesli araçlar geri geri gitmek oldukça basittir. Sürücüler araç durdurma işleminden sonra vites kolunu R pozisyonuna getirirler. R pozisyonuna gelmiş olan vites lambası yanar ver arkada bulunan araçlara da sinyal verir. Daha sonra sürücüler manevra yaparak geri geri hareket eder.

Başka İçerik:  2022 Yılı Özel Vergi ve Harç Düzenlemeleri

Otomatik Vitesli Aracı Park Etmek

Otomatik Vitesli Aracı Park Etmek

Otomatik vitesli araçların park edilmesi de oldukça kolay bir yöntemdir. Otomatik vitesli aracı park etmek isteyen sürücüler öncelikle araçlarında bulunan vites kolunu P pozisyonuna getirmeleri gerekir. Otomatik vitesli araçların içerisinde yer alan P harfi Park olarak bilinir.

Otomatik vitesli araba sürücüleri araçlarını park edecek yere geldikleri zaman arabayı p pozisyonuna getirerek el frenini çekmemeleri gerekir. Otomatik vitesli araç kullanıcıları hayatı bir Risk taşımaması için vites D konumdan çıkarılması gerekir.

Otomatik Vites Çeşitleri Nelerdir?

Otomatik Vites Çeşitleri Nelerdir?

Otomatik Vites çeşitleri de bulunur. Otomatik vitesli araçlar içerisinde Tam otomatik şanzıman vites çeşidi bulunur. Bu vites sayesinde hangi vites kolunun ne zaman kullanılacağı bilinir. Yarı otomatik şanzıman da vites çeşitleri arasında yerini alır. Bu sistem manuel vites çeşidi içerisinde yer alır. Çift kavramalı otomatik şanzıman da çift debriyaj kontrolü ile yapılır.

Exit mobile version