Hidrasyon (SIVI DESTEĞİ) Neden Bu Kadar Önemli?

Hidrasyon (SIVI DESTEĞİ) Neden Bu Kadar Önemli? Hidrasyon yani sıvı desteği, vücudumuz için fazlasıyla önemli bir konu. Gün içerisinde vücudun tüm işlemlerini, düzenli ve sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için gereken sıvı miktarı da diyebiliriz. Nasıl ki günlük olarak vücudun alması gereken vitamin ve mineraller varsa, su ve sıvı desteğinin de yeterli derecede alınması söz konusudur.

Uyandığınız andan, tekrar yatana kadar geçen süre içerisinde, vücudumuzun ihtiyaçlarını en sağlıklı biçimde karşılamamız gerekir. Diğer besin değerleri gibi suyun da yeterli miktarda alınmadığında, olası sağlık problemlerini beraberinde getirmesi kaçınılmaz olacaktır. Yaşamsal bir önem taşıyan hidrasyon hakkında, bilmeniz gereken tüm ayrıntılara göz atalım dilerseniz.

Hidrasyon Nasıl Gerçekleşir?

Hidrasyon Nasıl Gerçekleşir?              

Kanda bulunan su miktarı, %3 oranından daha aşağıya düşmeye başladıysa; metabolizma artıkları böbreklerden geçememeye başlamış demektir. Vücudumuz bu noktada bir takım belirtiler ile uyarmaya başlayacaktır. Baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı ve algı zayıflığı gibi bazı semptomlar göstererek, suya ihtiyaç duyulduğunun sinyalleri verilir.

Uzun süreli sıvı eksikliklerinde ise daha kalıcı sağlık problemleri baş göstereceğinden, hemen müdahale etmemiz yerinde olacaktır. Vücudun gereksinim duyduğu sıvı miktarı ise; yaşa, bulunulan ortama, cinsiyete, fiziksel şartlara ve sağlık durumlarına göre farklılık gösterebilir. Ancak ortalama olarak sağlıklı bir yetişkin günde 8 bardak kadar yani 2-2,5 litre civarında su tüketmelidir.

Vücutta Su Eksikliğinin Neden Olduğu Sağlık Sorunları;
Hidrasyon Nasıl Gerçekleşir?

Vücutta Su Eksikliğinin Neden Olduğu Sağlık Sorunları;

  1. Böbrek Problemleri… Vücuttaki su oranı böbrekler için oldukça önemlidir. Böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışması ve vücuttaki ana atıkların işlemesi için suya ihtiyacı vardır. Ayrıca sıvı alımı azaldığında idrar sıklığı da azaldığından; idrar yolu iltihapları, böbrek taşları hatta böbrek yetmezliğine kadar varabilen ciddi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır.
  2. Kan Basıncı Yükselmesi… Hayati derecede önem taşıyan kan basıncının artması, pek çok sağlık sorununa neden olabilen dikkate alınması gereken bir durumdur. Birkaç gün yeterli miktarda suyu vücudunuza almazsanız, vücudunuz kılcal damar sistemini kilitlemeye başlayacağından kan basıncını yükseltecektir.
  3. Kalp-Damar Sorunları… Sıvı kaybının sonucunda oluşan yüksek kan basıncı dolayısıyla, kalbin normalden daha hızlı çalışmasına neden olur. Nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtilerin yanı sıra susuz kalmanın vücudumuzda oluşturduğu streste eklenince yaşamsal sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmak mümkündür.
  4. Ciltte Nem Kaybı… Derinin sağlıklı ve dinç durması, kendini onarması gibi faaliyetler, hücrelerin içerisinde bulunan su miktarı ile gerçekleşir. Vücudumuz gün içerisinde yeteri kadar bu alamıyor ya da sıvı kayıplarını yerine koyamıyorsa, hücreler içerisindeki su azalıyor demektir. Dolaşım sistemi, gerekli suyu derimize sağlayamıyorsa; ciltte nem kaybı, yaşlanma belirtileri, solgunluk, cansız bir görünüme neden olacaktır.
  5. Ödem… Günlük gereksinim duyulan su miktarının altında sıvı tükettiğinizde, vücudunuz anormal bir şekilde tuzu muhafaza etmeye başlayacaktır. Bu durum derinin altında, daha çok su birikmesine neden olacaktır. Halk arasında ödem diye bildiğimiz bu sorun, vücutta düzenli su akışının gerçekleşmesi ile düzelse de; fiziksel anlamda günlük yaşamınızda sorun teşkil edecektir.
  6. Birbirini Tetikleyen Sorunlar… Performans düşüklüğü, kas kayıpları, stres, unutkanlık, panik, baş dönmesi, halsizlik, konsantrasyon eksikliği gibi birbirini tetikleyen birçok sağlık problemini yaşamanıza da neden olan sıvı eksikliğinin, ciddi bir durum olduğunu bilerek daha dikkatli davranmanız gerekmektedir.
Hidrasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hidrasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler;

Yaşamsal fonksiyonlar için büyük bir öneme sahip olan suyun, vücudumuz için temel bir enerji kaynağı olduğunu bilmemiz gerekir. Elektriksel ve manyetik enerji üretimi için ihtiyaç duyduğumuz su miktarının bilincinde olarak, düzenli aralıklarla su tüketmeliyiz.

Ayrıca su içmenin yağ yakımını hızlandırarak, kilo vermeyi kolaylaştırdığı da bilimsel araştırmalarla ortaya konulan bir gerçek olduğunu da hatırlatmak isteriz. Su içmek, metabolizmayı hızlandırdığından, sağlıkla zayıflamanıza yardımcı olacaktır.

İnsan vücut ağırlığının; kadınlarda %50, erkeklerde ise %60’ı sudan oluşmaktadır. Beyin ve akciğer gibi hayati öneme sahip olan bu organların da %90-95’i su barındırır. Bu nedenle günde 2-2,5 litre su tüketmeniz sağlığınız için oldukça önemlidir. Kahve, çay ve diğer sıvı içecekler ise vücutta suyun yerine konulamadığından, tamamen bu oranların dışında olduğunu unutmamalısınız.