Fesleğen Hangi Vitaminleri İçerir?

Hoş bir kokuya sahip olan fesleğen, salatalarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılan bir bitki türü olmakla birlikte ayrıca evlerde saksı içerisinde kolayca yetiş..

Hoş bir kokuya sahip olan fesleğen, salatalarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılan bir bitki türü olmakla birlikte ayrıca evlerde saksı içerisinde kolayca yetiştirilebilir. 5000 yıl öncesine dayanan bir ekim geçmişi vardır.

İran ve Hindistan taraflarında bulunan fesleğenin bir diğer özelliği de böcek-kovar niteliğini taşımasıdır. Yüksek miktarda A ve K vitamini içermekle birlikte, yanında magnezyum, kalsiyum, potasyum,sodyum, B9 da bulundurmaktadır. Ayrıca manganez ve demir de barındırır.

K Vitamini:

Gündelik ihtiyacın yaklaşık yüzde 27’sini karşılamakla birlikte en fazla bulunan vitamindir.

Taze fesleğenden ziyade kurutulmuş fesleğende bu rakam büyüyerek yüzde 43’e yükselmektedir. K vitamininin kemik gelişimine yardımcı olması ve kan pıhtilaşmasına engel olması en önemli özelliğidir. Kanamalara ve kemik kırılmalarına engel olur.

A Vitamini:

Bağışıklık ve sindirim sitemi, göz sağlığı bakımından önemli etkileri vardır. Özellikle bir mide rahatsızlığı olan ülser tedavisinde de önemli yer tutar.

Ayrıca doku onarımı yapar, hücrelerin gelişiminde etkilidir. kemik ve diş sağlığı için de önemli olmakla birlikte soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruma görevini üstlenir. Kansere ve erken yaşlanmaya karşı bir kalkan oluşturur.

C Vitamini:

Kuru fesleğende daha büyük bir oran olarak besin değerinin yüzde 2’lik kısmını karşılamaktadır. Vücut dokularına ciddi bir kolajen yardımında bulunan bu vitamin insanlar için önemli sayılabilecek bir değerdir.

Folik asit etkisiyle dolaylı olarak kana karışarak kansızlığa engel olur. Soğuk algınlıklarına, zehirlenmelere, enfeksiyonlara karşı da direnci yükselterek insan sağlığına önemli katkı sağlar. Göz sağlığı açısından kataraktı engelleyici görev görür. Özellikle cilt ve meme kanseri oluşumuna engel teşkil edici bir özelliği vardır.

Folik Asit:

İçerisinde düşük miktarda bulunduran fesleğende, her cinsten yetişkin insanın günlük tüketimi için belirlenen miktar 400 mcg olarak hesaplanmıştır.

Manganez:

Günlük ihtiyacımızın yüzde 3’ü taze fesleğen ile karşılanmaktadır.

Vücut yorgunluğunu giderir, ayrıca hafızayı güçlendirme ve kemik bağ dokularını da oldukça güçlendiren etkisi bulunmaktadır. Üreme bakımından kısırlık problemine de ciddi anlamda yardımcı olmaktadır.

Demir: 0.8 mg. ile kuru fesleğende bulunan demir, ihtiyacın yüzde 5’ini karşılamaktadır. Kırmızı kan hücreleri ve kanda bulunur.

Kalsiyum: Diş ve kemik yapısının sağlığı açısından önemli bir etkiye sahiptir.

Magnezyum ve Potasyum: Kan basıncını düzenleyici etkisi olan, kemik ve diş sağlığı için önemli rol oynayan bir mineraldir.

36849