SinopluKoca

Ev Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  Ev satmak da tıpkı ev almak kadar stresli ve aynı zamanda sorumluluk gerektiren bir durumdur. Sadece evi satarak ondan ayrılmış olmakla kalmaz, sonrasında da söylediğiniz her söz için sizden doğruluk ve güvenilirlik beklenir. Bu sebeple ev satmak hem kendi açınızdan hem de evi satacağınız kişi açısından önem arz eder. Eve dair her ne yatırım yaptıysanız, onların da karını elde etmek ne kadar büyük ve önemli bir mesele ise, evin sonraki sahiplerine hazırlanması da o denli mühimdir. Bu hususlara dikkat edilerek ev satmayı gerçekleştirdiğinizde pişmanlık yaşamayacak ve karşınızdaki kişiyle de bu sorunları en başından yaşamadan halletmiş olacaksınız. 

Ev sahibi her zaman kendi evine masraf yaparken cömert davranır. Nasıl olsa onun evidir ve her yaptığı değer diye düşünür. Bu sebeple yaptığı büyük çaplı tadilatlar da evi satarken fiyatın içerisine eklenirse zarar etmiş olmayıp bilakis düşündüğü değer ve kıymeti de elde etmiş olur. Ama bunu yaparken yeni ev sahibi ile detaylı bir şekilde konuşarak eve yapmış olduğu masrafları ve ince ayrıntıları belirtmesi evin değerinin farkındalığını arttıracaktır. Ayrıca evin fiyatını da fahiş görmeyip hak ettiğini anlayacaktır. 

Ev Satarken Gerekli Belgeler 

Ev satış belgeleri de evi satacağınız vakitte mutlaka çıkarılması ve ev satacağınız kişiyle paylaşılması gereken hususlardır. Ev satış belgeleri denildiğinde akla ilk gelen belge evin tapusudur. Evin tapusunu yeni sahibine devre diyeceğiniz vakitte bir de onun yanı sıra nüfus cüzdanı fotokopisinin yanınızda bulunması gerekir. Ayrıca bir diğer belge ise evin vergisinin ödendiğine dair bilgilerdir. Tüm bunların haricinde bir de evin herhangi bir borcu olup olmadığı hakkında bir belge çıkararak bunu yeni sahibine ve noter de çalışan kişiye göstermeniz sizden istenir. Bu gibi belgeleri daha önceden hazır ettiğiniz vakitte, işleminiz daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir aynı zamanda evin yeni alıcısının size olan güveni de sarılmayacaktır. 

Evin Krediye Uygunluğu 

Artık son zamanlarda en çok kullanılan yöntemlerden birisi ile kredi ile ev satın alma işlemleridir. Evinizin tam değerini belirttikten sonra bir de krediye uygun olup olmadığını kontrol etmeli ve bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Bunun sonrasında elen müşterilere net bir şekilde düşüncelerinizi ifade ederek her şeyi önceden hazır etmeniz güvenilir bir kişi olduğunuz hakkında izlenim verecektir. Kredi ile ev satın alma işlemleri peşin olarak satın almaktan daha çok teferruata sahiptir. Bu sebeple öncesinde araştırma yapmak hem bilginizi arttıracak hem de mağdur olmamanızı sağlayacaktır. 

Başka İçerik:  Taşınma Hazırlığı Yapmanın Pratik Yolları

Emlakçı Sözleşmesi 

Eğer evinizi bir emlakçıdan yardım alarak onun aracılığı ile satacaksanız, aranızda bazı hususlarda anlaşma yapmanız gerekir. Öncelikle emlakçının alacağı miktar belirlenir. Fakat bu gibi durumlarda daha önce tecrübe edilmiş ve güvenilir emlakçı bulmak oldukça önemlidir. Aksi taktirde dolandırılma haberlerinin yaygın olduğu unutulmamalı ve buna uygun tedbirler alınmalıdır. Emlakçı ile tüm şartları anlaştıktan sonra emlakçı sözleşmesi imzalanarak her iki tarafta da bu sözleşme bulundurulmalıdır. Herhangi beklenmeyen bir durumda emlakçı sözleşmesi maddeleri gerekli olabilir. 

Evin İpotek Edilmiş Olmaması 

Bazen borçlardan dolayı, bazen de taksitli ev alımlarında taksitinin bitmemiş olmasından dolayı ev ipotek edilmiş olabilir. Bu durumda evin satışı yasaklanır ve satmak da mümkün olmaz. İpotek konulan evi satmak isteyen kişi, öncelikle evin üzerine konulan ipoteği kaldırmalıdır. Sonrasında evi satmak serbestleşir ve güvenle alışveriş yapılabilir. Fakat ev sahibi ev üzerine konulan ipoteği kaldırmadan önce satış işlemlerini başlatırsa bu problem doğurur ve aynı zamanda alıcı olan kişinin de güveninin kırılmasına sebebiyet verir. Bu sebeple tüm riskleri göz önüne alıp, ortadan kaldırmak için önce ev üzerindeki ipoteği kaldırmak gerekir. 

Ev Ücretini Nerde Almak Gerekir 

Evini satan kişilerin son zamanlarda en çok tercih ettiği ücret alım şekli, banka aracılığı ile ödeme şeklidir. Eskiden peşin ve nakit para daha makbulken artık durum böyle değildir. Hem tonlarca paranın taşınmasının güçlüğü ve güvensizliği, hem de ücrette herhangi bir dolandırma işleminin olup olmadığının kontrolü açısından en güzel sistem banka aracılığı ile ödeme şekli oluyor. İster kredi ile ister peşin olsun her iki durumda da banka yöntemini kullanmak ev sahibini güvence altına almış olacaktır. 

İnternet Bankacılığı İle Ödeme 

Eğer evi satın almak isteyen kişi ısrarla ödemeyi internet bankacılığı ile yapmak isterse, bu durumda havale sırasında tüm bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi gerekir. Evin adres bilgileri, kişinin T.C. numarası gibi bilgiler de eklenince havale yapılmalıdır. TC, adres, iban ya da hesap no gibi her detay incelenmeli ve her iki tarafında mağdur olması engellenmelidir. Ayrıca ödeme esnasında beklenmeyen bir durumla karşılaşmamak açısından, tüm ödeme işlemlerinin noter huzurunda yani tapu dairesinde şahitler huzurunda yapılması en doğru tercih ve davranış olacaktır. 

Başka İçerik:  Modifiyeli Araçlar İçin Kasko Sigortası

Exit mobile version