Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler

Dikkat eksikliği olarak tanımlanan, bir noktaya odaklanamayan, tek bir işe kafa yoramama durumunu sembolize eden nörolojik bir rahatsızlıktır. Nöronları alakad..

Dikkat eksikliği olarak tanımlanan, bir noktaya odaklanamayan, tek bir işe kafa yoramama durumunu sembolize eden nörolojik bir rahatsızlıktır. Nöronları alakadar eden bu rahatsızlığın bu kadar önemsenmemesi ise toplum genelinde az görülmesinden kaynaklanır. Hiperaktivite bozukluğu olarak tanımlanan ikinci ayağı ise çocuklarda sık sık gözlemlenir.

Ortalamalara bakıldığında genel toplumun %4’ünü ilgilendiren bir sorun olmakla birlikte çocuklarda sık görülür. Görüldüğü an teşhisi konularak tedavi edilirse önündeki uzun hayat boyunca bu problemle yaşamayı öğrenmek zorunda kalmayacaktır. Fakat ebeveynler bunu bir şımarıklık olarak tanımlayarak sanki çocuğun bunu bilerek ve kasti olarak yaptığını düşünmeleri tedaviyi güçleştirir.

Günümüzde diğer nörolojik rahatsızlıklardan daha fazla gündeme gelmesi 3 ile 7 yaş arasındaki çocukların hemen hemen %70 ‘inde görülmesinden kaynaklanmaktadır. Bu geçici bir süreç olarak bazı çocuklarda bu yaş grubunda görülüp dağılırken bazı çocuklarda hiperaktivite bozukluğu olarak devam etmektedir.

Tetikleyici nedenler arasında yaşanmışlıklar, kötü hatıralar, aşırı bir stres ya da ailevi tabanlı sorunlar büyük bir önem arz eder. Dikkat eksikliğine iyi gelen besinler arasında da doktorunuzun önerdiği, nöron sistemi başlı başına dengeleyebilecek yiyecekler vardır.

Dikkat Eksikliğine Hangi Besinler İyi Gelir?

Çok yoğun bir skalada değerlendirilemeyecek kadar kısıtlı olduğunu söyleyebileceğimiz nörolojik rahatsızlıklarda yiyecek ve besinler yalnızca sinirsel sistem üzerinde bariz bir düzelmeye işaret etmeye yarar. Daha fazla aktif kullanım, daha fazla enzimle bunun düzene oturmasına yardımcı olur. Tabi bunu her çocuk ya da her birey için kati suretle söylemek yanlış. Çünkü bu tip rahatsızlıklarda doktorun muayenesi, tanıları ve teşhisi, sonrasında uygulanabilecek medikal müdahale ve ilaç kullanımı çoğu zaman değişiklik gösterebilmektedir.

Deniz Ürünleri

Beyin ya da sinir sistemi gündeme geldiğinde değişmeyen enzimlerden birisi olan Omega 3 yağ asidi çok büyük önem teşkil ediyor. Genellikle deniz ürünlerinde fazlasıyla bulunan omega 3 yağ asidini vücudun ihtiyacının biraz daha üzerinde almak sinirsel sistemin yatışmasına ve daha dengeli çalışmasına sebep olabilir. Bunu doktorunuzun teşhisinin ardından alacağınız beslenme programında daha net görebilirsiniz.

Çinko yönünden de güçlü birer içeriğe sahip olan sardalye ve dil balığı en çok tavsiye edilen türlerdir. Aynı zamanda ton balık çocuklar için bir alternatif oluştururken alabalık ve pisi balığı diğer seçenekler arasındadır. Omega 3 yağ asidi dikkat eksikliğine iyi gelen besinler arasında bir numarada yer alıyor. Ancak vücudumuzda psikolojik ya da fizyolojik her sorun için çözüm üretebiliyor.

Omega 3 İçeren Alternatif Besinler

Omega 3 yönünden zengin olduğu bilinen ceviz, kanola yağı, keten tohumu gibi besinler tüketilebilir.

Çinko İçeren Besinler

Kabak çekirdeği, yağsız dana eti, susam, yer fıstığı ve tahin çinko yönünden en zengin yiyecekler arasındadır. Düzenli olarak tüketilmeleri ise hem hiperaktivite hem de dikkat dağınıklığı için mevcut çözümler üretir.

Meyve ve Sebze Tüketimi

Vitamin ve mineral açısından ne kadar zengin bir beslenme programı düzenlenirse o kadar faydalı olacaktır. Hemen her meyveyi tüketebilir, yemek alışkanlıklarınızı sebzeler üzerine yoğunlaştırarak dengede tutabilirsiniz.

Dikkat Eksikliğine İyi Gelmeyen Besinler

Dikkat eksikliği olanların tüketmemesi gereken yiyecekler arasında özellikle kola, kahve ve benzeri kafein içerikli ürünler gelmektedir. Bunun haricinde koruyucu içeren hiçbir besinin faydası olmayacaktır. Raflarda hazır gıdalardan tüketmek herhangi bir ihtiyacı karşılamayacaktır. Aksine sinir sistemine daha da zarar verecektir.

Diğer yandan trans yağ, doymuş yağ ve buna benzer konsantre içeriklerle bezenmiş yemekler ve abur cuburlar önerilmemektedir. Nöron yapısına doğrudan etki eden gıda boyalarının kullanıldığı alternatif içecekler ve yiyeceklerden ebeveynlerin uzak durması gerekir. Nedeni ise çocukların genellikle bu yaşlarda bu tip ürünlere fazla ilgi göstermesidir.