Domates Meyve mi yoksa Sebze Kategorisinde mi Yer Alır? Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Domates Meyve mi, Sebze mi?Domates, yemeklerin olmazsa olmazıdır. Yaz ayları tüketilmesi tavsiye edilir, zira mevsimi dışında lezzeti ve vitamini tam olmayabilir. Her sabah kahvaltılarda mutlaka tüketilir, salçası yapılır, sosa dönüşerek birçok yemeğin yanında ve içinde kullanılır. Mangalda kızartıldığında ise bir lezzet şölenine dönüşür. Bu kadar mükemmel olmasının yanında besin değerleri de oldukça fazladır.

Besin değerleri aslında ne kadar faydalı da olduğunu ortaya koyuyor. A – C – K – B1 – B3 – B5 – B6 – B7 vitaminlerini içerir. Mineralleri; folik asit ki hamilelikte mutlak gerekir, potasyum ki krampları önler, kalsiyum kemikleri güçlendirir, demir ki özellikle gebelikte gereklidir, likopen hem kırmızı renginin verir hem de antioksidandır, detoks etkisi yaratır.

Domates meyve mi, sebze mi
Domates meyve mi, sebze mi

Domates Sebze midir yoksa meyve mi?

Domates sebze mi yoksa meyve mi sorusuna eminiz ki birçoğunuz, özellikle yemeklerde kullanılıyor diye sebze olarak tanımlar. Ama işin aslı öyle değil, domates tatlı olmasa da meyvedir. Bunun nedeni ise şudur: Domates tohum barındırır ve bitkinin çiçeğinden büyürler. Onun için meyve sayılırlar.

Domates Normal Şartlarda Hangi Mevsimde Ayda Yetişir?

Domates, günümüzde 4 mevsim görülse de gerçek mevsimi yazdır. Normal şartlarda Temmuz – Ağustos – Eylül aylarında toplanması gerekir. Ülkemiz orta kuşakta yer aldığından bütün mevsimleri yaşar, güney kısmında güneşli gün sayısı fazladır. Seralarda da yetiştirildiği için her zaman sofralarımızdaki yerini almaktadır.

Domatesin renginden de anlaşılacağı gibi güneşe bayılır, boşuna kızarmamıştır. Soğuk ya da güne görmeyen bölgelerde yetişmesi mümkün değildir. Kış mevsiminde domates ekmek istiyorsanız kapalı bir alanınız olmalı, cam balkon bir örnek olabilir. Bu bilgilere göre Ege – Akdeniz yetişmesi için en uygun bölgelerdendir. Özellikle Akdeniz, güney bölgemizde yer aldığından her mevsim yetiştirilir.

Domatesin İnsan Sağlığına Faydaları

Domatesin kırmızı olmasına sağlayan likopendir. Yüksek miktardaki antioksidan sayesinde kalbimize ve damarımıza faydaları vardır. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki bu maddeyi içeren besinleri düzenli yemek; inme, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları ihtimalini düşürmektedir.

Günümüzde sigara kapalı alanlarda içilmese de evinizde ya da farklı bir yerde içenler varsa içmeyenler de olumsuz etkilenir. Bunun nedeni nitrozamlardır ve domates yiyenlerin ciğerleri bu sayede daha az zarar görebilir. Ayrıca içerdiği asitler de tütün dumanlarının olumsuz etkilerini azaltır. A vitamini de olası bir akciğer kanserine kalkan görevi görür.

Domates, kaza veya çeşitli nedenlerle oluşan yaraların da hızla onarılmasına yardımcı olur. Çünkü K vitamini pıhtılaştırır ve yaralara iyi gelir.

Vücudumuzun her gün düzenli alması gereken vitamin ve mineraller vardır. Günde 2 tane domates yiyenler krom gereksinimin yüzde beşlik bölümünü karşılar.

Domates meyve kategorisinde yer alır ve C vitamini açısından zengindir. 100 birim ihtiyacımız varsa 2 tane domates 80 birimini karşılar. Bağışıklığımızı destekler, kuvvetlendirir. Sinir sistemine de iyi gelir.

Domates, besin değerleri sayesinde kanı arındırır, damarların kapanmasının da önün geçer.

Diğer besinlere göre su oranı yüksektir. Bedenimizin toksinlerden kurtulmasını sağlar ve bunu da idrar yoluyla yapar. Mesanede oluşacak en kötü hastalıkların bile ihtimalini azaltmaktadır.

Domates sürekli güneş görür, bu sayede içerdiği vitaminler cildin de güzel kalmasını sağlar ve güneşten gelen zararlı ışınlarından da korur. Eğer güneş kremi sürmeden çok fazla güneşte duruyorsanız her gün düzenli tüketin ama alerjinizin olmadığından emin olun.

Domatesin barındırdığı besinler içerisinde yer alan C vitamini – Likopen – Lutein – Karoten – Flavanoidler – fitokimyasallar kanser oluşumuna karşı güvenlik duvarı oluşturur.

Domatesin Sağlığımıza Zararları

Domatesin vitaminlerinden, faydalarından o kadar çok bahsettik ki bazılarınızda her an tüketme isteği doğmuş olabilir ama bu hataya düşmeyin. Her şeyin fazlası zarardır. Aşırı yenirse aşağıdaki yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.

  • Çok fazla domates yiyen kişilerin ciltlerinde kızarma, kaşınma gibi etkiler görülebilir.
  • Oksalat içeren domatesin aşırı yenmesi böbrekte taşlara neden olabilir.
  • Domates fazla yendiğinde oluşacak yan etkilerden biri de asitten kaynaklıdır. Özellikle midesinde hastalığı olanların yemesi tavsiye edilmez. Reflü – Gastrit sorununuz varsa uzmana danışmadan tüketmeyiniz.
  • Domatesi çok seviyorum, bol bol yiyorum diyenlerin eklemlerinden sancılar, kramplar görülebilir. Ayrıca ishal gibi yan etkisi de vardır.
  • Domates cildi korur ama fazlası da soluk bir tene sahip olmanıza neden olabilir. Günlük fazla tüketmemeye özen gösterin.