Zamanı Ölçmek İçin Faydalandığımız Araçlar

Zamanı Ölçmek İçin Faydalandığımız Araçlar

Zaman hayatımızın en önemli kriteri olarak akıp giden sonsuz bir döngüyü sembolize eder. Elbette ki insanoğlu zamana verdiği değeri onu ölçerek ve hakkında bilgi edinerek ilk zamanlardan beri göstermiştir. Güneşin hareketlerinden pay biçerek saatleri, günleri, haftaları, ayları, yılları ve hatta mevsimleri yaratmıştır.

Zamanı
Zamanı Ölçmek İçin Faydalandığımız Araçlar

Zamanı ölçmek için kullandığımız en temel araç saattir. Saat dışında takvim zamanı ölçmenin bir diğer koşuludur. Çünkü bize gün, hafta, ay, yıl ve mevsim hakkında da zamansal bilgiler verir. Gün içerisinde de yaşamımızı tamamıyla saate bakarak yaşarız. İşe gideceğimizde zamanı ölçmek için saate bakarız ve evden çıkarız. Yine işten çıkacağımız zaman mesai saatimiz yani zaman dolunca eve döneriz.

Zaman Ölçüleri Hakkında Bilgiler

Zamanı nasıl ölçeriz diyenler için zaman ölçüleri hakkında şu detaylardan söz etmek mümkündür.

  • Salise

Her 60 salise bir araya gelip geçtiğinde 1 saniye geçmiş oluyor. Bir saniye gerçek anlamda çok düşük bir zaman ölçeği olup göz kırpma ile eşdeğerdir. Salise ise algılanması güç bir küçüklüğe sahip zaman birimidir.

  • Saniye

Saatlerde tik tak atan ve her 60 saniyede bir dakikaya tekabül eden zaman birimidir. Zamanı ölçmek için saate baktığımızda en hızlı akan saniyedir. En üst nokta 12’den başlayarak tekrardan 12’ye dönüp dolaştığında 1 dakika geçmiş olur. Bu da 60 saniyeye eştir.

  • Dakika

Saniyeler hızla geçip giderken her 60 saniye dolduğunda 1 dakika geçmiş olur. Tabii ki dakikalar da bir sonraki zaman birimi olan saat için önemli bir unsur.

  • Saat

Saat tam olarak 60 dakikadan oluşan bir zaman ölçüsüdür. Gün içerisinde tam 24 saat vardır ki bu dünyanın kendi ekseni etrafındaki bir tam tur dönüşünü sembolize eder.

  • Gün

Her gece saat 00.00 itibariyle yeni bir gün başlar. Her 24 saatlik döngü ise bir günü sembolize eder. Saat 23.59 olduğunda günün son dakikasına girilmiş olur. Bu dünyanın kendi ekseni etrafındaki yeni turuna başlayacağı anlamına gelir. İnsanoğlu zamanı ölçme yeteneğine bağlı olarak Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar olarak 7 günlük bir hafta periyodu yaratmıştır. 00.00 günün başlangıcı iken öğlen 12.00 olduğunda günün yarısı, tekrardan 00.00’a ulaştığında ise günün sonu gelmiş olur. Dünya güneşin etrafında 365 günde tam tur döner.

  • Hafta

İnsanların zaman ölçümünde haftalar 7 günden oluşan ara periyotlardır. Her ay 4 haftadan oluşur ve ayın kaç gün olduğuna bağlı olarak artık günler kalır. Haftalar bu artık günlerden başlayarak devam eder. Buna bağlı olarak 365 günlük bir yılın içerisinde toplam 52 hafta bulunur. Yani her Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar döngüsü bir haftadır.

  • Ay

Astronomların gözlemleri sonucunda dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü kadar güneş etrafındaki dönüşünün de çok önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre 365 günlük periyodu tam 12 parçaya bölerek her birine ay tanımlaması yapılmıştır. Birbirinden ayırt etmek adına da her birine farklı ay isimleri konulmuştur. Şubat 28 gün olup her 4 yılda bir 29 gün olurken, diğer aylar 30 veya 31 gün sürmektedir. Aylar ise Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık olarak 12 farklı zaman dilimini sembolize eder. 

  • Yıl

Yıl her 12 aylık periyot için kullanılan terimdir. Güneşin etrafında bir tam turunu 365 gün 6 saatte, veya bir diğer tanımla 52 haftada, ya da 12 ayda tamamlayan dünya bir yılı tamamlamış sayılır. Yıl içerisinde 12 ay ise dörder aydan oluşan mevsimsel periyotlara bölünmüştür. Ayrıca dünyanın güneş etrafındaki tam bir turu 365 gün 6 saat sürdüğünden dolayı 4 yılda bir Şubat ayının 28 gün değil 29 gün sürmesi mümkün olmaktadır.

  • Mevsimler

Dünya hem kendi ekseninde hem de güneşin yörüngesinde dönmektedir. Bu yörünge ise eliptik bir yörüngedir. Dolayısıyla bazen milyonlarca kilometre yaklaştığı güneşe bazen milyonlarca kilometre uzaklaşabilir. İşte buna bağlı olarak mevsimler oluşmuştur. Aralık, Ocak ve Şubat ayları Kış mevsimi, Mart, Nisan ve Mayıs ayları İlkbahar mevsimi, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları Yaz mevsimi, Eylül, Ekim ve Kasım ayları ise Sonbahar mevsimidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir