Yerel Saat Farkları Neden Oluşuyor?

Milyarlarca güneş sistemi ve bu güneş sistemlerinin yıldızı etrafında dönen sayısız gezegen vardır.

Milyarlarca güneş sistemi ve bu güneş sistemlerinin yıldızı etrafında dönen sayısız gezegen vardır. Dünya da güneş sistemimizde güneşin çekimi dahilinde belirli bir rotada dönüşünü tamamlayan gezegenler arasındadır. Güneş tüm gezegenlere etki edecek güçlü bir çekim gücüne sahiptir. Ki dünya aynı zamanda güneşin etrafında dönerken kendi etrafında da döner.

Yerel
Yerel Saat Farkları Neden Oluşuyor?

Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki bir tam dönüşü 24 saate tekabül eder. Aynı zamanda ekseni hafif yatık pozisyondadır ve bilimsel olarak dünyayı dikey olarak çizgilere bölen toplam 360 meridyen olduğu varsayılır. Bu meridyenler aslında yerel saat farkı neden var sorusunun ana yanıtıdır.

360 meridyenin 180’i dünyanın doğu yakasında, 180’i ise batı yakasında yer almaktadır. Güneş’in meridyenler arasındaki farklılığı her meridyen arasında 4 dakika olarak ölçümlenir. Yani dünya dönüşünü sürdürürken bir meridyene denk gelen yeryüzüne güneş ışığı değdikten 4 dakika sonra sıradaki meridyene de güneş ışığı değmeye başlar.

Güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı dönüşten kaynaklı olarak farklı olduğundan yerel saat farklılıkları yaşanmaktadır. Kendi etrafında dönen dünyamız bu sebepten dolayı her bölgenin kendisine has bir yerel saati olmasını mümkün kılar. Çünkü güneş ışınları doğudan başlayarak batıya doğru tüm dünyaya ulaşır. Güneş ışınları ulaşırken bir noktada güneş yeni doğmuş ve dolayısıyla sabah olurken, bir noktada güneş batıyor olabilir. Akşam olan bölge olabildiği gibi güneş batalı saatler olduğundan geceyi yaşayan bölgeler de olabilir.

İşte bu doğrultuda da yerel saat farkı aslında dünyada yaşamı belirleyen bir faktöre dönüşür. Teknik olarak bir bölgenin güneşin ışınlarını alma sürecine bağlı olarak belirlenmiş olan saat aralığına yerel saat denir.

Yerel Saat Ne İçin Kullanılır?

Yerel saat farklı noktalarda yer alan bölgelerde söz konusu olan saati temsil eder. Hesaplanması içinse o bölgede güneşin en dik açıyla ışınlarını yönelttiği saat 12.00 baz alınarak hesaplanır. Merkez noktasından uzaklaşıldıkça buna bağlı olarak +1 ya da +4 şeklinde yerel saat farklılığı belirtilebilir. Bununla beraber tabii ki -2 ya da -3 şeklinde de yerel saat farkı gösterilmesi mümkündür. Böylece dünyanın farklı bir noktasında o an saatin kaç olduğu hesaplanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir