Vücutta İğne Ucu Büyüklüğünde Kırmızı Nokta Oluşmasının 15 Farklı Nedeni ve Tedavileri

Kırmızı ama küçük bir noktada, bedenin büyük bölümünde görülebilir. Bazen hassas yerlerimizde de oluştuğunu şahit olabilirsiniz. Genelde 10 – 15 gün içinde kaybolsa da ömür boyu sizinle birlikte de kalabilirler. Anlamsız bir şekilde çıkan bu kırmızı küçük noktaların nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Vücuttaki Kırmızı Noktaların Anlamı Nedir?

Vücudunuzda herhangi bir zamanda ortaya çıkacak bu kırmızı noktaların çeşitleri değişmektedir. Bazıları 3 milimetreden bile ufak olabilir ve bunların ismi peteşidir. Vücudumuzda o kadar çok damar var ki bazılarının zamanla hasar görüp yırtılabilir. Açık havada haşarat ısırmasından kaynaklanabilir.

Deri hastalıkları da buna neden olur, özellikle egzamaya dikkat etmek gerekir. Yoğun sıcaktan dolayı isilik de olabilir. Şeker hastalarında da çok sık görülür. Zona, menenjit ve malezma ise diğer sebepler arasındadır. Bazen ürünlerin kumaşları da cilde dokunabilir ve kırmızı nokta oluşabilir. Bazıları kendiliğinden geçerken bazılarını da cildiye uzmanını tavsiyesiyle tedavi etmek gerekir.

Vücutta İğne Ucu Büyüklüğünde Kırmızı Nokta Oluşmasının 15 Farklı Nedeni ve Tedavileri
Vücutta İğne Ucu Büyüklüğünde Kırmızı Nokta Oluşmasının 15 Farklı Nedeni ve Tedavileri

Vücudumuzda İğne Ucu Büyüklüğünde Kırmızı Nokta Neden Olur?

Bu küçük, kırmızı noktalar bazen tek olur bazen de birçok noktada görülebilir. Çok küçük olduğundan umursanmasa da uzun süre geçmediği taktirde bir uzmana görünmek gerekir. Küçük kırmızı noktanın nedenleri aşağıdaki gibidir.

Sıcak Havanın Olumsuz Etkisi

İğne ucu gibi ufak bir nokta, yoğun güneş altında kalmaktan kaynaklanabilir. Eğer sadece havalar ısındığında da yaşıyorsanız durumu sıcaklar olabilir.

Böceklerin Isırması da Olabilir

Herkesin cilt tipi farklıdır. Bazı kişileri sinek ısırsa dahi çok olumsuz tepkiler verebilir. Tek bir noktada kırmızı nokta varsa ve bunun nedeni böcek ısırması olabilir. En fazla sivrisinek ve kene kaynaklı olsa da diğer böceklerden de olabilir. Bazen kırmızı noktalar çok fazla yayılabilir.

Şeker Hastalığı Olanlarda Kırmızı Noktalar

Şeker hastalığı birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Özellikle ayaklarda sorun yaşanması daha olasıdır. Ama vücudun genelinde bu tip küçük noktalar fark edilirse uzmanına görünmek gerekir.

Alerjik Reaksiyonlar

Alerji, özellikle bahar aylarında polenlerle birlikte baş gösterebilir. Eğer mart gibi yaşıyorsanız nedeni buna bağlanabilir ama uzmanı daha kesin cevap verecektir. Hayvanların tüylerine karşı olan alerjiler, besinler karşı hassasiyet, çeşitli ağaç türlerine olan alerji kırmızı nokta nedenlerindendir.

Melazma Hastalığı Nedir?

Malezma az duyulsa da bir cilt rahatsızlığıdır. Genellik yüz bölgesinde görülür. Rengi sadece kırmızı değil, kahverengi tonlara da dönüşebilir. Hormonlardaki farklılıklar buna neden olduğundan gebelerde sık rastlanır. Hatta hamilelik maskesi ismi de verilmektedir. Bazı rivayetlerde yüzde çıktığından kız bebek beklentisi de olabileceği söylenir.

Egzama

Egzama bir deri rahatsızlığıdır. Küçüklerde görülme sıklığı fazladır. Sadece kırmızı nokta değil, pullanma, kaşıntı, derin yaralar da ortaya çıkabilir. Hatta bütün vücuda yayılma tehlikesi vardır.

Enfeksiyon Kaynaklı Oluşan Kırmızı Noktalar

Enfeksiyon nedenli birçok hastalık baş gösterebilir. Bunlardan birisi de kırmızı noktalardır. Bunun için enfeksiyon kaynağı tespit edilip tedaviye başlamak gerekir. Kırmızı noktalara neden olan enfeksiyon türleri de aşağıdaki gibidir.

  • Mantar enfeksiyonları
  • Streptococcus bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar
  • Menenjit: Beyin ve omuriliği saran zarın enfeksiyonu
  • Roseola:  altıncı hastalık, Human Herpes virüsünün sebep olduğu bir rahatsızlık
  • Viral hastalıklar: Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi

İsilik Kaynaklı Kırmızı Lekeler

Terlemek iyidir, toksinleri atar derler. Ama terlemenin de fazla olması tıkanmaya neden olabilir. Tıkanma sonrası da kırmızı noktalar oluşabilir. Kırmızı görüntüsünün yanı sıra kaşınma ve zonklama da hissedilebilir. Sıcaklığın ve nemin çok fazla olduğu yerlerde görülse de yoğun spor yapanlar da bu durumdan mustariptir. Serin ortama geçmek, duş almak ve çeşitli kremlerle geçebilir.

Zona Rahatsızlığı

Zona rahatsızlığı varicella – zoster virüsünden dolayı oluşur. Kırmızı noktanın olduğu alanda ağrı hissedilebilir. Birçok deri rahatsızlığındaki gibi kızarma ve kaşınma da yaşanabilir. Derilerin pullanması da olasıdır. 1 hafta veya on gün bu şekilde devam edebilir.

Kırmızı Noktaların Ciddi Nedenleri

Kırmızı noktalar, genelde çok önemli sorun teşkil etmese de bazen ağır vakaların semptomları içinde yer alır.

  • Lösemi
  • Menenjit
  • Ciddi alerjik reaksiyon (anaflaksi)
  • Trombositopeni (trombosit sayısında düşüklük)

Vücuttaki Küçük Kırmızı Noktalar Trombositpeni Hastalığından Kaynaklanabilir mi?

Trombositpeni, çok ender duyulan bir terim olsa da kırmızı nokta sorunu yaşayanların doktorundan duyabileceği bir hastalıktır. Vücudumuzda belirli bir trombosit miktarı vardır, bunda azalma olduğunda kırmızı lekeler görülebilir. Trombositin farklı hastalıkları da vardır; metabolizma sorunu, kanın pıhtı hale gelmesi de noktalara sebep olur.

Trombositler, olası bir kanama görüldüğünde o yeri kapatır ve kanamanın dinmesini sağlar. Sağlıklı bir kişide 150.000 – 450.000 / mm3 trombosit yer alır. Eğer 150 bin altına inerse küçük kırmızı noktalar görülebilir.

Uzmanlar, Trombositopeni rahatsızlığı bulunan kişilerde bazı sağlık sorunlarının olacağını söylüyor ki onlar da aşağıdaki gibidir:

  1. Trombositopeni hastalığı olanlarının burunları sık sık kanayabilir,
  2. Ciltlerin alt kısmında kanlanma görülebilir,
  3. Vücudun herhangi bir noktasında peteşi, küçük kırmızı noktalar çıkabilir,
  4. Deriler dokunulduğunda dökülmeye başlıyor olabilir,
  5. Bazı zamanlarda küçük ve büyük abdest sırasında kan görülebilir,
  6. Diş etinde kanamalar yoğunlaşabilir,
  7. Olası bir kazada, yaralanmada, kan akışı kolay kolay durmaz.

Trombositopeni rahatsızlıklarını yaşayanlara bakacak olursak her 10 kişiden 7-8’inin sebebi net olarak bilinmemektedir. Kullanılan kimyasal ilaçların yan etkisi, enfeksiyon türleri, eklemsel rahatsızlıkları olanlar, kanser türleri ve herhangi bir aşının yan etkisi de kırmızı noktaya neden olabilir.

Vücutta Çıkan Küçük İğne Ucu Boyutun Kırmızı Noktalar Nasıl Tedavi Edilir, Geçer?

Cildinizin herhangi noktasında beliren kırmızı noktalar acısız, kaşıntısız ise bir süre geçmesini bekleyebilirsiniz. Ama geçmediği taktirde hemen bir cildiyeciye görünmek gerekir. Tedavisi ve hızlı geçmesi için aşağıdakilere dikkat etmelisiniz.

  • Günlük düzenli olarak giydiklerinizin fazla tüylü olmamasına özen gösterin. Bedeninizi sımsıkı saran kıyafetlere bir süre ara verin ve pamuklu giyin.
  • Özellikle banyo yaptıktan sonra böyle sorunlar yaşıyorsanız kullandığınız duş malzemelerini değiştirin. Hatta mümkünse kimyasal içermeyenleri kullanın. Alerjiniz olan maddeleri içerenleri kullanmayın.
  • Bahar veya yaz geldiğinde çok fazla güneşte kalmayın. Yazın sürekli ılık duşu ihmal etmeyin.
  • Özellikle kırmızı noktalar, bir yemeği tükettikten sonra oluyorsa onu bir daha tüketmeyin, o ürüne alerjiniz olup olmadığını öğrenin.
  • Sağlıklı beslenme listesi yapın ve 2-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Öğünleriniz içerisine mutlaka mevsim meyve – sebzelerinden ekleyin.
  • Kırmızı nokta oluşan yerlere sert bir cisimle bastırmayın.
  • Cildinizin her daim hava alabilmesi için gözeneklerin tıkanmaması önemlidir. Cildinizin düzenli temizliğine önem verin.

Her ne kadar çoğu tehlikesiz olsa da mutlaka dermatoloğa giderek sorunun gerçek nedenini test edin. Kulaktan dogma bilgiler ile tedaviler denemeyin.