Tebyin Ne Demek? Görevi Nedir?

Tebyin

Tebyin kelime olarak genellikle peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in görevleri arasında sıkça rastladığımız bir sözcüktür. Dolayısıyla tebyin anlamı ile sürekli merak konusu olabiliyor. Tebyin kelime anlamına baktığımız zaman bir şeyi açıklamak, herhangi bir durumu izah etmek ve gerçek olanı ortaya dökmek anlamlarıyla karşılaşabiliyoruz. 

Bu bağlamda da İslam dini baz alındığında peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)’in kendisine Allah(c.c) tarafından gönderilmiş, Cebrail tarafından vahiy olarak iletilmiş ayeti kerimeleri insanlara açıklamasına tebyin denir. 

Tebyin
Tebyin Ne Demek? Görevi Nedir?

Tebyin Görevi Nedir?

Tebyin görevi direkt olarak Kuran-ı Kerim’de de geçen ve peygamberimizin görevleri arasında yer alan bir unsurdur. Ayeti kerime ‘’Biz ki anlamaları ve gittikleri kötü ve yanlış yoldan ayrılarak doğru yolu bulabilsinler diye hepsini teker teker açıklıyoruz’’ buyruluyor. Enam suresi 65.ayette geçen bu ifadede peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in vahiy edilenleri açıklama görevi yani tebyin vurgulanıyor. 

İslam dininin temelinde de tebyin görevinin olduğunu özellikle vurgulamak gerekiyor. İlk vahiy geldikten sonra peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) oldukça zorlu süreçlerden geçmiştir. Keza tebyin görevinin, insanlara Allah(c.c)’in varlığını ve hakikati anlatmanın ne kadar zor olduğunu biliyordu. Fakat hiçbir zaman vazgeçmedi. 

Defalarca anlatarak ve açıklayarak gelen vahiyleri insanlarla paylaştı. Ona ilk inananlar ve Allah(c.c) yoluna girenler ise tebyin görevini başarıyla yerine getirdiğini gösterdi. Bu süreç bazen zorlayıcı da oldu. 

Örneğin ayette geçen ‘’ihtiyaçtan fazlasını zekat veriniz’’ ifadesini anlamayan bazı Mekkeliler için peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in en ince ayrıntısına kadar açıklayarak yanıt vermesi kafalardaki soru işaretini yok etti. Yalnızca ne kadar zekat vereceklerini değil vahiy açıklandıkça yeni soruların türemesinin önüne geçmek imkansızdı. İşte tam bu noktada da peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)’in tebyin görevini aksatmadan yerine getirmesi günümüz İslam dünyasının geldiği nokta için çok değerli kabul edildi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir