Sultan Papağan Tüylerini Neden Koparır?

Sultan Papağan Tüylerini Neden Koparır Sultan Papağan çok hassas bir tür olarak evlerimizi şenlendirmektedir. Bakan insanların bu türle alakalı olarak yaşadığı en büyük sorun ise tüylerini

Sultan Papağan çok hassas bir tür olarak evlerimizi şenlendirmektedir. Bakan insanların bu türle alakalı olarak yaşadığı en büyük sorun ise tüylerini yolma eğilimidir. Günümüzde diğerlerinden farklı olarak daha çok erkek Sultan papağanlarda daha fazla görünür. Bu oran ortalama olarak %70’lere varacak düzeydedir. Peki ya Sultan papağan tüylerini neden yolar?

Bu noktada net olarak bir bilgi sunmak görmeden ve muayene etmeden mümkün olmayacaktır. Eğer veterinerinize bu konuda danışmak istiyorsanız kesinlikle yapmanız gereken şey papağanı muayene ettirmektir. Muayene edilmeden tüy yolma sorununda ne yapabilirim demenizin pek bir anlam ifade etmeyeceğini belirtmek istiyoruz. Çünkü bunun sebepleri sandığınızdan çok daha geniş bir yelpazeye yayılabilir.

Birçok papağanın psikolojik anlamda buna yöneldiğini söylemek mümkün. Fakat dermatolojik bir rahatsızlığın söz konusu olması yine mümkün olan bir diğer sebeptir. Çok farklı bir hastalık ya da farklı etkenlerden kaynaklanabileceğini görebilirsiniz.

Sultan Papağanlar Tüylerini Yolma Nedenler

Sultan papağanlarda tüy koparma sorunu bazen karşınızda, bazen ise siz yokken yaşanabilecek bir problemdir. Aynı zamanda bunun bir sınırı olmadığını söylemek gerekiyor. Papağanınız tüylerini adeta tamamıyla koparana kadar bu eylemi sürdürebilir. Bazı papağanların alt derisi gözükene kadar, bazıları ise derisini kanatıp parçalayana kadar tüylerini yolmaya devam ettiği görünmüştür. Bu durumda Sultan Papağanlar tüylerini neden yolar sorusuna yanıt olabilecek detayları şöyle sıralayalım.

Sultan Papağan Tüylerini Neden Koparır

Deri ya da Tüy Paraziti

Deri ve tüylerde oluşmuş bir dış parazit tam manasıyla Sultan papağının tüylerini yolmasına sebep olacaktır. Günümüzde en sık rastlanan formu budur.

Zehirlenme ve Enfeksiyon

İç ya da dış enfeksiyon olabileceği gibi zehirlenmenin dışarıdan olabilmesi mümkündür. Bunun için sürekli olarak kaşınma ve etkisiyle tüyleri yolma girişimine başvurur.

Metabolik Hastalıklar

Metabolik hastalıklarla mücadele edilmesi gerektiğinden veterinere başvurulmalıdır. Geç kaldığınız her gün papağanınız biraz daha fazla tüyünü koparacaktır.

Hormon Bozuklukları

Papağanlarda çok sık rastlanmasa da hormon dengesizliklerine bağlı olarak bu sonuçla karşılaşılabilir. Vücut sisteminde var olan bir rahatsızlığın belirtisi olarak bu sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Psikolojik Etkenler

Psikolojik olarak hissettiği bazı durumlar onu böyle bir dikkat çekme çabasına itebilir. Bunu alışkanlık haline getirmesi ise hiçbir sorun yokken sultan papağanlarda tüy yolma problemini yaşamanıza neden olur.

Üreme Problemleri

Bu noktada herhangi bir anormallik yaşaması tüylerini yolmasıyla sonuçlanabilir.

İltihaplar

Farklı iltihap çeşitleri görünse de bu aşamada kıl folikülü iltihabı en çok görünenlerdendir. Veteriner müdahalesi olmadan geçmesi mümkün değildir.

Tümör

Oluşmuş bir zararlı tümör ya da ur onu bu hale getirerek tüylerini yolma noktasında rahatsız etmiş olabilir. Daha kötüsü, tümöre müdahale edilmediği sürece bunun devam edeceğidir.

Görüldüğü üzere çok sayıda sebebi olduğundan Sultan papağanlarda tüy yolma sorununun çözümü için öncelikle teşhis koyulması gerekir. Bu teşhis bilgisinin ardından uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.

Sultan Papağan Tüy ve Deri Tedavisi

Uygulanan tedavi biçiminin kriterlerini belirleyebilecek tek kişi veteriner olduğundan tüy yolma sorunuyla karşılaştığınızda bu işlemi uygulayarak başlayın. Bir veteriner muayenesinden sonra nedeninin bulduğunuz problemin çözümünü yine ondan alabilirsiniz. Kullanabileceğiniz ilaçlar ve buna benzer çözüm yolları haliyle değişkenlik gösterebilecektir.

Antibiyotik kullanımı veteriner tarafından verilmiş olan ilaçla başlamalıdır. Kulaktan doğma bilgilerle papağana zarar verebilecek bir ürün kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Psikolojik anlamda bu durumu yaşaması ona daha fazla vakit ayırmanızı gerektirecektir. Yalnız kalmaması, ona vakit ayırmanız ve onun isteklerine bağlı olarak oyunlar oynamanız bu durumu atlatması için iyi bir geçiş kapısı olacaktır.
Sigara dumanı papağanları mutsuz eden bir diğer etkendir. Dolayısıyla yanında ya da bulunduğu odada sigara içmemeye özen gösterin.

Yalnız kalmaması psikolojik anlamda gereklidir. Fakat yalnız kalmaması için onu sürekli rahatsız etmeniz yine psikolojik olarak farklı problemlere yol açabilir.

Eğer çift bir papağana sahipseniz ve diğer eşini ayırdıysanız muhtemelen tüy yolma sorununun kaynağı budur. Böyle durumlarda psikolojik çözüm yolları veteriner tarafından belirli bir döngüye oturtulacaktır.

Papağanlar ciddi bir uyku periyodunu oturtamadıkları zaman fazlasıyla huzursuz olurlar. Geceleri uyuyabildiğinden emin olup, ona uygun bir uyku ortamı yaratın.

Yaşadığı yer papağanlar tarafından fazlasıyla benimsenir. Temiz olması ve kafesin büyüklüğü ise bir papağanın psikolojik gelişimi için çok önemlidir.