Lipitlerin Canlılar İçin Önemi

Lipitlerin Canlılar İçin Önemi

Organik yağların ortak adı olan lipit canlı vücudunda bol miktarda bulunmaktadır. Lipitler C, O ve H elementlerinin bir araya gelişiyle oluşur. Zaman zaman bazı lipitlerin oluşumunda P yani fosfor ve N yani azot gözlemlenebilir. Suda çözünemeyen yağlar çözücülerle çözünebilmektedir. Buna örnek olarak eter, aseton, benzen ya da kloroform gösterilebilir. Bu çözücüler yağların çözünmesini sağlayabilir.

Lipitlerin
Lipitlerin Canlılar İçin Önemi

Yağların bir enerji deposu olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Öyle ki proteinlere göre ve hatta karbonhidratlara göre çok daha yüksek miktarlarda enerjiyi bünyelerinde taşıyabilirler. Enerji yüksekliğinin ana sebebi ise H yani Hidrojen elementidir. Solunum ile beraber yağlarda hidrojen miktarı artar fakat bunların metabolik su olabilmesi için Hidrojenin yanında çok fazla miktarda Oksijen olması gerekmektedir.

Birçok küçük molekülün bir araya gelip daha büyük bir molekül yapısı oluşturmasıyla oluşan yağlar aslında polimer değildir. Örnek olarak şuna göz atabiliriz.

  • 3 Yağ Asidi + 1 Gliserol Yağ + 3H2O

Monomerleri gliserol ve yağ asitleri olup beraber hem bitkilerde hem de hayvanlarda gözlemlenebilirler. Yağ yapısı incelenirken doymuş yağ asidi ve doymamış yağ asidi olmak üzere iki farklı yapıyla karşılaşılır. Ki bir mol yağın sentezlenmesi esnasında gözlemlenen bağ bir mol gliserolün üç tane yağ asidine ester bağı kurmasıdır.

Yağlar Hakkında Önemli Bilgiler

  • A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyebilen vitamin gruplarıdır. Bunların vücutta var olmasını sağlayan faktör ise yağlardır.
  • Böbreklerin düzenli olarak çalışabilmesi için yağlar önemli bir kıstastır.
  • Özellikle vücut ısısının korunumu için önemli bir kriterdir. Buna bağlı olarak soğuk coğrafyalarda hayvanların soğuğa karşı direncini vücut yağları yükseltir.

Lipitlerin Canlı Yaşamı İçin Önemi Nedir?

Lipitlerin canlı yaşamına katkıları pek çok farklı açıdan ele alınabilir. Göç eden bir hayvanın metabolik su ve enerji ihtiyacını karşılayabildiği gibi aynı zamanda kış uykusuna yatan hayvanlarda da bu süreci mümkün hale getirmektedir.

  • Hücre zarına dahil bir biçimde ortaya çıkan yağlar vücudun onarıcıları arasında yer almaktadır. Yine vücutta yapıcı özellikleri bulunur.
  • Vücudun enerji kaynakları arasında bir sıralama yapıldığında en önemli ikinci enerji deposudur. Bunların ilki ise karbonhidrattır.
  • Vücutta bulunan yağlar vücut sıcaklığının korunumu için önemli olmakla beraber alınabilecek darbeler ve oluşabilecek travmalardan iç organları ve yapıyı korumakla görevlidir.
  • Yüksek miktarda metabolik su üreterek enerji ihtiyacını karşılar. Kış uykusuna yatmayı bu sağlar. Çölde yaşamın önemli sebeplerinden birisidir ve göçmen kuşlar için de bu hayati bir önem taşır.
  • Uçmaya, yüzmeye ya da yürümeye engel olabilecek yoğunlukta değildir. Bu yüzden hayvanlarda hareket kabiliyetini kısıtlamaz.
  • Vücutta yapıcı ve onarıcı olması dışında düzenleyicidir. Steroit ve hormonlar ile vitaminleri dengeler.
  • A, D, E ve K vitaminlerinin yağ içerisinde bulunup emilmesini sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir