SALATALIĞIN FAYDALARI

Salatalık, gerek kilo aldırmayacağını düşündüğümüz gerekse de sağlık yönünden herhangi bir sıkıntı açmayacağını düşündüğümüz ve hatta bildiğimiz bir gıda olduğ..

Salatalık, gerek kilo aldırmayacağını düşündüğümüz gerekse de sağlık yönünden herhangi bir sıkıntı açmayacağını düşündüğümüz ve hatta bildiğimiz bir gıda olduğu için pek çok insanın hiç çekinmeden tükettiği bir yiyecektir. Bu sebeple salatalık neredeyse her zaman buzdolaplarımızdaki yerini korumuştur. Üstelik salatalık, hem açlığı bastırmak için hem de susuzluğu gidermek için başvurulacak yiyeceklerin başında gelmektedir.

Pek çok insanın vazgeçemediği ve evinden eksik etmediği bu ferahlatıcı gıda, belki çok göz önünde olduğundan belki de bazı insanların sadece su olduğu eleştirisinden dolayı yararı olmayan bir yiyecek sanılmaktadır. Ancak salatalık oldukça değerli ve pek çok şeye de faydalıdır.

Salatalık, kabakgiller ailesine üye bir meyvedir. Biz gündelik hayatımızda tuz ektiğimiz yiyecekleri sebze olarak görüyoruz ama bitki bilimine göre, çekirdekli oluşu gibi bitkiye has bazı özellikleri nedeniyle salatalık aslında meyve sınıfına girer.

Salatalık ülkemizde bolca yetişmektedir. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde olmak üzere yedi coğrafi bölgemizde de yetiştiği bilinmektedir. Salatalığın yüze yakın pek çok farklı türü vardır. Taze ya da turşu şeklinde sofralarda bolca yer almasının yanı sıra kozmetik sektöründe de sıkça rastladığımız ürünlerden biridir.

Salatalığın faydalarını maddeler halinde yazacak olursak karşımıza çıkan belli başlı şeyler şunlardır:

Salatalık B vitamini kaynağıdır.

Salatalık B vitamini bakımından oldukça iyi bir kaynaktır. Halsizlik, sinirlilik, kansızlık, ağız yaraları, dikkat dağınıklığı ya da unutkanlık gibi şikayetlerin altından B vitamini eksikliğinin çok çıktığı bilinmektedir. Bu sebeple bu hastalıklardan uzak durulmak istenirse salatalık, doğal olarak tüketilebilecek besinlerden biridir. Bu tip şikayetler olsun olmasın, B vitamini yönünden zengin gıdalara öğünlerinde yer vermek isteyenler, listeye salatalığı da rahatlıkla ekleyebilirler.

Salatalık doğal sıvı takviyesidir.

Bir salatalığın % 96’sı sudur. Bizim kendi vücutlarımızın da yarısından fazlası su olduğundan, vücuttaki farklı sistemlerin gereğince işleyebilmesi için günlük su ve sıvı alım miktarı önemlidir. Bu sebeple hem bir şeyler yerken hem de sıvı almak isterseniz salatalık bunun için birebirdir.

Vücudu susuz bırakmak halsizlik, hazımsızlık ya da kas krampları gibi pek çok sorunu beraberinde getirecektir. Bu bakımdan özellikle vücudun su kaybettiği sıcak havalarda öğünlerde ve hatta öğün aralarında salatalığı eksik etmemek, vücudun susuz kalması ve çeşitli problemlerin baş göstermemesi adına faydalı olacaktır.

Salatalık K vitamini deposudur.

Salatalık içerdiği bol miktarda K vitamini ile resmen bir K vitamini deposudur. K vitamini, kemik sağlığı için çok önemli olduğu gibi kanın pıhtılaşması için de önemli bir vitamindir.

Vücutta D vitamini ile birlikte çalışan K vitamini kemik yoğunluğunun artmasında ve yaşlılıkta kırık olaylarının azalmasında etkilidir. Bu vitaminlerin birlikte çalışması ayrıca vücutta kalsiyum dengesini de olumlu yönde etkiler.

Salatalık aynı zamanda antioksidan özellik göstermektedir.

Salatalık C vitamini ve beta-karoten gibi adını sık duyduğumuz antioksidanların yanı sıra, kuersetin, apigenin, luteolin ve kaempferol gibi adını belki de hiç duymamış olabileceğiniz ama oldukça önemli antioksidanları da içerir.

Salatalığın içerdiği kuersetin adlı madde, alerjiye karşı etkiliyken, kaempferol adlı madde kalp hastalığı veya kansere karşı koruyucu kabul edilen maddelerden biridir.

Zengin antioksidan içeriği sayesinde salatalık, iltihap giderici özelliğe de sahiptir. İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemine olumlu yönde etki ederken, beta-karoten ile de göz sağlığını korur.