SinopluKoca

Saçkıran Neden Olur

Saçkıran Neden Olur Halk arasında saçkıran olarak bilinen ve tıbbi terimler arasında da Alopesi areata olarak anılan, birçok kişinin ise kabusu olan bir durumdan bahsediyoruz.

Her ne kadar saçkıran olsa da bazı geniş kesimlerce kılkıran olarak genellenmektedir. Bunun sebebi ise genel görünümün yalnızca saçta olmasına karşın aslında tüm kıllar için geçerli olmasıdır.

Kaşlardan kirpiklere, sakaldan bıyığa, derinizin üzerindeki kıllara kadar her noktada saçkıran rahatsızlığı ile yüzleşebilirsiniz.

Hiçbir şekilde belirtisel bir detayı bulunmaması ise aniden olma durumunu tetikler. Genel anlamda bazı sebeplere dayanmış olsa da yaşanmadan önce kendisini belli eden bir rahatsızlık değildir.

En çok saçta görünür ve saçın bir kısımda hiç olmayışı olarak göze çarpar. Aynı durum sakal ya da belli başlı kıl bölgelerinde de yaşansa da en çok önemsenen yine saçlardır.

Birçok kişide yılda bir kaç defa görülebilen, bu yineleme hızı yüzünden ise psikolojik anlamda bir travma yaratan durumdur.

Çoğu zaman psikolojik sebeplere bağlı olarak bazen genetik bir rahatsızlık olarak görüldüğünü söylemeden geçmeyelim. Aileden doğrudan geçen, aile bireylerinde varsa yüksek ihtimalle yaşayacağınız sıkıntılar arasındadır.


Saçkıran Nedenleri


Genel sebeplerinin arasında genetik ve psikolojik etkenler ağırlıklı olsa da hormonel durumlar fazlasıyla ağır basmaktadır.

Genellikle de kıl oluşumunu besleyen, buna sebep olan bazı hormonların dengesiz üretimi başlıca sebeptir.

Ancak tıbbi açıdan buna sebep olan detayın tam manasıyla çözülemediğinin de altını çizmekte fayda görüyoruz.

Genetik


Genetik olarak köselik ya da kellik gibi durumlar fazlasıyla geçen rahatsızlıklardır. Aynı şekilde saçkıran babanızda, annenizde ya da birinci derecen aile kuşağınızda varsa bu geni barındırıyor olabilirsiniz.

Psikolojik


Psikolojik sebepler hemen her hastalığın temelinde vardır. Bu durumda da stres öncülüğünde kaygı, üzüntü ve mutsuzluk hissiyatının sebebi olarak saçkıran durumuyla karşılaşılabiliyor. Çoğu zaman olumsuz duygular ve depresif bir dönem buna neden olmaktadır.

Bağışıklık Sisteminin Güçsüzlüğü


Burada aslında temel anlamda endokrin, humoral bağışıklık ya da testesteron gibi hormonların kontrolsüzlüğünden kaynaklanan bir durumla karşılaşılır. Yani net olarak bir bağışıklık sistemi sendromu olmamakla beraber farklı bir vücut dengesizliğine vücudun verdiği reaksiyon olarak görülür.

Saçkıran Tedavisi Var Mı?


Saçkıran tedavisi son dönemlerde çok farklı metotlara bürünerek aktif çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öncelikle herkesin merak ettiği detayların başında Saçkıran ile dökülen saçların tekrar çıkıp çıkmayacağı vardır.

Bu konuda hormon dengenizi, vücudunuzdaki yapıyı ve bağışıklık sisteminiz bilmeden bir şey söylemek imkânsızdır.

Haliyle genel konuşmak gerekirse tekrar saç çıkar. Ancak tekrar saçkıran olur mu diye sorarsanız, mümkündür.

Tam olarak Saçkıran nasıl geçer konusunda somut bir tedavi şekli yoktur.

Çünkü bu rahatsızlığın kendisini ne zaman yineleyeceği hiçbir zaman kestirilemez.

Haliyle siz saçlarınızın dökülen kısımlardan yeniden çıkmasını sağlasanız bile hemen ardından tekrar aynı sonuçla karşılaşma riskine sahipsiniz.


Saçkıran tedavi yöntemleri arasında aşağıdaki seçenekler sıklıkla tercih ediliyor.


Ditranol Krem


Saç büyümesi için uyarıcı etkiye sahip olan, kel olan kısma sürüldüğünde uzun vadede başarıya ulaşan bir kremdir.

Lokal Steroid Enjeksiyon


Bir nevi saç ekimi olarak düşünülebilecek bu yöntemle saçın dökülmüş olan kısımları yerine eklenir. Tabi bu işlemin de belirli bir süreci kapsadığını söylemek gerekiyor.

Kontakt Duyar Oluşturucu


Bu tedavi yönteminde ise doğrudan kimyasal kullanılarak saç derisinde ilgili bölge için bir inflamasyon oluşturulmaya çalışılır. Genellikle SADBE ya da DPCP tercih edilir.

Steroid Kremler


Saçın dökülmüş olduğu bölgelere sürülerek etki beklendiği uzun süreçli bir yöntemdir.

Steroid Tabletler


Kreme nazaran tablet formundaki ürünle saçkıran tedavisi uygulanır.

Ultraviyole


Özel ışınlar yardımıyla alacağınız ilaç doğrultusunda hassasiyet kazanmış derinize saç çıkması için belirli seanslar düzenlenir.

Minoksidil Losyonlar


Bu losyonlar da yine saçsız bölgeye uygulanan ve uygulanan yerde bazen geçici, bazense kalıcı olarak saç çıkmasını ve güçlenmesini sağlayan likitlerdir.

30380
Exit mobile version