Sabah Namazı Güneşin Doğmasından Sonra Kılınır mı? Ne Zaman Kılınmalı?

Rabbimiz için kılacağımız bütün Namazlar faziletlidir ama sabah vaktinin yeri bir başkadır. Sabah namazının ne zaman kılınacağı hakkında akılda soru işaretleri olabilir. Güneş doğduktan sonra namaz kılmak caiz midir? Tam olarak ne zaman kılınır? Merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Sabah namazı en kısa namazlardan biridir. Dört rekâttır ve bir sonraki namaza sürenin fazlalığı kafa karıştırıcı oluyor. Öğlen ezanı okunana kadar kılınır mı sorusunun yanıtı da aslında hayırdır. İmsak zamanı ve güneşin ilk ışıkları görünene kadar kılınmalıdır.

Eski tip takvimlerde ezan saatleri yazar ve orada bahsi geçen namazın başlama zamanıdır. Lakin sabah namazı öyle erdemlidir ki güneş kendini göstermeden evvel yarım saat 40 dakika aralığında eda edilmesi gerektiği rivayet edilmektedir. İsra Suresi 78. Ayette der ki: Güneşin batışından gecenin karanlığına ve sabah namazına kadar namazı eda edin, çünkü sabah namazına melekler şahittir.

Sabah Namazı Zamanı Okunması Gereken Dua ve Zikirler Nelerdir?

Bir rivayette söylendiğine göre, ALLAH’ın Resulü, sabaha namazı bitiminin ardından şöyle dua ederdi: “Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu’l mülkü ve lehu’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.” Dizleri üstündeyken tek bir söz söylemeden önce on sefer tekrar edilmelidir. Eğer ki bu düzenli olarak uygulanırsa on sevap kazandırdığı gibi on hatası da affedilir ve on derece mertebesi artar. O mümin kişi ki bütün gün kötü şeylerden ve iblisten kurtulur. Rabbimizi inkar etmez, onunla kendini denk görmezse o kula zarar gelmez, günahları bağışlanır.

Sabah Namazının Farzı ve Sünneti Arasında Uyumak, Dinlenmek Sünnet mi Sayılır?

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), sabah namazı zamanında dinlenirdi. Birçok kişi tarafından hatırlanmayan bu sünneti artık uygulayabilirsiniz. Rivayet o dur ki: Sabah namazının sünnetini eda ettikten sonra sağ elini yüzüne koyup sağ yanına yatarak dinlenirdi. Hatta bununla ilgili kanıt olarak bir hadiste şu şekilde geçer: İçinizden biri, sabah namazından evvel 2 rekat sünneti eda ettikten sonra sağ yanına yatsın.

Sabah namazı, belki de uykudan fedakârlık yaparak kıldığımız için fazileti yüksek namazlar içinde yer alır. Yeni güne namazla başlayarak ve bitiminde dua okuyarak, güzel ve hayırlı bir gün geçirebiliriz.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), sabah namazı eda eden kişilerin Rabbinin korumasında olduğunu ümmetine müjde olarak iletmiştir. Rabbimizin rızasına nail olmak ve O’nun sevdiği şekilde bir yaşam sürerek, kaçınılmaz gün sonrası cennet ile ödüllendirilebiliriz. Ayrıca, sabah namazı kılmaz ve dualar okumak, günlük yaşamın da ferah şekilde geçmesine yardımcı olur.

Zira, fani hayatın eğlencesini bir kenara bırakıp Rabbimizi her an hatırlayarak O’nun istediği gibi bir yaşam süren müminler, yaradan Rableri tarafından yaşanan bu hayatında ve diğer hayatta ödüllendirilir. Eğer ki bir mümin, yatsı namazını toplu olarak eda ederse gecenin ilerleyen vakitlerine kadar namaz eda etmiş gibi olurlar. Eğer ki bir mümin, sabah namazını, toplu olarak eda ederse tüm gece Rabbi için namaz kılmış sayılır. ALLAH’ın Resulü bu hadisinde ne kadar faziletli olduğunu bizlere söylemiştir. Sabah namazı tamamlandıktan sonra da bazı dualar etmek gerekir.

Sabah Duası Nedir, Hangi İbadetler Yapılır?

Sabahları ilk gözlerimizi açtığımızda Rabbimizin ismini anacak olan besmeleyi çekmeyi ihmal etmemeliyiz. Sadece günün ilk ışıklarında değil, yapacağımız işlerin hayırlı olması için de başlangıçlarda besmeleyi, Bismillahirrahmanirrahim’i dilimizden düşürmemeliyiz. Türkçe anlamıyla: Bağışlayan, esirgeyen ALLAH’ın adıyla başlıyorum demektir. Besmele hakkında ALLAH’ın Resulü şunları aktarmıştır: Besmele olmadan başlanan en önemli işlerin bile sonu noksandır.

Besmele hariç, Müminler sabahları tefekkür (ALLAH’ı ve O’nun yarattıklarını düşünmek) ile günün ilk ışıklarına başlangıç yapın. Her sabah, sağ salim kalktığımız için Rabbimize şükredip sanki başka bir dünyada yeni bir yaşama başlayacak gibi Rabbimizi düşünmeliyiz.

Peygamber Efendimiz (SAV)’in Sabah Tavsiye Ettiği Dua

ALLAH’ın Resulü, her sabah kalkıldığından ümmetine bir dua tavsiyesinden bulunmuştur. Gözlerinizi açtığınızda: Bana ruhumu tekrar teslim eden, vücudumu afiyette tutan ve O’nu zikretmemi nasip eden Rabbimize hamd olsun.

Peygamber Efendimiz (SAV)’in Kızı Hz. Fatıma’ya Öğrettiği Dua

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), babasının annesi olarak seslendiği kızı Hz. Fatıma’ya, hem sabah hem de akşam vakitleri dua önermiştir. Duadaki amaç Rabbimize sığınmayı öğrenme üzerinedir. Ey Hayy ve Kayyum olan Rabbim! Yalnız Sen’in rahmetine sığınıyor ve Sen’den yardım istiyorum. Bu kulunun tüm işlerini düzelt ve göz-açıp kapama süresi boyunca dahi nefsimle beni yalnız bırakma.

Hem Sabah Hem Akşam Kazadan Beladan Korunmak için Okunacak Dualar

“Bismillahillezî lâ yedurru mea’smihî şey’ün fi’l-ardı velâ fi’s-semâ’ ve hüve’s-semîu’l-alîm.” Bu duayı sabah vakti üç sefer okuyan kişiye akşama dek kötülük denk gelmez. Aynı şekilde akşamları da üç defa okumak sabaha kadar koruma sağlar.

Anlamı: O’nun ismini andıktan sonra ne gökyüzünden ne de yeryüzünden hiçbir varlık o kişiye zarar veremez. Rabbinin adıyla yardım ister ve yalnızca O’nun ile korunabilirim. O ki her şeyi duyar ve farkındadır.

Sabah Okunacak Diğer Dualar

Sabah kalkar kalkmaz: “Allahümme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nehya ve bike nemutu ve ileykennuşur.” Duası okunur.

Manası: Rabbim! Senin yardımın sayesinde sabahlara eriştik ve aynı şekil de akşama da varabildik. Senin yardımların ile tekrar canlanıyor, gücünle son nefesimizi veriyoruz. Ahirette ki varış bir tek senin içindir.

Sabah Namazı Zamanında Hangi Dua ve Zikirler Okunur?

Bir rivayette anlatıldığına göre: ALLAH’ın Resulü, sabah namazını eda etmesinin ardından bir dua önermiştir. Eğer ki mümin kişi, namazı tamamlar, diz çökme esnasında bir kelam bile etmeden on sefer: “Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu’l mülkü ve lehu’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.” Derse, o kulun amel defterine on sevap kaydedilir ve on hatası da silinir. Derecesinin on arttırılır. O kul, gün içerisinde şerlerden, musibetlerden, şeytanının yapacaklarından da korunmuş olur. Rabbimize şirk koşmadığı müddetçe, günahlar bile o kula ziyan veremez, günahları affolur.